Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  30.10.2014 11:37:52

Ropa naráží na dno

Dlouhodobé strukturální problémy na ropě se nevyřeší přes noc. Tlak na straně nabídky i na straně poptávky zůstává stejný a nelze očekávat žádné závažnější překvapení. Než dojde ke změně v oblasti nabídky, nebo na straně poptávky, tak to nějakou dobu trvá.


  Hydraulické frakování a masivní příliv kapitálu do těžby v USA mělo za následek, že se Spojené Státy staly opět producentem ropy. Nicméně hlavním překvapením pro trhy byla rychlost, s kterou se uváděly nové zdroje do provozu. To byla hlavní příčina rozkolísání cen ropy.


   Navíc vytěžené 4 miliony barelů ropy v USA způsobují náhle problémy i takovým producentům, jako je Saudská Arábie, která je nucena pro svoji ropu hledat nové odběratele. Většina furures kontraktů na odběr ropy není v období jednoho až tří měsíců, ale jde spíš o kontrakty s dodávkou za 1 až 3 roky. Navíc dravá konkurence na ropném trhu nutí tradiční producenty k dramatickým snížením futures cen relativně k aktuálním cenám.


   Jak se ceny ropy snižují, ropné státy, z kterých většina je závislá na ceně ropy nad 80 USD začíná výpadky ve financování státu řešit zvyšováním ropné produkce. Saudská Arábie, jediný stát, který si mohl dovolit snižovat těžbu ropy, již oznámila, že pro udržení rozpočtu zvýší svoji těžbu. Další státy, které si mohou dovolit snížit produkci, jsou Irák, Irán a Venezuela, ale ty také čelí ekonomickým problémům, takže vyhlídky na omezení těžby jsou velmi nepravděpodobné.


   Tento vývoj by měl udržet nadbytek nabídky i v roce 2015 a to by mohlo vyústit do dalšího poklesu cen, protože trhy čelí problémům s odbytem. V případě, že se evropská recese rozšíří na celý kontinent, její dopady na celosvětovou ekonomiku způsobí, že poptávka po ropě bude pod ještě silnějším tlakem, což se odrazí v ceně.


   Při pohledu na denní graf se dá usuzovat, že obrat ve směru energetických akcií zastavil propad cen ropy a ta se nyní nachází na střednědobém minimu. I když nejsem celkově nakloněn myšlence, že se pokles cen ropy zcela zastavil, poslední výprodej naznačuje, že z krátkodobého hlediska se poklesu konec. Vzhledem k nejistotě na ropném trhu potřebujeme, aby se cena ropy dostala nad 10 denní klouzavý průměr a vytvořila střednědobé minimum na 84,93 USD. Jestli k tomu dojde, bude docela pravděpodobné, že se cena podívá opět někam k úrovním okolo 90 USD za barel.


Nynější výprodej je extrémní a mnohem hlubší než standardní ICL. Ropný sektor se nyní nachází na stejné úrovni, jako během poslední všeobecné korekce na trhu v roce 2011. Celý sektor je nyní velmi přeprodán a měl by zažít slušnou růstovou fázi během příštích několika týdnů. Nicméně stejně jako v roce 2011 nevíme, jestli současný pokles není jen začátek nějakého dlouhodobějšího poklesu.

Slabost ropného trhu není překvapením a sentiment zkolaboval na úrovně, které jsme tu měli naposled během finanční krize v roce 2008. Obvyklý investiční cyklus ropy v délce 20 až 24 týdnů se nachází poblíž minima déle, než obvykle. Nicméně extrémně nízké úrovně sentimentu naznačují, že nový investiční cyklus by mohl začít co nevidět. V minulosti podobné úrovně sentimentu a velikosti výprodejů označovaly minimum ročního cyklu. Stejně jako na akciovém trhu, vypadá to na konec několikaměsíčního propadu. Ropa je na dostatečně nízkých úrovních, které by mohly iniciovat několikaměsíční růst. Nicméně existují zde také náznaky toho, že strukturální pokles se nezastavuje.
Je jasné, že prodloužený 46 týdenní cyklus je na svém konci. Poslední třítýdenní výprodej s poklesem o 12 dolarů, vypadá na kapitulační výprodej ročního cyklu. Pokud je to pravda, nový investiční cyklus začne co nevidět. Nyní si musíme položit dvě otázky. Za jak dlouho začne investiční cyklus? Kdy začne dlouhodobý klesající trh na ropě?


   Pokud na ropném trhu budou vznikat nižší maxima a nižší minima během investičního cyklu, bude jasné, že rok 2015 bude pro energetický sektor velmi náročný. Stejně jako ostatní trhy působí i v sektoru energií cykly s různou délkou trvání. Mohutné investice do těžby během posledních pěti let vyústí do cyklu konsolidace, která s sebou přinese nevyhnutelné bankroty slabých firem.

Další grafické analýzy ZDE

| sledujte nás přes Facebook |

         

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688