Podzimní a zimní čas: čas na zazimování a zabezpečení chaty a chalupy

Nástup podzimu představuje pro majitele rekreačních objektů práci s jejich zabezpečením na nadcházející zimu. Chaty a chalupy je potřeba ochránit nejen před příchodem zimního počasí, které s sebou přináší řadu živelních rizik, ale také před zloději a vandaly. Jen za loňský rok nahlásili klienti České pojišťovny přes 1600 škod na rekreačních objektech, které byly způsobeny vloupáním či jiným úmyslným poškozením. Přírodní živly pak na chatách a chalupách způsobily více než 2500 škod.

Neobydlené, opuštěné chatové oblasti a odlehlé chalupy se každým rokem v tomto období stávají velkým lákadlem pro zloděje. Česká pojišťovna řešila za uplynulý rok přes 1600 vloupání do rekreačních objektů, v tomto roce přitom klienti nahlásili již na tisícovku těchto případů. Násilnému vniknutí do objektů a vandalismu se bohužel nejde vždy úspěšně bránit. Existuje však několik opatření, která zlodějům ztíží jejich práci a minimalizují případné škody.

1) Zamkněte všechny vstupní dveře do objektu na bezpečnostní zámek (u zvlášť odlehlých míst zvažte připojení na pult centrální ostrahy) a pečlivě zavřete okna či okenice.

2) Ochraňte nejrizikovější přístupová místa zabezpečovací technikou.

3) Na zvonek či poštovní schránku uvádějte příjmení bez titulu a v množném čísle.

4) Zabraňte tomu, aby bylo kukátkem nebo poštovní schránkou vidět do interiéru chaty. 

5) Cenné věci, například elektroniku, jízdní kola nebo drahé nářadí uskladněte v místě trvalého bydliště.

6) Pokud v chatě či v okolních stavbách cenné věci musí zůstat, zapište si jejich výrobní čísla a pořiďte jejich fotodokumentaci.

7) Zajistěte pravidelnou kontrolu objektu alespoň jednou za měsíc, raději však častěji. Občas na chatu zajeďte a odkliďte sníh. Zloději nebudou riskovat, že je přistihnete při činu.

8) Udržujte dobré sousedské vztahy (všímejte si pohybu neznámých lidí v okolí).

9) Nikde veřejně neprobírejte své majetkové poměry ani vybavení chaty. Nedávejte fotky a informace o umístění chaty na sociální sítě.

10) Rekreační objekt si pojistěte, případně zkontrolujte, zda máte sjednané pojištění v dostatečném rozsahu.

DOBRÉ ÚMYSLY SE ŠPATNÝM KONCEM
Bohužel ani fakt, že dobré sousedské vztahy fungují, naše cenné věci neochrání. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil klient České pojišťovny, který si na podzim zazimoval svou chalupu s tím, že ji jako každý rok navštíví opět až na jaře. V létě si do chalupy pořídil nový LCD televizor, který nechtěl převážet zpět do města, a proto jej svěřil do úschovy svému sousedovi. Ten však neměl televizi kam umístit, tak ji nechal na verandě pod oknem, zabalenou v dece. Bohužel došlo k tomu, že sousedovo sídlo navštívili zloději a pěkně zabalená televize byla díky „jeho péči“ ideálně připravena k odnesení.

Riziko vykradení není přitom to jediné, co majitelům chat a chalup hrozí. Znatelné škody často způsobují také přírodní živly, v zimním období nejčastěji tíha sněhu. V roce 2013 řešila Česká pojišťovna přes 2 500 škod, které byly způsobeny nejen tíhou sněhu, ale také např. velkou vodou způsobenou jeho táním či vichřicemi. I v tomto případě přichází Česká pojišťovna s doporučeními, které mohou řádění přírodních živlů zmírnit.

1) Nepotřebné spotřebiče odpojte ze sítě, všechna technická řešení v objektu připravte na extrémně nízké teploty (vypouštění radiátorů a ohřívačů vody; prosolení mís toalet, kde zůstává voda atp.).

2) Ověřte, zda v kamnech nebo krbu nezůstal žádný žhavý materiál a zkontrolujte, zda je vypnutý přívod elektřiny. Vyhnete se tak možnému zkratu a požáru 

3) Pročistěte okapy, aby mohl na jaře tající sníh volně odtékat a nedošlo k utržení okapu pod tíhou sněhu. 

4) Zkontrolujte celou stavbu, zda nenajdete praskliny a trhliny ve zdi, kterými by při tání sněhu mohla natéct voda do chalupy. 

5) Rekreační objekt si pojistěte, případně zkontrolujte, zda máte sjednané pojištění v dostatečném rozsahu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy