Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  20.10.2014 09:17:59

Proč mít vlastní zajištění proti invaliditě?

Při přiznání invalidního důchodu prvního a druhého stupně je potřeba počítat nejenom s poměrně nízkým invalidním důchodem, ale podprůměrný je zpravidla i starobní důchod. Proto je vhodné co nejdříve mít uzavřeno vlastní komerční pojištění.

Přiznání invalidního důchodu není samozřejmé, musí být splněny zákonné podmínky. Žadatel o invalidní důchod musí získat potřebnou dobu pojištění, která se liší dle věku a současně musí být posudkovým lékařem místně příslušné OSSZ (Okresní správy sociálního zabezpečení) shledán invalidním v prvním, druhého nebo třetím stupni. Kdo pracuje nebo podniká a ze svého příjmu řádně odvádí sociální pojištění, ten nemá se získáním potřebné doby pojištění problém.

Invalidní důchod prvního a druhého stupně je nízký

Při získání potřebné doby pojištění závisí výše invalidního důchodu na přiznaném stupni invalidity posudkovým lékařem. Čím vyšší stupeň invalidity, tím vyšší invalidní důchod. Podmínky pro posuzování zdravotního stavu se však v posledních letech zpřísnily, častěji je přiznávána invalidita prvního nebo druhého stupně.

Každodenní život pouze s invalidním důchodem prvního nebo druhého stupně není rozhodně snadný. Bez vlastního finančního zajištění dochází při odchodu do invalidního důchodu k citelnému poklesu životní úrovni. Čím vyšší příjem před přiznáním invalidity, tím vyšší pokles v invalidním důchodu. Již občané s příjmem cca 17 tisíc finančně silně pocítí odchod do invalidního důchodu prvního nebo druhého stupně.

Pracovat v invalidním důchodu  nemůže každý

Nižší invalidní důchod prvního a druhého stupně je důvodem, proč by měli invalidní důchodci i v invalidním důchodu pracovat. Když výdělečná činnost odpovídá zdravotnímu stavu, tak nejsou žádné limity pro vlastní příjem ze zaměstnání nebo samostatné výdělečné činnosti. Najít však na trhu práce pracovní uplatnění odpovídající aktuálnímu zdravotnímu stavu není snadné. Již invalidní důchodci prvního stupně mají situaci značně ztíženou. Vylepšit si rodinný rozpočet příjmem ze zaměstnání nebo samostatné výdělečné činnosti se zdaleka nedaří všem invalidním důchodcům.

Problém jménem starobní důchod

Výše starobního důchodu závisí na získané době pojištění a příjmech, ze kterých bylo odváděno důchodové pojištění v produktivním věku (např. v roce 2014 se hodnotí příjmy v letech 1986 až 2013). Do doby pojištění se započítávají nejenom odpracované roky, ale i náhradní doby pojištění. A zde nastává velký problém pro invalidní důchodce v prvním a druhém stupni. Jako náhradní doba pojištění se pro účely starobního důchodu započítává pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. Doba pobírání invalidního důchodu prvního a druhého stupně není náhradní dobu pojištění. Invalidní důchodci prvního a druhého stupně, kteří nejsou během pobírání invalidního důchodu výdělečně činní, mají ztíženou situaci pro výpočet starobního důchodu. Jejich starobní důchod bude tedy nízký. Proč?

Jak dané situaci předejít?

Zodpovědní občané tedy nespoléhají pouze na státní invalidní důchod a mají sjednáno vlastní komerční pojištění. Invalidní důchod prvního nebo druhého stupně je poměrně nízký. Ne vždy se daří mít během invalidního důchodu vlastní příjem, což se u invalidního důchodu prvního nebo druhého stupně negativně projevuje při následném výpočtu starobního důchodu. V praxi dochází k situacím, že invalidní důchodci pobírají nízký invalidní důchod i v důchodovém věku. Když je jejich měsíční důchod nízký, tak jsou následně ještě odkázání na příjem sociálních dávek. Legislativní podmínky pro přiznání státních dávek se přitom zpřísňují. Vlastní komerční zajištění pro případ invalidity a dlouhodobých zdravotních problémů je řešením, jak takové situaci předejít a nežít v penzi v chudobě.

 

Čtěte další články o pojištění na http://www.penizenavic.cz/pojisteni/clanky   

 

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688