Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  29.09.2014 07:37:13

ČEZ rozjiždí akvizice, aby měl z čeho platit dividendy

Ziskovost energetické společnosti ČEZ se v posledních letech dramaticky zhoršila. Vedení firmy chce proti tomuto trendu bojovat mimo jiné akvizicemi středoevropských firem z energetického sektoru. V rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny to potvrdil šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš. Firma podle něj potřebuje růst, aby zajistila stabilní dividendu, na kterou jsou akcionáři zvyklí. Kromě Slovenských elektráren se v jejím hledáčku nově objevila i polská Energa.

"Základní příčina propadů (zisků) stojí vně naší firmy. Je to obecně situace v Evropské unii, její energetické politice a přístupu členských států. Musím říct, že je to dost depresivní příběh," prohlásil Beneš.

"Dokoupení" potřebného provozního zisku je podle něj v této situaci nejjednodušším způsobem, jak požadavky akcionářů uspokojit. Po zkušenostech s investicemi na Balkáně se nyní chce firma s případnými akvizicemi zaměřit výhradně na Českou republiku a sousední země.

O možném prodeji Slovenských elektráren Beneš ve čtvrtek jednal se slovenským ministrem hospodářství. Přítěží slovenské firmy jsou nicméně dva rozestavěné bloky jaderné elektrárny Mochovce, jejichž dokončení se stále prodražuje. Podle HN je hodnota 66% podílu v Slovenských elektrárnách někde mezi nulou a dvěma miliardami EUR v závislosti právě na Mochovcích.

V případě polské Energy, která je v zemi čtvrtou největší energetickou společností, by se podle Beneše při koupi majoritního podílu jednalo o transakci velikostí podobnou Slovenským elektrárnám. "O většinovém podílu jsme s nimi ještě nejednali, ale asi by bylo dobře se s nimi o tom začít bavit," uvedl šéf české firmy.

"Zájem ČEZ o polskou Energu je trhu znám, my ale vidíme relativně malou šanci, že by ji ČEZ získal. Spojení rovných (například s Eneou) je realističtější. Podmínka rozdělení rizik spojených s Mochovci je pozitivní, protože ukazuje, že ČEZ nebude Slovenské elektrárny kupovat za jakoukoli cenu," uvedl analytik z České spořitelny Petr Bártek.

  Slunce a vítr: Alternativní zdroje energie mění svět i postavení velkých výrobců elektřiny Slunce a vítr: Alternativní zdroje energie mění svět i postavení velkých výrobců elektřiny

Necelých 100 kilometrů od německého pobřeží se v Severním moři tyčí do výšky šedesátipodlažních budov větrné turbíny s lopatkami o zhruba stejném průměru, jako je rozpětí Airbusu A380, v současnosti největšího dopravního letadla na světě. Německo si předsevzalo, že se v oblasti energetiky stane "nejzelenější" vyspělou zemí planety, a podpora masivního rozvoje větrných a solárních parků je jasným důkazem toho, že svůj slib evropský obr bere opravdu vážně.

Možná to tak nyní nevypadá, býčí trh však může žít ještě dlouho 

 

 

Možná to tak nyní nevypadá, býčí trh však může žít ještě dlouho

Tom Lee z Fundstrat Global Advisors demonstruje, jak se mění ukazatel P/E během dlouhých býčích trhů. Podle těchto pohybů a jeho odhadů má současný býk před sebou ještě dlouhý život.

 

 


30.09. 11:03  Beneš je tak trochu Lašák (Pavel Pršala)
29.09. 18:17  Beneš je tak trochu Lašák (Klouzovičkenič)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688