BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  08.10.2014 12:27:14

Investoři opouštějí riziková aktiva a utíkají do bezpečných přístavů, zasedání FOMC, pozor na noční data z trhu práce Austrálie; analýza GBP/AUD, AUD/CHF a EUR/CHF

Euro se včera v noci propadlo na více než 2letá minima vůči USD, když atakovalo hodnotu 1,2500, která však zafungovala jako silná rezistence. Německoúterý zveřejnilo hrozivá data průmyslové produkce. Ta se v srpnu meziměsíčně propadla až o 4 procenta. Polínko do ohně včera přiložil i mezinárodní měnový fond (MMF), který snížil výhled globálního růstu pro příští rok na 3,8 procenta z červencových 4 procent. Letošní výhled HDP se snížil ve srovnání s červencovou předpovědí o 0,1 procenta na 3,3 procenta. Nejvýraznější pokles ekonomické aktivity vidí MMFeurozóně, Japonsku a ve velkých rozvíjejících se ekonomikách například v Brazílii. MMF rovněž dodal, že vidí 1/3 šanci opětovného propadu eurozóny do recese. Výsledkem včerejších zpráv bylo, že se investoři začali bát nejen o ekonomickou aktivitu v eurozóně, ale i ve zbytku světa (vyjma USA). Naštěstí svoji ekonomickou sílu potvrdila včera i Británie, kde institut NIESR zveřejnil odhad růstu HDP v září, a to ve výši 0,7 procenta a navíc pozitivně revidoval srpnový výsledek. Nicméně britská libra (GBP) nezareagovala ani na lepší makroekonomická data, což podtrhuje investorskou nevůli tuto měnu nyní nakupovat.

Obavy ze slabšího globálního ekonomického růstu a potenciální receseeurozóně se projevily i na americkém akciovém trhu, který byl v úterý pod tlakem a ztratil přes 1,5 procenta. Nejširší index S&P 500 se propadl až na 8týdenní minima. Recese ve společné měnové unii bude totiž znamenat pokles poptávky po amerických výrobcích, přičemž do eurozóny směřuje poměrně velká část amerického exportu. Rovněž ve středu ráno otevřela v červených číslech Evropa. Německý akciový index DAX se nachází 1 procento v mínusu.

Pro dnešní den budou klíčová hospodářská čísla společnosti Alcoa, která po uzavření amerického trhu startuje novou výsledkovou sezónu. Výprodej na akciích v průběhu posledních dní signalizuje útěk peněz z rizikových aktiv a jejich přesun do bezpečných přístavů, jakými jsou japonský jen (JPY) nebo zlato, jež od pondělí posilují. Investoři rovněž nakupují americké státní dluhopisy, díky čemuž klesají výnosy z těchto aktiv, což oslabuje USD. Dnes bude rovněž klíčové sledovat zápis ze zasedání americké centrální banky (Fed). V zápise se bude primárně sledovat debata mezi členy o možnosti a termínu prvního zvýšení základní úrokové sazby.

Celý týden nás budou doprovázet projevy jednotlivých členů americké bankovní rady (FOMC). Pan Kocherlakota včera uvedl, že nízká inflace přinutí Fed odložit zvýšení úrokových sazeb, a to i navzdory lepšícím se ostatním makroekonomickým ukazatelům.

Obchodníci australského dolaru (AUD) by se měli mít v noci na pozoru, protože budou zveřejněna datatrhu práce. Navíc australský statistický úřad avizoval, že plánuje zpětně změnit výpočty pro měsíce červenec a srpen. Negativní revize by se tak mohla projevit na AUD. Připomínáme, že právě srpnová datatrhu práce Austrálie byla velmi pozitivní, když výrazně přibyl počet zaměstnaných. Právě toto číslo by mohlo být statistickým úřadem upraveno. Data budou zveřejněna již ve 2:30 místo tradičního času 3:30 vzhledem k tomu, že v Austrálii se již změnil čas z letního na zimní.

Makrokalendář pro dnešní den

Měnový pár GBP/AUD prorazil důležitou supportní úroveň shodnou s Fibonacciho hladinou 23,60 (1,8340). V klesajícím trendu vytváří klesající klín, který by ho mohl dovést k dalšímu cíli, a to Fibonacciho hladině 38,20. Avšak pozor na formaci klínu, která předznamená konec trendu. Dokud bude měnový pár pod rezistencí 1,8340, předpověď na dosažení dalšího Fibonacciho cíle bude platná.

AUD/CHFse obchoduje v rostoucím trendovém kanálu, jež by jej mohl dovést k předchozím maximům. Ideálním místem vstupu do pozice je u dolní hrany kanálu, kde se snižuje poměr rizika k zisku.

EUR/CHF již několikrát odmítlo překonat rezistenci 1,21372, u níž vidět dlouhé knoty svíček. Nicméně z pohledu technické analýzy to pro EUR/CH vypadá celkem nadějně. Lze spekulovat na vytvoření formace dvojitého dna. Překonání „neckline" na úrovni 1,21029, by ho mohlo dovést k hodnotě 1,21520, kde je konfluence s 200denním průměrem. V prospěch EUR/CHF rovněž mluví pondělní u úterní uzavření denní svíce nad 100denním průměrem (modře).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688