IFC Markets (IFC Markets)
Akcie ve světě  |  14.10.2014 15:08:20

Brazílie (14.10.2014)

Dobrý den, vážení obchodníci. Dnes podívejme se na spreadový instrument, který odhaluje vnitřní strukturu brazílské ekonomiky: №1 stát v Latinské Americe dle absolutní hodnoty hrubého domácího produktu. Jedna třetina HDP v Brazílii připadá naprůmyslový sektor, který tradičně závisí na ceně energií. Energetický trh v Brazílii je pod plnou kontrolou korporace Petryleo Brasileiro (Petrobras), jejímž hlavním akcionářem je brazílská vláda — více než 32% kapotalizace. V současné době společnost je dominantním hráčem v oblasti ropy a zemního plynu. To znamená, že kontroluje 95% těžby ropy a 90% zásob zemního plynu v Brazílii. Kromě toho, Petrobras nerozdělené vlastní dopravní síť ropy a zemního plynu v Brazílii. Bohužel, dobré zprávy ohledně PBR končí. Od roku 2010 společně oživením brazílské ekonomiky stále roste nedostatek energie. V současné době pouze nedostatek ropy ve státě přesahuje 670 tis. barelů ročně, a objem dovozu stále roste. Nicméně, vývoz klesá – v roce 2012 byl významný pokles této hodnoty o 13%.

Další omezení se určují sociální orientací veřejné politiky. Od roku 2011 vláda nadále drží vnitřní ceny na energonosiče pod celosvětovými cenami, jak můžeme vidět na obrázku dole. Červenou barvou je označen gapsociální podpory“. Takže, s poklesem dovozu a ceny ropy nadále klesá čistý příjem společnosti. Tak, ve třetím čtvrtletí 2014 PBR snížil čistý příjem o 12% ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, do 5.57 mlrd. brazílských realů (2.7 mlrd dolarů). Z hlediska makroekonomických ukazatelů, nicméně, to nemá vážné důsledky. Poznamenejme, že k oživení brazílské ekonomiky přispívají rostoucí ceny zemědělských produktů, které představují více než 20% brazílského vývozu.

Podívejme se na podkladový segment zemědělského sektoru (19% vývozu), mající ekvivalent na komoditních burzách: sója, cukr, káva a zmrazené hovězí maso. Podotýkáme, že stejně vážený portfolio vytvořené na základě příslušných komoditních futures kontraktů, vzrostlo o 8% od začátku září, což je především z důvodu sezónných faktorů a oživení světové ekonomiky. Příznivá konjunktura tento rok brazílskému HDP umožní růst o 1,8% (podle odhadů kabinetu ministrů země). Zároveň zvyšují požadavky na zdroje, což nevyhnutelně vede k dalšímu poklesu kapitalizace Petrobras. Opačná reakce ze dvou segmentů ruské ekonomiky na globální procesy mohou být použity k vytvoření pozičního portfolia. 

Pro vizualizaci uvedených zákonitostí jsme vytvořili portfoliový spreadový instrument v rámci obchodní platformy NetTradeX:[SOYB+SUGAR+COFFEE+CORN+F-CATTLE]/[PBR+BRENT+NATGAS]. Kompozitní instrument byl vytvořen na základě kotace portfolia kontinuálních zemědělských futures kontraktů (sója, cukr, káva, kukuřice, zmrazené hovězí maso) proti portfoliu energetického sektoru – akcie Petrobras, futures kontrakty na ropu Brent a zemního plynu. Je třeba poznamenat, že cena každého ze zahrnutých do párního instrumentu aktiv se automaticky vypočítá programem v US dolarech. Nákup portfoliového spreadu je identický s operací nákupu podkladového portfolia SOYB(20%)+SUGAR(20%)+COFFEE(20%)+CORN(20%)+F-CATTLE(20%) a se současným prodejem „energetického portfolia “ na základě modelu měnového cross kurzu. Aktiva kotačního portfolia také mají stejnou váhu jako investovaný kapitál: PBR(33%)+BRENT(33%)+NATGAS(33%).

Denní graf portfoliového spreadu byl vytvořen v rámci programu NetTradeX. Pro urychlení výpočtu jsou použity pouze ceny otevření a zavření denní svíčky. Vidíme, že cena prorazila medvědí trendovou linii a aktualizovala nové minimum v zelené zóně. Trendový indikátor ParabolicSAR potvrzuje vzestupný trend stejně jako oscilátor RSI. Nejpravděpodobně, že pokračování trendu se stane současně s průrazem rezistence 1.02440, vytvořený na základě fraktálu Billa Williamse. Je třeba omezit rizika na úrovni supportu 0.97097, která je zesilena fraktálem a historickou hodnotou Parabolic.
PoziceNákup
Buy stopnad 1.02440
Stop losspod 0.97097

Pro více informací o mechanismu provádění portfoliových operací můžete si přečíst na našich stránkách "Krátký návod k vytvoření a obchodování PCI"

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.10.2014Jak obchodovala Amerika 31. 10. 2014 (31.10.2014) Grant Capital (Grant Capital)
14.10.2014Jak obchodovala Amerika 14. 10. 2014 Grant Capital (Grant Capital)
14.10.2014Regionální měny mírně ztrácejí (14.10.2014) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688