Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  13.10.2014 08:39:00

Zápis z jednání Fedu podpořil korekci dolarových zisků


Minulý týden došlo ke korekci výrazných zisků, které americký dolar získal v rekordní řadě několika týdnu kontinuálního posilování. Z hodnot těsně nad 1,25 USD/EUR ze začátku týdne do čtvrtečního dopoledne ztratil 2,2 %. K technické korekci předchozích zisků se ještě přidalo opatrné vyznění zápisu z jednání americké centrální banky. Pokles zastavila až dobrá data z amerického trhu práce zveřejněná ve čtvrtek. Ke konci týdne tak dolar znovu získával. Na své předchozí pozice ze začátku týdne se mu však dostat nepodařilo, když týden zakončil na úrovni 1,262 USD/EUR. Tento týden svou evropskou seanci začíná na 1,268 USD/EUR.

 

Ekonomické statistiky z reálných ekonomik eurozóny znovu ukázaly na slabost evropského hospodářského oživení. Zejména údaje z Německa indikují, že ekonomický motor Evropy se zadrhává. Průmyslová produkce se meziměsíčně propadla o 4 %, nové tovární objednávky umazaly 5,7 % a výrazně horší, než se čekalo, byly i výsledky zahraničního obchodu. Vývozy klesly o 5,8 % a dovozy o 1,3 %. Přebytek bilance se srpnu smrsknul na 14,1 mld. EUR. Za nepříznivým výkonem ekonomiky v srpnu částečně stojí negativní kalendářní efekty. Podobně jako v Česku se i v Německu přesunuly některé celozávodní dovolené z července na srpen, což nejsou klasické sezónní faktory schopné postihnout. Nicméně tyto efekty nemohou vysvětlit celý pokles, část musíme připočítat na vrub horším trendům v ekonomice. Jestliže tyto trendy budou nadále pokračovat, výrazně ohrozí křehké ekonomické oživení. Nedařilo se ani francouzskému průmyslu, který sice neklesnul, nicméně v meziměsíčním srovnání pouze stagnoval.

 

Recese nebo stagnace v eurozóně by mohla oslabit také zatím silné oživení amerického hospodářství. Situace v Evropě si začaly všímat i američtí centrální bankéři. V zápise z posledního jednání FOMC vyjádřili obavy z globálního ekonomického ochlazování a silného dolaru s možným negativním dopadem do růstu americké ekonomiky. Nicméně údaje z amerického trhu práce zatím na zpomalování růstu neukazují. V USA v minulém týdnu přibylo 287 tis. nových žadatelů o dávky v nezaměstnanosti, což překonalo tržní očekávání. Tato statistika se v posledních čtyřech týdnech udržela pod 300 tis. a ukazuje tak na sílu oživení americké ekonomiky, které se přelévá do trhu práce. Počet stávajících žádostí se zmenšil z 2398 tis. na 2381 tis., což také představuje příjemné překvapení. Navíc počet nově otevřených pracovních míst (JOLTS Job Openings) ve Spojených státech v srpnu vzrostl na 4 835 tis. z červencových 4 605 tis.

 

Rozdílnou fázi ekonomického cyklu ilustrují také vystoupení klíčových představitelů institucí z obou stran Atlantiku. Zatímco američtí centrální bankéři vysvětlují, za jakých podmínek a kdy se začnou zvyšovat úrokové sazby, v Evropě se rozjíždí diskuze o tom, jakými standardními či nestandardními opatřeními odvrátit hrozící deflaci a recesi. MMF, který ve své nové zprávě snížil hospodářský výhled eurozóny na rok 2014 z růstu o 1,3 % na 0,8 %, doporučuje rozšířit programu přímého nákupu aktiv i na státní dluhopisy. Představitelé ECB mezitím volají po strukturálních reformách v zemích eurozóny zejména v Itálii a Francii. Podle některých by také země, které si to mohou dovolit, měly přikročit k fiskálnímu impulzu. Nicméně další uvolňování fiskální i monetární politiky naráží na odpor u představitelů Německa. Spolkový ministr financí Schäuble prosazuje fiskální disciplínu pro eurozónu a kritizuje ECB za program nákupu aktiv.  

 

Data zveřejněná v průběhu tohoto týden by měla znovu potvrdit oživení ve Spojených státech a pozornost trhů by se tak měla udržet na americkém Fedu a jeho dalších krocích. Ostře sledovaná proto budou vystoupení jednotlivých centrálních bankéřů zakončená pátečním vystoupením J. Yellen. I v eurozóně budeme sledovat vystoupení klíčových představitelů. Prezident rady ředitelů ECB M. Draghi vystoupí ve středu. Do té doby bude pozornost mimo jiné upřena k Soudnímu dvoru EU rozhodujícím o programu OMT.

 

Ve Spojených státech je dnes svátek a nedočkáme se tak zveřejnění žádných ekonomických indikátorů. Nicméně od zítřka každý den přinese nová data z americké ekonomiky. Úterní optimismus malých podnikatelů by měl mírně korigovat svůj vysoký růst ze srpna a posunout se o tři desetiny bodu níže. I středeční maloobchodní tržby by měly vykázat korekci několika měsíců nepřetržitých růstů. Po očištění o prodeje aut, které zaznamenaly silný růst v srpnu, by maloobchodní tržby měly vyskočit o 0,5 % m/m a potvrdit tak dobrou náladu amerických spotřebitelů. Podle odhadů ekonomů SG by americká průmyslová produkce září měla vymazat svůj nečekaný pokles ze srpna. Pomoc by tomu měla zejména zvýšená aktivita v továrnách mimo automobilový sektor a v dolech. Navíc teploty v září naznačují vyšší výrobu tepla a energií. Celkově by si průmyslová produkce měla polepšit o 0,5 % m/m a míra využití výrobních kapacit by měla vzrůst o 0,5 % m/m. I počet nově zahájených staveb by měl korigovat zklamání, které přinesl v srpnu, když v meziměsíčním vyjádření klesnul o 14,4 %. Očekáváme, že v září vymazal většinu tohoto poklesu a vzrostl o 9,8 %. Stejně tak počet nových stavebních povolení by měl být v září oproti srpnu o 5,7 % vyšší.

 
V pondělí v Evropě zasedne euroskupina, aby znovu projednala řecky a kyperský program. Navíc bude projednán nový investiční program navržený předsedou nové komise Junckerem. Nejdůležitějším bodem programu pak budou návrhy rozpočtů členských států EU. Z dat se dočkáme údajů o průmyslové produkci za celou eurozóny. Ty budou vzhledem k velmi slabým výsledkům Německa v srpnu poměrně slabé. Očekáváme, že evropský průmysl snížil svůj výstup o 1,5 % m/m. Finální odhady by měly potvrdit zpomalení růstu jádrových cen v eurozóně na 0,7 % y/y. Celková inflace by měla skončit také beze změny oproti předběžným odhadům na 0,3 % y/y. Bez velkého překvapení by měla přijít finální statistiky německé inflace, která podle předběžných údajů meziměsíčně stagnovala, a finální údaje by tento odhad měly pouze potvrdit. Německý ZEW index by v říjnu měl zaznamenat další výrazné oslabení. Ve složce hodnotící současnou situaci by měl klesnout z 25,4 bodů na 5,5 a ve složce očekávání z 6,9 bodů na -2,5. Takový vývoj už naznačil indikátor důvěry Sentix a nepomohla ani špatná data o průmyslové produkci a továrních objednávkách.  

Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.02.2022Trhy čekají na zápis z jednání amerického Fedu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
05.01.2022Pozor na zápis z posledního jednání Fedu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688