Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  31.10.2014 10:51:18

Deset důvodů, proč čerpat hypotéční úvěr a mít vlastní bydlení

Někteří občané se obávají hypotéčního úvěru. Nechtějí mít dluhy a závazky, a proto bydlí raději v podnájmu. Vlastní bydlení je však příjemnější a finančně výhodnější. Dobrý hypotéční úvěr na kvalitní nemovitost je rozumným finančním rozhodnutím. Podívejme se na deset výhod, které nám vlastní bydlení přináší.

Když pořizovaná nemovitost odpovídá finančním možnostem rodiny, potom je hypotéční úvěr správným rodinným finančním krokem. Koupit vlastní byt nebo dům hotově je pro většinu lidí nemožné, řešením je právě hypotéční úvěr. Hypotéční úvěr je sice dlouhodobý závazek, současně však přináší bydlení ve vlastním několik významných výhod.

1) Pohoda

Žijeme v hektické době, kdy nároky na zaměstnance i živnostníky stoupají. Odpočinek je nesmírně důležitý. Přitom platí, že nikde jinde se nebudeme tak dobře cítit jako ve vlastním bytě nebo domku, kde můžeme relaxovat dle svých přání. Vlastnické bydlení přináší potřebný pocit jistoty, že když máme trable, tak doma se budeme cítit dobře.

2) Nezávislost

Pouze ve vlastním bytě nebo domu si můžeme bydlet dle svých představ. Barvy, vybavení a celkové zařízení našeho bydlení je zcela na nás. Při rozhodování nejsme závislí na nikom jiném. Vše máme pouze ve svých rukách.

3) Svoboda

Ve vlastním bytě nebo domku si můžeme dělat co chceme. Když bydlíme v podnájmu, tak jsme omezeni. Musíme dodržovat dohodnuté podmínky s nájemcem. Pocit osobní svobody je přitom pro většinu občanů pro vlastní spokojenost naprosto klíčový. Vlastnické bydlení přitom přináší potřebnou svobodu.

4) Jistota

Naprostá většina nájemců uzavírá smlouvu na dobu určitou, kterou případně následně opět prodlouží. Při bydlení v podnájmu, tak nevíme, jak dlouho budeme v daném bytě nebo domě bydlet. Smlouva bývá často uzavírána pouze na jeden rok. Nájemce může změnit svůj záměr a po uplynutí sjednané doby bude chtít nemovitost prodat nebo v ní bude bydlet někdo z rodiny. Kdo bydlí v podnájmu, ten musí počítat, někdy i nedobrovolně, s častějším stěhováním. Čím jsme starší, tím je pocit jistoty důležitější. 

4) Zajištění na penzi

Vzhledem k poklesu příjmu při odchodu do důchodu je vlastní bydlení téměř nutností, jak si zvýšit životní úroveň v penzi. V důchodu je již hypotéční úvěr splacen a měsíční náklady jsou tak nižší než při bydlení v podnájmu. Navíc se dá vlastněná nemovitost při finančních problémech prodat a koupit levnější (např. prodej bytu 3+1 a pořízení bytu 2+1) a peníze z této transakce použít na každodenní život v penzi

5) Rodinná zodpovědnost

Pořízení nemovitosti je i zodpovědné vůči rodině. Zděděnou nemovitost lze vždy prodat nebo v ní může bydlet některý z vnuků. Kvalitní nemovitost v dobré lokalitě se navíc časem zhodnocuje. Pořízením vlastní nemovitosti tedy myslíme na děti a vnuky.

6) Nižší daň z příjmu

Zaplacené úroky z hypotéčního úvěru snižují daňový základ a tím se snižuje daňová povinnost. Za rok 2014 je možné si snížit daňový základ až o 300 tisíc Kč. Stejný limit zůstává zachován i pro následující roky, přestože se plánovalo jeho snížení na 80 tisíc Kč. I za rok 2015 bude tedy možné si snížit daňový základ o 300 tisíc Kč. Kdo splácí hypotéční úvěr, ten platí méně na dani z přijmu fyzických osob. Např. zaplacené úroky u hypotéčního úvěru během roku ve výši 60 000 snižují daň z příjmu o 9 000 (15 % z 60 000 ). Nižší daňové odvody je nutné tedy zohlednit do kalkulace nákladovosti hypotéčního úvěru. Celkové náklady na hypotéku jsou nižší, neboť se během splácení hypotéčního úvěru platí méně na dani z příjmu fyzických osob než kdyby se hypotéční úvěr nečerpal. 

7) Zhodnocení peněz

Ceny nemovitostí se v čase vyvíjí. Hlavním kritériem je lokalita nemovitosti. V lokalitě, kde se byt nebo dům nachází, musí být dobré podmínky pro život. Když je více zájemců o bydlení v dané lokalitě, tak ceny nemovitostí stoupají. Promyšlený nákup nemovitosti, je tak možností, jak finančně získat, neboť během let cena vlastněné nemovitosti stoupne. 

8) Lepší hospodaření

Každoročně stoupá počet občanů mající finanční problémy. Často je důvodem špatné hospodaření, nedostatečné finanční plánování a vysoké výdaje, které neodpovídají příjmům. Čerpání hypotéčního úvěru je však závažným finančním rozhodnutím a většina rodin splácejících hypotéční úvěr mnohem lépe plánuje a řídí rodinné finance, než kdyby žila rodina v podnájmu. Nutnost mít dostatek peněz na splátku tak pomáhá nacházet významné úspory na výdajové straně rodinného rozpočtu. Paradoxně v některých případech nastává situace, že díky hypotéčnímu úvěru má rodina více peněz na dovolenou, neboť se neutrácí za hlouposti. 

9) Větší zodpovědnost

Hypotéční úvěr nám může pomoci i profesně. Proč? Hypotéční úvěr je nutné splácet, proto si partneři splácející hypotéční úvěr více váží své práce. I když ví, že některé činnosti je nebaví a jsou dle jejich názoru zbytečné, tak je udělají řádně a včas. Hned si nestěžují nebo nehledají novou práci. Hypotéční úvěr tak posiluje pocit pracovní zodpovědnosti, což se může během let zúročit lepším pracovním postavením ve firmě

10) Pořádek v papírech

Někteří občané se dostávají do nepříjemností, neboť ztrácí všechny potřebné doklady a papíry a nevěnují jim dostatek pozornosti. Pro uplatnění daňového odpočtu úroků z úvěru je nutné vždy doložit potvrzení od banky o zaplacených úrocích. Dále je nutné kontrolovat měsíční platbu hypotéky. Papírům od hypotéčního úvěru je nutné se věnovat. Kdo splácí hypotéční úvěr, ten má následně zpravidla v pořádku i ostatní papíry a doklady. Všechny platby jsou pod kontrolou, všechno zboží je možné případně reklamovat, neboť se archivují všechny doklady. Mít pořádek v papírech je v dnešní době nutností, případné nesrovnalosti (např. pochybení ze strany úřadů) se dá vždy vydokladovat.

 

Čtěte další články o financování bydlení na http://www.penizenavic.cz/financovani-bydleni/clanky   

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688