Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  25.09.2014 11:25:51

IPO Citizens - Největší bankovní IPO za 15 let

Ve středu se na parketu newyorské burzy NYSE začaly obchodovat akcie Citizens Financial Group (CFG). IPO Citizen je největším bankovním primárním úpisem od IPO Goldman Sachs, které přineslo $3,7 miliardy v roce 1999. Máme se na co těšit?

Americká pobočka Royal Bank of Scotland

Citizens je americkou pobočkou skotské banky Royal Bank of Scotland (RBS). Kořeny banky zahají až to roku 1828. V roce 1988 tehdy malou regionální banku z New England koupil Royal Bank of Scotland a použil ji jako prostředek své expanze v USA. Postupnými akvizicemi se banka rozrůstala až do roku 2008, kdy začaly na povrch vyplouvat potenciální ztráty plynoucí ze subprime hypoték . Krátce po pádu Lehman Brothers byla mateřská společnost RBS efektivně znárodněna. V následujících letech čelila RBS politickým tlakům na rychlé navrácení peněz britským daňovým poplatníkům a jedním z prostředků byl výprodej zahraničních aktiv a soustředění se na domácí trh. Mezi postupné dezinvestice patří i současné IPO Citizens. V současné době je RBS stále vlastněno státem z 81 %.

Jedná se o regionální banku, která působí na severovýchodě USA. Ke konci roku 2013 se jednalo o 23. největší banku, co se týče velikosti aktiv. Za posledních 5 let Citizens změnšili svou rozvahu o 25 % a poklesli z pozice 14. největší banky. Mezi retailovými bankami je 13. největší.

IPO Citizens

Svou velikostí IPO Citizens vysoce převyšuje ostatní letošní finanční IPO. Doposud byl největším bankovním IPO roku 2014 úpis Talmer Bancorp (TLMR), který upsal $230 milionů. Větší IPO v roce 2014 zatím provedla pouze Alibaba.

Při včerejším ocenění byla ustanovena cena 140 milionů akcií na $21,50 za kus. RBS očekávali ocenění v rozmezí $23-$25. Při nově ustanovené ceně získá RBS na tomto IPO $3 miliardy. IPO by mělo ocenit banku celkem na $12 miliard.

RBS prodává okolo 25 % akcií Citizens a očekává se, že další výprodej akcií bude následovat. RBS oznámilo, že očekává plné vyvedení Citizens ze své rozvahy do konce roku 2016. I kvůli očekávanému ředění akcií jsou analytici skeptiční vůči tomuto IPO.

Citizens budou kvartálně vyplácet dividendu ve výši $0,10.

Hlavními upisovateli Morgan Stanley (MS), Goldman Sachs (GS) a další.

Bankovním IPO se v poslední době nedaří

IPO z bankovního sektoru mají vůbec nejhorší výkonnost ze všech odvětví. Průměrný zisk bezprostředně po IPO je u nich pouze 3 %, zatímco letošní průměrný růst ihned po IPO u všech titulů je 14 % podle Dealogic. V průběhu roku získaly bankovní IPO průměrně 6 %, zatímco ostatní IPO tituly po svém ocenění získaly již 13 %.

Příkladem může být lednové IPO Santander Consumer USA (SC), jehož akcie od svého uvedení na trh odepsaly již 25 % při konstatním poklesu.

Zúčastnit se IPO Citizens?

Citizens ještě čeká dlouhá cesta než se dokáží očistit od špatných dluhů ze své rozvahy a než dokáží generovat zisky srovnatelné se svými konkurenty. Regionální banky v průměru dosahují ROE 7,93 % a Citizens je hluboko pod tímto průměrem s pouhými 5 %. Navíc hlavní konkurenti PNC Financial (PNC) a Fifth Third (FITH) mají ROE 10,7 %, resp. 13,4 %.

S ohledem na poměr P/E se Citizens začne obchodovat na 16,5 násobku zisků, což je na bankovní sektor vysoko. Většina konkurence se pohybuje mezi 10-13 násobkem zisků.

Doporučujeme IPO Citizens vynechat a v případě zájmu o regionální banky v USA se podívat spíše na jiné tituly.


Zdroje: WSJ, FRED

Autorem je Jonáš Mlýnek. Již 7 let se zabývá světovými akciovými trhy. Specializuje se zejména na USA, trhy jihovýchodní Asie a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. Kontaktovat jej můžete e-mailem na j.mlynek@lynxbroker.cz

Jonáš pro Vás připravuje pravidelné analýzy akciového trhu a makroekonomiky. Zaregistrujte se ke sledování našich analýz a postřehů z trhu. Pro získání nejaktuálnějších krátkých zpráv ze světových burz sleduje Jonáše na Twitter.

Informace uvedené v článcích na blogu Lynx nejsou investičním doporučením na nákup ani prodej cenných papírů. Obsah blogu slouží jen a pouze k informačním a vzdělávacím účelům.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688