Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Pojištění  |  18.09.2014 11:03:22

Mýty a fakta o životním pojištění po novele

 

Co znamená přijetí novely pro klienty, kteří si sami platí pojistné a nepřispívá jim na něj zaměstnavatel, po 1. 1. 2015?

 

 

 1.   Klienti si musí změnit svou stávající smlouvu. Musí ji ukončit a založit si novou.  

NE

 

Klienti nemusí pojistnou smlouvu rušit, bylo by to pro ně nevýhodné. Při předčasném zrušení pojištění by jim bylo vyplaceno odkupné, které může být nižší, než je skutečná kapitálová hodnota pojištění. Navíc by u nově uzavřené smlouvy museli hradit znovu vstupní poplatky a museli by znovu absolvovat posouzení jejich zdravotního stavu, což může mít dopad na výši pojistného. Klienti by si měli zachovat stávající smlouvu a podle pokynů pojišťovny ji upravit tak, aby i nadále splňovala stanovené podmínky daňového zvýhodnění.

 2.   Mohou si klienti odečíst z daní zaplacené pojistné? 

ANO

 

Klienti si budou moci odečíst z daní zaplacené pojistné až do maximální výše 12 000 . Budou však muset upravit svou stávající smlouvu tak, aby vyhovovala novým podmínkám. Tedy  nebudou mít možnost vybírat mimořádné pojistné. Při převodu smlouvy na nové podmínky by se klienti měli řídit pokyny pojišťovny, se kterou mají svou smlouvu o životním pojištění sjednanou.

 3.  Klienti si nebudou moci vybrat peníze formou mimořádného výběru ze své pojistné smlouvy.  

ANO i NE

 

Klienti si z důvodu svých preferencí mohou nechat převést svou stávající smlouvu na nové zákonné podmínky. V současné době pojišťovny připravují metodu co nejjednoduššího přechodu stávajících smluv do režimu nových podmínek a budou včas klienta informovat o konkrétním postupu, jak na nové podmínky přejít. V tom případě budou klienti moci využívat daňové zvýhodnění, ale nebudou mít možnost realizovat tzv. mimořádné výběry.

 

Klienti se mohou také rozhodnout, že svou stávající pojistnou smlouvu nebudou měnit a zachovají si podmínky smlouvy takové, jaké mají doposud. To znamená, že budou moci využívat možnosti mimořádných výběrů, ale pojistná smlouva nebude splňovat podmínky pro daňové zvýhodnění.

 4.    V případě, že klient uskuteční jednorázový výběr či dokonce daňově uznatelnou smlouvu po 1. 1. 2015 předčasně ukončí, bude povinen získané prostředky zdanit?  

ANO

 

Pokud klient provede výběr z pojistné smlouvy nebo ji předčasně ukončí a je mu vyplaceno tzv. odkupné, dojde k porušení podmínek pro daňové výhody. Klient pak musí provést dodanění všech částek, které si uplatnil jako daňový odpočet za 10 let nazpět. Tuto částku zahrne do svého ročního daňového přiznání (za rok, kdy smlouvu ukončil).

    

Co znamená přijetí novely pro zaměstnavatele po 1. 1. 2015? 

 

 

 1.   Je možné přispívat zaměstnancům na jejich soukromé životní pojištění? 

ANO

 

Zaměstnavatel může i nadále přispívat svým zaměstnanců na soukromé životní pojištění. Zaměstnanec musí prokázat, že jeho smlouva o soukromém životním pojištění je uzavřena v souladu se zákonnými podmínkami (neumožňuje tzv. mimořádné výběry). Zaměstnavatelé si budou muset tuto skutečnost kontrolovat.

 2.   Z příspěvku zaměstnanci bude zaměstnavatel povinen odvést pojistné na všeobecné zdravotní pojištění a na sociální zabezpečení. 

NE

 

Pro zaměstnavatele je tato částka daňově uznatelným nákladem a zaměstnavatel neodvádí z této částky pojistné na všeobecné zdravotní pojištění ani na sociální zabezpečení. To platí v případě, že konkrétní pojistná smlouva splňuje všechny zákonem stanovené podmínky pro daňové zvýhodnění.

 3.   Klienti/zaměstnanci provedou mimořádný výběr či jinak poruší podmínky daňové uznatelnosti. Má to nějaký dopad na zaměstnavatele v případě, že přispíval na soukromé životní pojištění?  

ANO i NE

 

Zaměstnanec musí zaměstnavatele informovat, že porušil podmínky daňového zvýhodnění. Pokud by zaměstnavatel přestal poskytovat příspěvek na tuto pojistnou smlouvu, žádný dopad to na něj nemá.

 

Pokud by ale zaměstnavatel i nadále poskytoval příspěvek na tuto pojistnou smlouvu, musí z této částky odvést pojistné na všeobecné zdravotní pojištění a sociální zabezpečení. Příspěvek se nadále chová jako mzda.

 4.   Součástí pojistné smlouvy klienta/zaměstnance je již nyní, že neumožňuje mimořádné výběry. Má to nějaký dopad na zaměstnavatele?  

NE

 

Zaměstnavatel může i nadále zaměstnanci na takovou smlouvu přispívat, nic se pro něj nemění.

5.   Součástí pojistné smlouvy klienta/zaměstnance je, že umožňuje mimořádné výběry. Má to nějaký dopad na zaměstnavatele?  

ANO

 

Zaměstnavatel může zaměstnanci dále přispívat na soukromé životní pojištění, avšak z těchto částek musí vždy odvést pojistné na všeobecné zdravotní pojištění a sociální zabezpečení. Příspěvek se nadále chová jako mzda.

 

Co znamená přijetí novely pro zaměstnance po 1. 1. 2015? 

 

 

 1.   Klient může dostávat příspěvky od zaměstnavatele na soukromé životní pojištění.  

ANO

 

Smlouva však musí splňovat podmínky daňové uznatelnosti stanovené zákonem.

 2.   V případě, že zaměstnavatel poskytoval zaměstnanci příspěvek na životní pojištění a ten uskuteční jednorázový výběr či dokonce daňově uznatelnou smlouvu po 1. 1. 2015 ukončí, bude povinen získané prostředky zdanit.  

ANO

 

Pokud zaměstnanec provede výběr z pojistné smlouvy nebo ji předčasně ukončí a je mu vyplaceno tzv. odkupné, dojde k porušení podmínek pro daňové výhody a klient musí provést dodanění všech částek, které si uplatnil jako daňový odpočet za 10 let nazpět. Tuto částku zahrne do svého ročního daňového přiznání (za rok, kdy smlouvu ukončil).

 

Navíc musí ještě dodanit všechny příspěvky zaměstnavatele poskytnuté po 1. 1. 2015, a to 10 let nazpět – počínaje rokem 2015. U příspěvků zaměstnavatele poskytnutých do 31. 12 2014 nemá zaměstnanec žádné povinnosti. Daň vypočítá a odvede pojišťovna za něj.

 4.    Byly dosavadní mimořádné výběry výhodné pro klienty/zaměstnance?  

ANO i NE

 

Klienti sice mohli z krátkodobého hlediska získat díky pravidelným mimořádným výběrům příspěvků od zaměstnavatele finance, které nepodléhaly standardní dani z příjmu, ale zároveň se tím připravovali o peníze, které se stávají základem pro výpočet starobního důchodu. Navíc si ani nevytvářili rezervu na stáří, na kterou byly příspěvky zaměstnavatele primárně určeny. Současná zákonná úprava vede každého k finanční zodpovědnosti a k vytváření budoucích rezerv.



Marcela Kotyrová
manažer komunikace a vzdělání
Česká asociace pojišťoven

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688