Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  18.11.2014 07:48:00

Euro si nakonec minulý týden polepšilo


Navzdory silným americkým datům si euro v závěru minulého týdne polepšilo. Po celý týden přitom kurz osciloval v relativně úzkém pásmu 1,24 až 1,25 USD/EUR. I když se hladina 1,24 USD/EUR dostala v pátek pod tlak, nakonec podržela. Následovaly výběry dolarových zisků, které nakonec kurz vystřelily až na dohled úrovně 1,2550 USD/EUR.

Zveřejněné fundamenty ovšem i nadále vyznívají spíše ve prospěch dolaru. Americké maloobchodní tržby příjemně překvapily a více než vykompenzovaly zklamání, které přineslo září. Dobrou náladu amerických domácností podtrhl vzestup listopadové spotřebitelské důvěry University of Michigan na sedmileté maximum. Ani evropská data v podobě předběžných odhadů HDP za Q3 nezklamala. Německá ekonomika se vyhnula recesi a o nečekaných 0,3 % q/q si polepšila francouzská ekonomika. A i když celá eurozóna vykázala za Q3 14 nadkonsensuální růst ve výši 0,2 % q/q (tedy cca 0,8 % q/q anualizovaně), ostře to kontrastuje s výkonností americké ekonomiky, která za Q3 14 rostla anualizovaným tempem 3,5 % q/q.

Úvod tohoto týdne již patřil americkému dolaru , když se kurz včera pohyboval v klesajícím trendu směrem k 1,2450 USDS/EUR. Dolar si polepšil navzdory tomu, že včerejší americká data za očekáváními zaostala. Říjnová průmyslová výroba zaznamenala nečekaný pokles o 0,12 %, listopadová průmyslová aktivita v okolí New Yorku sice vzrostla, ale ne tak výrazně, jak čekal trh. Za včerejším klesajícím trendem ovšem nestál ani tak posilující dolar jako spíše oslabující euro. Důvodem byla slova šéfa ECB. M.Draghi totiž uvedl, že podpora mizerného hospodářského růstu v eurozóně může zahrnovat i nákupy státních dluhopisů centrální bankou.

Americkému ekonomickému kalendáři vévodí pro tento týden středeční zveřejnění zápisu z posledního jednání FOMC. Jednalo se o zasedání, kde byl ukončen program kvantitativního uvolňování a jehož výstup překvapil jestřábí rétorikou. Ekonomické indikátory by měly rostoucí trendy v americké ekonomice i nadále potvrzovat. Očekáváme další vzestup Fed indikátorů za listopad, potvrzení pokračujícího oživování na nemovitostním trhu. Inflace by sice měla jít níže, ovšem výlučně kvůli padajícím cenám ropy. Jádrová inflace by naopak mohla o 0,3 % m/m vzrůst.

Evropské indikátory by měly potvrdit "lowflaci". PMI indexy jednotlivých evropských zemí i německý ZEW index by za listopad měly vykázat nepatrné zlepšení, a to již druhý měsíc v řadě. To by mělo být potvrzením, že pravděpodobnější než další recese je pokračování nevýrazného růstu doprovázeného nízkou inflací. Sledována bude v tomto týdnu i celá řada projevů evropských centrálních bankéřů.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.12.2014Euro si minulý týden polepšilo Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.08.2014Euro si nakonec oproti dolaru během minulého týdne příliš nepohoršilo Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.05.2013Dolar si nakonec v závěru minulého týdne polepšil Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.07.2012Euro nakonec zakončilo minulý týden v plusu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
20.03.2012Euro si včera nakonec polepšilo Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688