STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  14.11.2014 14:34:16

Dolar ve čtvrtek zaznamenal ztráty po údajích z trhu práce

Autor: Michal Glovčík

Dolar po údajích z amerického trhu práce ve čtvrtek 14.11.2014 ztratil vůči euru a oslabil o 0,4 % až na 1,2486. Vyšší počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti, než očekával trh, tak ukončil nedávnou rally americké měny. Dolaru následně také uškodily slova guvernéra newyorského Fedu Williama C. Dudley.

Kurz amerického dolaru ve čtvrtek nejvíce ovlivnila statistika nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za týden do 8. listopadu, které dosáhly 290 tisíc, při konsenzu 282 tisíc. Oproti předchozímu týdnu se tak počet nových žádostí o podporu zvýšil o 12 tisíc z předchozích 278 tisíc. Tento údaj byl nejvyšší od 20. září. Údaj tak dal investorům důvod k prodeji dolaru a vybrání zisků.

Pár EUR/USD poté přidal 0,29 % na 1,2474, při denním minimum 1,24275 a denním maximu 1,24918. Support páru se zřejmě nachází na úrovni 1,2393 a rezistence na hodnotě 1,2510.

Dolar v posledních týden zaznamenal prudký vzestup v očekávání, že Fed brzy začne prosazovat méně uvolněnou měnovou politiku, zatímco v Evropě a Asii dochází k opačnému postupu. Fed minulý měsíc ukončil podpůrný nákup dluhopisů, když poukázal na dobrou situaci na trhu práce. Nezaměstnanost v USA klesla na nejnižší úroveň od července 2008 na 5,8 %. V říjnu zaměstnavatelé vytvořili 214 tisíc nových pracovních míst, v září to bylo dokonce 256 tisíc pracovních míst. Investoři očekávají, že první zvýšení úrokových sazeb ze strany Fedu přijde do 10 měsíců. Ty Fed drží prakticky na nule od prosince 2008

zvyšování úrokových sazeb se následně vyjádřil guvernér newyorské pobočky Fedu William C. Dudley. Jeho slova dolaru dále uškodila. Dudley se vyjádřil ve smyslu, že zvyšování úrokových sazeb příliš brzy představuje pro ekonomiku větší riziko než zvýšení úrokových sazeb příliš pozdě. Dudley je však mnohými považován za holubičí hlas Fedu, který není brzkému zvyšování úrokových sazeb nakloněn. Klíčovým faktorem, kterým se bude Fed při úvahách o zvyšování úrokových sazeb, tak zůstává ekonomická výkonnost země, potažmo situace na americkém trhu práce, a nechává tak dolaru prostor pro další růst. Dudley také dodal, že Fed bude bedlivě sledovat reakce finančních trhů na akce Fedu a podle toho bude dále rozhodovat, jak rychle dojde k utažení měnové politiky.   

Ve stejné době, kdy je prezentován dobrý stav amerického trhu práce, mnozí naopak upozorňují na slabiny, kterými stále disponuje. Dvě třetiny ukazatelů trhu práce se v současnosti ještě nevrátily na úroveň před krizí. Zejména pohled na dlouhodobou nezaměstnanost dává špatné údaje, jelikož podíl nezaměstnaných, kteří jsou bez práce po dobu delší než 27 týdnů, se za poslední měsíc zvýšil na 32 %, což je téměř dvakrát více než podíl 17,4 % dlouhodobě nezaměstnaných v prosinci roku 2007, kdy poslední recese začala.

zvyšování úrokových sazeb by tak mohlo dojít až na podzim roku 2015. Růstový potenciál však stále zůstává na straně dolaru vzhled k očekávánému utažení měnové politikyUSA a k dalšímu měnovému uvolnění v EU a Japonsku.

pátek očekávají trhy data z USA, týkající se maloobchodního prodeje a indexů spotřebitelské důvěry, které mají oba potenciál výrazněji zahýbat s kurzem dolaru

Více zajímavostí a analýzy fundamentálních dat naleznete zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/analyza-fundamentalnich-dat


Zdroj: Bloomberg, Investing.com

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.08.2015Dolar oslabuje po horších údajích z amerického trhu práce Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688