Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  20.10.2014 08:01:00

Horší maloobchodní tržby oslabily dolar


Uplynulý týden přinesl další oslabení amerického dolaru. Po klidném začátku týdne, kdy se v USA slavil Kolumbův den a trhy tak byly zavřené, přišly na řadu dny bohaté na zveřejňování ekonomických statistik a výstupů centrálních bankéřů. První špatnou zprávu přinesla důvěra malých a středních podnikatelů v úterý, která poklesla o něco více, než analytici očekávali.   Opravdovou ránu americké měně ale zasadily až ve středu výsledky maloobchodních tržeb. Jejich výrazné zklamání na trhy přineslo velkou míru nervozity ohledně amerického ekonomického oživení a následné normalizace měnové politiky. Přicházely ale i špatné zprávy z evropské ekonomiky v podobě německého ZEW indexu, který mapuje důvěru finančních trhů v německou ekonomiku. Ta ve složce hodnotící očekávaný vývoj za šest měsíců poklesla již po desáté v řadě a poprvé od roku 2012 se dostala do záporného teritoria na úroveň -3,6 bodu. Ve složce hodnotící současnou situaci index poklesl ze zářijových 25,4 bodu na říjnových 3,2 bodu. Naopak ke konci týdne čísla z americké ekonomiky začala překvapovat příjemně, když tržní očekávání překonala průmyslová spotřeba i data z trhu nemovitostí. U statistiky z trhu práce se jedná již o pátý týden, kdy je nových žadatelů méně než 300 tis. Průmyslová výroba si meziměsíčně polepšila o jedno procento. Růst výstupu se promítl i do vyššího využití výrobních kapacit. Na konci týdne udržel dobrou náladu index spotřebitelské důvěry univerzity University of Michigan a nad očekávání dobrá čísla z rezidenčního trhu. Dolaru ale také nepomáhaly komentáře bankéřů Fedu. Již o víkendu S. Fischer naznačil možnost pomalejší normalizace americké měnové politiky, což později ještě jednou zopakoval J. Bullard. Dolar tak oproti euru minulý týden o více než jeden cent oslabil a dnes své obchodování otevírá na úrovni 1,275 USD/EUR.

                                                                                                                                                  

Ani tento týden na nervozitě trhů nic neubere. Tentokrát budou hrát prim události v Evropě, když se budou vyhlížet výsledky AQR představené v neděli. Ještě předtím však budou zveřejněné evropské indexy PMI. Ty by měly za říjen zaznamenat další zhoršení a ukázat tak na pomalý růst hospodářství eurozóny provázený velmi nízkou inflací. Nicméně podle ekonomů SG by zatím neměly ukazovat na další recesi. Rizika směrem dolů jsou však značná. Velmi bude záležet, jak se ke zhoršujícím výhledům postaví hlavní evropští představitelé. Trhy tak budou sledovat vystoupení tří centrálních bankéřů M. Coeuréa, Viscoa a Praeta.

 

Vzhledem k tomu že do zasedání amerického Fedu příští týden nebudou bankéři veřejně vystupovat, tak se pozornost v USA bude držet na zveřejněných ekonomických statistikách. Prodeje nových i stávajících rezidenčních nemovitostí by měly ukázat na zlepšující se situaci na nemovitostním trhu. Počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti by se měl nadále držet pod 300 tisíci, což by předpovídalo velmi slušný nárůst nových pracovních míst za říjen. Vzhledem k horším výsledkům maloobchodních tržeb ekonomové SG neočekávají žádný růst inflace.  


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

13.09.2013Údaje o maloobchodních tržbách oslabily dolar Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688