BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  01.10.2014 12:42:14

Data PMI z eurozóny a Británie zklamala, dolar nadále posiluje, analýza EUR/USD, USD/CAD a CHF/JPY

Americký dolar odstartoval nový měsíc velmi pozitivně. V brzkých ranních hodinách se vyšplhal nad hodnotu 110 vůči japonskému jenu, čímž si sáhnul na 6letá maxima. Slabý japonský jen již začíná být monitorován japonskými autoritami, jež se postupně vyjadřují v tom smyslu, že oslabování měny by mělo být monitorováno. Nicméně na tato slova japonský jen zatím nereaguje.

Vůči euru se USD po včerejších nižších datech inflaceeurozóny obchoduje na 2letých maximech. EUR/USD v září oslabil o 3,82 procenta, což je pro společnou měnu eurozóny nejhorší výsledek za poslední 2 roky. Nicméně pomalejší růst inflace podporuje očekávání trhu, že ECB ve čtvrtek na svém zasedání (Mario Draghi na konferenci v 14:30) představí program kvantitativního uvolňování v signifikantním objemu. Očekávání ohledně spuštění monetárních stimulů včera pomohly evropským akciovým indexům nahoru.

Americký dolar v noci posílil i vůči australskému dolaru (AUD), a to o 0,8 procenta. AUD/USD v propadu zastavila hodnota 0,8660 shodná s lednovými minimy. AUD v noci podlehl výprodeji kvůli sérii horších makroekonomických dat. Index výrobců (AIG) dosáhl v září 46,5 bodu, což je o 0,8 bodu méně než v srpnu a odvětví výroby tak čelí kontrakci (číslo menší než 50). Maloobchodní prodeje v srpnu meziměsíčně posílily jenom o 0,4 procenta, přičemž se čekal až 0,4 procentní růst. Ceny komodit, na jejichž exportu je ekonomika Austrálie závislá se v září meziročně propadly o 16,8 procenta.

Trhy stále počítají s dalším potenciálním růstem amerického dolaru. Z tohoto pohledu budou klíčová páteční datatrhu práce (NFP). Právě počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor v srpnu byl velkým zklamáním, proto všechny účastníky trhu zajímá, zdali šlo o jednorázové zakopnutí ekonomiky, nebo o náznak slábnoucího trhu práce. Z historie je však známo, že srpnová data NFP bývají často později pozitivně revidovaná. Pozitivní revize srpnových dat NFP a naplnění zářijových očekávání nad 200 000 by bylo silným impulzem pro další růst USD. Důvěra investorů v americkou ekonomiku je nyní velmi silná, což potvrzuje i fakt, že ani věrnější horší data spotřebitelské důvěry (CB) a pondělní nižší počet rozjednaných domů nebyly důvodem pro větší korekci USD. Investoři věří (zejména po super datech HDP z Q2), že americká ekonomika je na správně cestě k ekonomickému oživení a Fed nejpozději na jaře příštího roku prvně zvýší základní úrokovou sazbu.

Dnes byla zveřejněna data PMI (index nákupních manažerů) z odvětví výroby z eurozóny i Británie. Oba dva zklamaly. Německý výrobní sektor v září kontrahoval prvně za 15 měsíců a britský dosáhl nejpomalejšího růstu za posledních 17 měsíců.

Libra se dnes vůči USD propadla na 2 týdenní minima
poté, co index PMI ze sektoru výroby dosáhnul 51,6 bodu místo očekávaných 52,5 bodu. Výrobní odvětví podle indexu PMI v posledních 3 měsících výrazně oslabuje, což se může projevit na slabším HDP ve třetím kvartále.

Spojené státy americké včera potvrdily první výskyt eboly na jejich území. Pacient přišel do USALibye. Dnes odstartovaly několikadenní svátkyČíně, díky nimž se očekává posílení pro-demokratických protestů v Hongkongu. Ty by mohly mít negativní vliv hlavně na asijský akciový trh. BurzaHongkongu je uzavřena do pátku a v Šanghaji až 7. října.

Dnes odpoledne budu trhu dominovat hlavně dataUSA:


Měnový pár EUR/USD pokračuje v negativním trendu a postupně oslabuje v klesajícím trendovém kanálu. Otevíraní dlouhých pozic, i když u dolní hrany kanálu, se jeví v tomto případě jako velmi riskantní. Lepší variantou je, počkat si na korekci, která by se mohla vyskytnout u Fibonacciho hladiny 23,6 a v těchto oblastech budovat krátkodobé krátké pozice. Takováto prodejní možnost by se mohla vyskytnout v případě slabších amerických dat odpoledne a krátkodobého oslabení USD. Do dlouhodobějších pozic doporučujeme vstoupit až zítra po zešedání ECB.

Měnový pár CHF/JPY se pohybuje v klesajícím kanálu.  CHF již klesl pod Fibonacciho hladinu 50, což by mu mohlo otevřít cestu dolů i  k Fibonacciho úrovni 61,80.

USD/CAD  se pohybuje v rostoucím kanálu. Na oscilátoru RSI na 4hodinovém grafu se vytváří medvědí divergence, která by mohla měnový pár dovést k dolní hraně kanálu a Fibonacciho úrovni 23,6, což by bylo vhodným místem pro vstup do nákupní pozice. Z dlouhodobého hlediska jde o rostoucí trend, a tak se preferuje vstupovat do dlouhých pozic.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688