STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  15.09.2014 15:35:32

Heineken odmítl akvizici britského rivala SABMiller

Ing. Libor Stoklásek

Heineken odmítl nabídku na převzetí od britského rivala SABMiller. Nizozemský pivovar se rozhodl, že raději zůstane nadále nezávislý. Podle analytiků byla nabídka SABMilleru sama o sobě pouhým pokusem, jak se ubránit převzetí od největšího světového výrobce piva na světě, kterou je belgický AB InBev.

SABMiller (South African - Bavaria - Miller) je po společnosti InBev druhou největší pivovarskou skupinou na světě. Firma pod tímto názvem vznikla v roce 2002 po spojení jihoafrického pivovaru South African Breweries a severoamerické Miller Brewing. V roce 2005 se skupina spojila s Bavaria Brewery. Společný podnik má sídlo v Londýně, jeho akcie jsou obchodovány na tamní burze a jejich pohyby jsou započítávány do tvorby indexu FTSE 100.

Společnost Heineken, jehož prioritní akcie stále drží rodina Heinekenů, informovala konkurenta SABMiller o svém záměru zachovat rodinné dědictví a identitu pivovaru. Stručně řečeno Heineken chce zůstat nezávislou společností. Rodina je přesvědčena, že společnost bude pokračovat v růstu a nadále bude splňovat očekávání svých akcionářů. Heineken nemá důvod prodávat pivovar, jméno společnosti je zvučné, pevné v boji s konkurencí a má neotřesitelnou pozici i v globálním měříku.

SABMiller se svými značkami Miller a Peroni drží pozici druhého největšího pivovaru na světě v hodnotě cca 70 mld. eur. Na třetím místě je právě Heineken s přibližnou hodnotou 35 mld. eur. Pod Heineken spadají značky jako Amstel, Sol, Dos Equis a mnohé další. Gigant InBev ovšem pevně drží svojí první pozici s celkovou hodnotu 140 mld. eur.

Velké pivní společnosti udělaly během posledních let mnoho akvizic. Důvodem, proč SABMiller chce koupit Heineken, je pravděpodobně v tom, že společnost InBev chtěla získat SABMiller.

V průběhu posledních deseti let společnost InBev utratila přes 100 mld. dolarů akvizicí mnoha pivních značek, včetně Corony a Budweiseru. Heineken mezitím získal značný vliv na některých důležitých trzích, příkladem můžeme uvést Brazílii, Nigérii, Vietnam, Francii a Nizozemí.

Akcie společnosti SABMiller stouply toto pondělí ráno na londýnské burze o 5,42 %. Jakmile společnost ohlásila nepodařenou akvizici Heinekenu, na trhu se začaly šířit myšlenky, že by InBev mohla nepřátelsky převzít společnost.

Minulý měsíc Heineken uvedl, že přestože v průběhu fotbalového mistrovství světa v Brazílii se zvýšil objem prodeje, čistý zisk poklesl z 639 na 631 milionů eur. Holandská skupina vyrábí a prodává více než 200 značek piva a ciderů, přičemž zaměstnává téměř 70 tisíc po celém světě.

Více zajímavostí z evropských trhů naleznete zde:  http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/evropa-

 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688