Podzimní stavební práce: smlouva + doklady + reference

Podzimní stavební sezóna je v plném proudu, mění se okna, zasklívají lodžie, mění se střecha nebo se zatepluje, aby do zimy bylo vše hotové. Řemeslníci si mnou ruce a spolu s nimi bohužel i nejeden podvodník. Jak nenaletět a nezůstat bez peněz i odvedené práce?

Prověřujte, lustrujte, dejte na doporučení přátel a hlavně sepište smlouvu! Radí Kateřina Procházková, mluvčí právně poradenského portálu poradnaveritele.cz. „Na naše právníky se touto dobou každoročně obrací řada nešťastných lidí, kteří složili nemalou zálohu a pak už neviděli ani řemeslníka, ani peníze.“ Potvrzuje složitou situaci v této oblasti Procházková.

Přišel si jen pro peníze
Podobně dopadl i pan Radek z Ústí nad Labem, známý mu doporučil dobrého truhláře, který mu měl zhotovit nábytek na míru. Truhlář přišel, přeměřil pokoj, vyinkasoval zálohu třicet tisíc a už se nikdy víc neobjevil. „Jsem bez peněz, naštvaný na známého, na truhláře a bez nábytku v pracovně.“ Stěžuje si pan Radek, přesto váhá, zda má učinit další právní kroky. Ukázalo se totiž, že proti řemeslníkovi je vedena řada exekucí a trvalé bydliště má na obecním úřadě. „Bojím se, že mě to jen bude stát další peníze a stejně tím ničeho nedosáhnu.“

Než dáte peníze z ruky
Jak je vidět z předchozího případu, pouhé doporučení známého nemusí být postačující. Abyste co nejvíce minimalizovali riziko, doporučujeme tedy podniknout i další kroky, které by vám měly spolehlivě napovědět, zda se obracíte na solidního člověka i dobrého řemeslníka.

Začněte tím, že si dotyčného zkontrolujete v živnostenském rejstříku na www.rzp.cz, zde zjistíte, zda má odpovídající živnostenský list. U firmy pak nahlédněte do obchodního rejstříku na www.justice.cz a při této příležitosti se podívejte i do insolvenčního rejstříku tamtéž. Zjistíte tak, zda firma nebo jednotlivec už náhodou nebojují s finančními problémy. „Než cokoliv podepíšete, důrazně doporučujeme ještě nahlédnout do Centrální evidence exekucí, která vám spolehlivě prozradí, zda jsou na dotyčného vedeny nějaké exekuce a je-li potřeba se mít na pozoru.“ Doporučuje Procházková.

Bez smlouvy ne!
Pokud jste učinili všechny výše navrhované kroky a přitom nenarazili na problém, podívejte se pro jistotu ještě na reference dotyčné osoby nebo firmy. Může sice být bez finančních problémů, ale výsledky jejich řemeslné práce nejsou ty, které byste potřebovali mít doma. Poptejte se u známých, podívejte se na internet, nebo se zeptejte přímo řemeslníků, ať vám ukážou referenční zakázky. Bude-li čím, určitě se rádi pochlubí.

Dobrá smlouva o dílo by měla být absolutní samozřejmostí. „Rozhodně se nespoléhejte na smlouvy z internetu, neodráží totiž specifika vaší zakázky, a to se vám může zle vymstít. Rozhodně do smlouvy nezapomeňte doplnit sankce za pozdě nebo špatně odvedenou práci, trvejte na odstranění nedostatků, specifikujte možnost odstoupení od smlouvy a upřesněte si platební podmínky.“ Připomíná Procházková.

Bez dokladu nikdy!
Jestliže řemeslník požaduje zálohu, nikdy mu jí nedávejte jen takzvaně na dobré slovo. Řemeslník by vám měl vystavit fakturu, kterou mu proplatíte buď v hotovosti, nebo převodem na účet. Pokud ji budete proplácet v hotovosti, nechte si vystavit doklad, abyste měli případně jak prokázat, že dotyčný peníze opravdu převzal. Schovávejte si i další doklady, které by vám mohly při případném sporu pomoct.

Jestliže řemeslník neodvede svoji práci a ani nebude chtít vrátit poskytnutou zálohu, vyzvěte ho k tomu doporučeným dopisem. V upomínce mimo jiné uveďte přesnou částku, číslo účtu a termín, do kdy peníze na svém účtu očekáváte. „Pokud dlužník ve vámi stanoveném přiměřeném termínu nezaplatí, žalujte ho. Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že není na co čekat. Čím dřív budete mít v rukou rozsudek, tím dřív vám peníze vrátí. Pokud ne, převezme si případ exekutor. A u exekucí až na výjimky platí, že se uspokojují v pořadí, ve kterém k exekutorům přichází. Být první je tedy výhodné.“ Radí Procházková.


                                  

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba