Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  27.10.2014 16:29:10

Odliv výnosů jako symptom vyčerpaného hospodářského modelu

V úterý 14. října se v Lichtenštejnském paláci konal kulatý stůl s názvem „Odliv výnosů jako symptom vyčerpaného hospodářského modelu“. Se zástupci Úřadu vlády ČR přišli diskutovat ekonomové z různých organizací, mezi nimiž byl například bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma, bývalý ministr financí Pavel Mertlík, nebo hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Smyslem setkání bylo přispět k diskuzi o rizicích spojených se současnou druhou fází dlouhodobé transformace české ekonomiky, v níž dochází k útlumu zahraničních investic a poukázat na následky, které nezvládnutí této fáze může mít pro dlouhodobou konvergenci s životní úrovní západní Evropy.

Moderátorem kulatého stolu byl novinář a předseda Správní rady Knihovny Václava Havla Jan Macháček. Po jeho úvodním slovu promluvil Aleš Chmelař, hlavní ekonom Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR, který nastínil problematiku snižujícího se přílivu nových investic umocněného odlivem zisků z investic uskutečněných v minulosti.

Aleš Chmelař zmínil, že v dlouhodobém pojetí přerodu ekonomiky z plánované na tržní se dají identifikovat tři fáze: v první fázi dochází k přílivu zahraničních investic, v druhé fázi k snížení přílivu přímých zahraničních investic umocněných odlivem výnosů z minulých období a v třetí fázi by se měl nalézt udržitelný model, který bude nezávislý na výjimečných zahraničních vstupech. Česká republika se nyní nachází uprostřed druhé fáze, aby se dostala do třetí, tedy konečné fáze své dlouhodobé ekonomické transformace, je třeba nalézt způsob fungování ekonomiky bez dočasně zvýšeného přílivu zahraničních investic.

Co se odlivu výnosů týče, Česká republika se nachází na třetím místě nejvyššího odlivu výnosů ze všech zemí EU. Každý rok se jedná konkrétně o odliv ve výši 220 až 250 miliard korun. Pouze Irsko a Lucembursko stojí v tomto pomyslném žebříčku před námi.

V rámci diskuze se její účastníci shodli, že Česká republika by se měla snažit přitáhnout nový kapitál ze zahraničí. Toho můžeme podle diskutujících dosáhnout zejména pomocí stabilního právního a daňového systému. V diskuzi také zaznělo, že pokles výnosů je přirozenou součástí životního cyklu investic, a proto není překvapivé, že k takovému jevu nyní dochází. Podle Chmelaře by v každém případě na tuto skutečnost měla Česká republika zareagovat.

Zdroj: Úřad vlády ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688