TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  24.10.2014 10:30:18

Proč nejsou řidiči kamionů? Těžká práce, malé platy, stěžují si

V Česku podle odhadů chybí asi 5000 tisíc řidičů vnitrostátní i mezinárodní kamionové dopravy. Situace je už tak tristní, že někteří dopravci tvrdí, že to může narušit ekonomiku celé země.

Kritický nedostatek řidičů kamionů už začíná způsobovat zpoždění dodávek zboží i surovin. Zejména dopravní firmy v příhraničí sousedícím s Německem by mohly přijmout stovky řidičů nákladních vozidel pro mezinárodní dopravu. "Pokud se něco nezmění, tak může nastat i globální problém, že to naruší celou ekonomiku. Neumím říci, jestli to bude za půl roku, za rok," řekl Milan Čmiko, jednatel CM Transport Tachov.

Kde je problém? Podle samotných řidičů si jich dopravci neváží, práce je těžká, dlouhá, riziková, řidiči jsou stále na cestách a ani platy prý často neodpovídají slibům. "Za současných podmínek to už nechce nikdo dělat. Já jsem začínal v době, kdy slovo ´tirák´ něco znamenalo. Měli jsme platy lepší průměr a diety ve valutách a možnost dovézt si ze zahraničí nedostatkové zboží. Ještě za dob ČSAD se začalo zavádět, že řidiči měli takřka minimální mzdy a začaly se zavádět kilometrové diety, které nepřímo nutily řidiče porušovat předpisy, aby si alespoň něco vydělali. Najít místo u slušné firmy která platila a nenutila řidiče porušovat zákony, už byl problém před vstupem ČR do EU a Schengenu. Nyní je to katastrofa," reagoval na text TN.cz o nedostatku řidičů muž podepsaný Tasekp.

I další řidiči si stěžují na platy. Včerejší text uváděl inzeráty některých velkých dopravních firem, které nabízejí řidičům platy v rozmezí 30 a 40 tisíc korun měsíčně. To podle řidičů v mnoha případech neplatí. "35 až 40 tisíc je mzda ne měsíční,ale čtvrtletní. A diety si dopravce na berňáku uplatňuje pravidelně, ale řidiči je vyplácí podle toho, jak se vyspí. A zkuste vyvolat nějakou státní kontrolu. Ta je dopravci k smíchu. Ve skutečnosti bereme tak 50 korun na hodinu," tvrdí čtenář podepsaný jako Koxkum.

Pravda je patrně někde uprostřed. Jak nám prozradil řidič Pavel, kterého TN.cz vyzpovídala, i na vysoké platy mohou řidiči dosáhnout. "U nás je přibližně deset firem, kde jsou dobré pracovní podmínky. Řidiči si místa dost střeží a když už se místo uvolní, existují na něj dokonce pořadníky. Tady jsou vysoké platy. Dá se tu vydělat kolem 30 tisíc čistého," tvrdí Pavel, který přibližně takovou částku dostává od zaměstnavatele každý měsíc.

Jsou ale i jiné firmy. "V dalších firmách mají řidiči většinou fixní plat, klidně jen 9 až 12 tisíc a k tomu potom osobní ohodnocení a diety. V některých firmách to ale kvůli daní funguje i tak, že řidiči dostávají peníze bokem. Když se řidič hodně otáčí, může si vydělat za měsíc i 50 tisíc, ale za cenu, že není skoro doma," vysvětluje Pavel.

I Pavel ví o nedostatku řidičů kamionů na pracovním trhu. České dopravce ale podle něj sráží zahraniční konkurence. "Nedostatek zaměstnanců firmy řeší například tak, že přeprodávají vlastní zakázky. Nejčastěji Polákům, Bulharům a Rumunům. Poláci teď jezdí dost pod cenou, je jim jedno, co vezou, kam to vezou. Pro málo peněz udělají hodně," myslí si řidič Pavel, který za několik let procestoval takřka celou Evropu a jeho nejčastější cesty míří do Velké Británie, Španělska, Francie, Portugalska, Německa, Polska, Finska a na Ukrajinu.

Pokud nemáte práci nebo přemýšlíte, že byste se rádi stali řidičem dálkové přepravy, máte možnost. Požadavky zaměstnavatelů obvykle nejsou nijak tvrdé. "K tomu, aby mohl člověk dělat řidiče kamionu, potřebuje řidičský průkaz skupiny C a E. Dále pak profesní průkaz řidiče. Svého času stál asi 65 tisíc korun. Firmy proto lákaly řidiče tak, že jim slíbily, že jim průkaz zaplatí. O to nižší výplatu pak řidiči dostávali," dodal Pavel.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688