Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  23.09.2014 13:52:38

Komodity se propadly na pětileté minimum

Evropská centrální banka zahájila program dlouhodobých refinančních operací. Trh zažil dosud největší primární úpis akciíSkotsko v referendu odmítlo nezávislost.

Komodity se již třetí týden v řadě propadaly a klesly na svou dosud nejnižší hodnotu od července 2009. Souvisí to s ekonomickými údaji, které poukazují na pokračující oslabování čínského hospodářství. Americká centrální banka Fed mezitím pokračuje v nastoupené cestě směrem k  normalizaci úrokových sazeb, která by měla být zahájena někdy během příštího roku. V Evropě odstartovala Evropská centrální banka program dlouhodobých refinančních operací (LTRO long-term refinancing operation), zatímco trh byl svědkem dosud největšího primárního úpisu akcií, o který se postarala společnost Alibaba.

Skotsko volilo v referendu o nezávislosti a rozhodlo se zůstat součástí Spojeného království. Pozornost investorů se tak vrátila zpět k dolaru, který začal opět stavět na současném pozitivním momentu. Rozdíly, které v současné době existují mezi Evropou a Japonskem na jedné straně a USA na straně druhé, vedly k tomu, že dolar rostl již desátý týden v řadě, což je podle agentury Bloomberg nejdelší rally od roku 1967.

Posilující dolar, nerovnoměrný růst světové ekonomiky a rozdílný vývoj úrokových sazeb vedly k tomu, že komodity utrpěly všeobecné výprodeje, a to u téměř všech sektorů. Zasažen byl zejména zemědělský sektor, který i nadále sužují obavy ohledně rostoucích dodávek u většiny klíčových plodin.

hansen1

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Až na pár tříd komodit byly všechny komodity vyprodány, zejména zemědělské produkty jako bavlna, pšenice a káva. Nejlépe se dařilo kakau, které i nadále čerpá podporu z krize způsobené virem eboly v Africe.  Epidemie se nyní rozšířila do pěti zemí Západní Afriky, přičemž některé z nich se nachází v blízkosti největších pěstebních oblastí na světě v Pobřeží slonoviny. Jakékoliv další rozšíření viru by mohlo výrazně oslabit schopnost tohoto státu sklízet a přepravovat kakaové boby.

hansen2

Cenám energií se tento týden jen s obtížemi podařilo udržet nezměněné hladiny. Pozornost investorů se i nadále soustředila na stav přezásobení. Současně však do jisté míry došlo k oslabení možnosti, že by ceny klesly ještě hlouběji, a to díky prvnímu kolu (a zřejmě ne poslednímu) slovních intervencí ze strany zemí v rámci kartelu OPEC. K tomu se navíc přidala zpráva, že Saúdská Arábie v srpnu provedla nejvýraznější omezení své ropné produkce za 18 měsíců.

Vzhledem k tomu, že nás čeká období snížené poptávky, je velmi pravděpodobné, že v nadcházejících týdnech zůstanou ceny energií i nadále pod tlakem. Velký vliv na to nebudou mít ani ty nejlepší úmysly zemí OPEC, ani nové obavy ohledně možného dalšího narušení dodávek z Libye, které se vynořily poté, co jedno významné ropné pole bylo nuceno přerušit svou produkci v důsledku nedalekého raketového útoku.

Spotová cena americké ropy WTI zůstává i nadále vyšší než cena forwardová, čehož jsme svědky  posledních několik měsíců. Severmořská ropa Brent se nachází v opačné situaci vzhledem k tomu, že snižující se poptávka ze strany rafinerií a zvýšené dodávky (zejména z Libye) drží spotové ceny dál pod tlakem. Americká ropa WTI se nyní ustálila v cenovém rozmezí mezi 90 dolary za barel a 95 dolary za barel. Ropa Brent zase našla silnou hranici odporu na hladině 100 dolarů za barel a hranici podpory na hladině 96,75 dolaru za barel, což je minimumroku 2013.

Silný dolar, rostoucí akcie i jasnější výhled americké centrální banky Fed ohledně toho, jakým směrem se budou ubírat oficiální úrokové sazby, působí dál značné potíže nejen zlatu, ale hlavně stříbru. Současné negativní momentum vedlo k tomu, že se stříbro propadlo pod hladinu 18 dolarů za unci, což je jeho čtyřleté minimum. Zlato se zase přibližuje hranici klíčové podpory, jež leží hruba o 3 % níž než aktuální ceny.

I přes to, že Federální komise pro volný trh znovu potvrdila, že hodlá držet oficiální úrokové sazby na nízké úrovni ještě po značnou dobu, možnost revize sazeb směrem nahoru, jež by reflektovala stanoviska jednotlivých členů komise, přispěla k dalším výprodejům. Jak je vidět v níže uvedeném grafu, obchodníci pozměnili a přizpůsobili svá očekávání týkající se budoucího vývoje efektivních úrokových sazeb federálních fondů.

Momentum zůstává pro nejbližší období negativní, zejména s ohledem na rostoucí pozitivní momentum u dolaru a očekávání jeho dalšího růstu. Pro zlato je nyní klíčové držet se podpory na hladině 1 182 dolarů za unci, jež na trhu se zlatem představuje dvojité dno. Po nedávném cenovém propadu se na trhu s fyzickým zlatem objevily určité známky zvýšené poptávky. To sice pomohlo zbrzdit klesající ceny, na zvrácení současného negativního trendu to však v tuto chvíli asi stačit nebude.

han3

 Všechny grafy: Bloomberg a Saxo Bank

 Ole  Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 

 NAUČTE SE  SPRAVOVAT SVÉ FINANCE LÉPE, NEŽ TO ZA VÁS UDĚLÁ BANKA

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

12.02.2015Vepřové silně propadlo na pětileté minimum Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
17.11.2014Graf dne: Bavlna klesla na pětiletá minima Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)
13.11.2014Bavlna na pětiletých minimech Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688