BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  15.10.2014 13:27:14

CAD na 5letých minimech, libru data z trhu práce nepodržela, analýza EUR/NZD, EUR/AUD, USD/CAD

Kanadský dolar (CAD) se včera vůči americkému dolaru (USD) propadl na 5letá minima, čímž rovněž pokořil kulaté číslo 1,1300. Kanadský dolar vytvořil v úterý nové letošní minimum vůči USD, když se propadl pod březnové hodnoty (1,1279). USD/CAD je z pohledu CAD pod tlakem již od léta, kdy začal na úkor CAD výrazněji posilovat právě americký dolar (USD) kvůli očekávání zvýšení úrokových sazeb v USA. Samotný kanadský dolar oslabuje hlavně kvůli propadajícím se cenám ropy. Ropa WTI ztratila od června již 25 procent ze své hodnoty a momentálně se obchoduje poblíž úrovně 80 USD za barel. Kvůli klesajícím cenám ropy je pod tlakem i norská koruna, která se vůči USD obchoduje na 4letých minimech.

Otázka klesajících cen ropy se může postupně stát jedním z hlavních témat globální finanční scény a možná i důvodem pro to, aby centrální banky Japonska a eurozóny začaly opět přehodnocovat svoje monetární politiky. Nízké ceny ropy (energií) totiž ztěžují práci centrálním bankám cílujícím výši inflace na úrovni 2 procent v aktuálním prostředí pomalého růstu cen.

Nízká cena ropy způsobuje těžkosti i Rusku. Rubl oslabuje vůči USD i euru. USD/RBL se dnes propadl pod hodnotu 41 a vůči euru se rubl obchoduje na úrovni 51,81. Ruská centrální banka již bojuje za záchranu své měny, a to intervencemi. 10 a 13. října prodala eura a dolary v hodnotě 2,7 mld. USD.

Británie dnes zveřejnila data z trhu práce, která ukázala na 0,1 procentní pokles míry nezaměstnanosti v měsících červen – srpen ve srovnání s předchozím měřením. Míra nezaměstnanosti ve výši 6 procent je tak nejnižší od října 2008.  Průměrné výdělky posílily o 0,7 procenta, což bylo v souladu s očekáváními trhu, avšak stále rostou pomalejším tempem než cenová hladina (1,2 procenta). Reálné výdělky Britů proto klesají, což trápí hlavně britskou centrální banku (BoE), když zvažuje zvýšení základní úrokové sazby. Banka se bojí, že v případě vyšších úrokových sazeb by občané mohli mít potíže se splácením úvěrů, když mzdy rostou pomaleji než inflace. Trh práce potřebuje vytvářet nová a nová pracovní místa, aby zvýšená poptávka po lidech přinutila firmy zvyšovat mzdy. Nicméně růst počtu zaměstnaných lidí se v září zpomalil. Rovněž pokles lidí žádajících o podporu v nezaměstnanosti byl nižší, než byla očekávání trhu, a to o 15 600. Ačkoliv byla data z trhu práce Velké Británie vesměs pozitivní, libra na ně nedokázala zareagovat výraznějším posílením, což vypovídá o nevůli investorů nakupovat tuto měnu, hlavně po včerejších nízkých datech inflace. Odpoledne budou pro GBP/USD klíčová data z USA.

Australský a novozélandský dolar v noci mírně oslabily poté, co Čína zveřejnila pomalejší růst inflace (index CPI), než byla očekávání. Index spotřebitelských cen (CPI) dosáhl v září jenom 1,6 procenta ve srovnání se srpnem, kdy byl na úrovni 2 procent. Index cen výrobců (PPI) se v září propadl o 1,8 procenta ve srovnání se srpnovým propadem 1,2 procenta. Pomalejší růst cenové hladiny v druhé největší ekonomice světa, tak opět vyvolává obavy obhledně její ekonomické síly a dosažitelnosti alespoň 7 procentního ročního růstu HDP v tomto roce. AUD/USD podle všeho otestuje po třetí v řadě hladinu podpory 0,8660. Překonání této hodnoty na denním grafu by AUD otevřelo cestu k úrovni 0,8320, což jsou minima z července 2010.

Americkému akciovému trhu se včera podařilo po 3denní sérii výprodejů uzavřít v černýchčíslech. Index S&P 500 posílil o 0,16 procenta, Nasdaq o 0,32 procenta a Dow Jones uzavřel téměř na nule (mínus 0,04 procenta). Akcie posílily hlavně díly lepším hospodářským číslům finančních domů JP Morgan, Citigroup a Wells Fargo. Nyní se čeká na výsledky Intelu. Pro investory, kteří hledí do budoucna nejsou tak důležitá aktuální čísla, ale spíše výhledy firem pro poslední čtvrtletí letošního roku a pro příští rok. Náladu rovněž ovlivňuje možnost ukončení programu kvantitativního uvolňování na konci měsíce.

Dnes odpoledne budou klíčová data z USA a aukce mléka na Novém Zélandu

EUR/NZD po rostoucím trendu konsoliduje v trojúhelníkové formaci, jejíž prolomení naznačí další směr vývoje. Pozor dnes odpoledne je na Novém Zélandu aukce mléka, která může ovlivnit právě vývoj NZD.

EUR/AUD rovněž konsoliduje v trojúhelníkové formaci, přičemž Fibonacciho hladina 38,20 (leden 2014 – září 2014) se jeví, jako velmi těžce překonatelná rezistence u níž euro svoji cestu nahoru již několikrát v minulosti vzdalo. Směrem dolů se nachází rezistence v podobě 200, 100 a 55 denního průměru. Z fundamentálního hlediska bychom se raději přiklonili k prodejní pozici, jejíž platnost by vypršela v případě proražení Fibonacciho hladiny směrem nahoru.

USD/CAD se jasně vybral směrem nahoru. Dlouhá včerejší býčí svíčka signalizuje nákupní náladu. Nyní stojí v cestě rezistence 1,1400, po jejímž překonání by USD/CAD mohl dosáhnout až k Fibonacciho hladině 61,80 (březen 2009 – červenec 2011). Ideálním místem pro vstup do dlouhé pozice by bylo při opětovném testování hodnoty 1,12650.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)
Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

29.09.2015Analýza AUD/NZD, GBP/CAD a EUR/USD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
25.09.2015Analýza NZD/USD, USD/CAD a EUR/NZD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
20.07.2015Analýza EUR/NZD, AUD/JPY a EUR/CAD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
02.06.2015Analýza EUR/AUD, NZD/JPY a AUD/CAD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688