BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  11.09.2014 14:42:14

Dolar drží zisky, kiwi oslaben centrální bankou, sterling pod tíhou skotského referenda; analýza AUD/USD, AUD/NZD, USD/JPY

Americký dolar (USD) si nadále udržuje svoji sílu. S japonským jenem (JPY) se obchoduje u 6letých maxim, s novozélandským dolarem (NZD) u 7měsíčních maxim, s australským dolarem (AUD) u půlletých maxim, s eurem (EUR) u 14měsíčních maxim. Novozélandský dolar (NZD) byl v noci pod prodejním tlakem po zasedání tamní centrální banky (RBNZ), která ponechala úrokové sazby beze změny. Měna však oslabila hlavně díky projevu guvernéra Graeme Wheelera, jenž uvedl, že očekává další oslabování domácí měny spojené s normalizací monetární politiky Spojených států. Rovněž dodal, že je rozumné počkat a udělat pauzu před dalším zvýšením úrokových sazeb. Aktuální hodnota NZD je podle centrální banky neopodstatněná a neudržitelná. NZD se tak po slovech RBNZ propadl na hodnotu 0,8180 vůči USD, čímž si podle všeho otevřel cestu k úrovni 0,8052, tedy k minimům z letošního února.

V noci byla zveřejněna datatrhu práce Austrálie, která pozitivně překvapila. Protinožci v srpnu vytvořili 121 000 nových pracovních míst, čímž o více než 105 000 překonali očekávání trhu. Pro srovnání v červenci pracovní místa ubyla, a to ve výši 4 100. Míra nezaměstnanosti díky novým pracovním místům klesla v srpnu z 6,4 na 6,1 procenta, což je výborný výsledek. Takovéto ekonomické zlepšení přinutilo trhy opět přemýšlet nad tím, že tamní centrální banka (RBA) nebude nucena snížit základní úrokovou sazbu, aby podpořila hospodářský růst. AUD po datech z trhu práce posílil o 0,4 procenta, tedy z 6měsíčních minim 0,9113 na 0,9192 vůči USD. Nicméně australský dolar své zisky vůči USD nebyl schopen udržet a v průběhu evropské obchodní seance oslabuje. V případě, že měna po dobrých makroekonomických datech nedokáže udržet své zisky, potvrzuje se tím nezájem investorů o její držení, což signalizuje další potenciální propad. Takovýto vývoj určitě těší tamní centrální banku, která již delší dobu upozorňuje na nadhodnocenou měnu, jež neodpovídá fundamentům země a klesajícím cenám komodit. Australský dolar totiž dosud nezareagoval na cenu železné rudy, která se letos propadla o 40 procent. Investoři dosud kupovali australský dolar hlavně kvůli výnosům, které nabízel. Avšak s posilujícím USD a rostoucími výnosyamerických státních dluhopisů, jeho atraktivita klesá. Nicméně ve srovnání s EUR nebo JPY nabízí AUD stále solidní výnos. AUD/USD tento týden zatím oslabil o 2 procenta, což je nejsilnější týdenní propad od poloviny letošního ledna.

Švýcarská centrální banka (SNB) včera vyjádřila vůli nadále fixovat minimální kurz eura vůči franku (CHF) na úrovni 1,20, přičemž rovněž naznačila možnost snížení úrokové sazby do negativního pásma, na což včera reagoval frank oslabením. V případě negativních úrokových sazeb by bylo držení franku pro investory neatraktivní, protože by jim franky nejen nenesly žádný výnos, ale navíc by investoři museli platit za to, že je drží, což se právě děje v případě investic v eurech. Po této zprávě posílil EUR/CHF na hodnotu 1,2119 z 1,2045.

Britská libra (GBP) je stále pod prodejním tlakem blížícího se referenda o nezávislosti Skotska. Lídři 3 politických stran byli včera nabídnout občanům Skotska větší autonomii jako odměnu za to, že nebudou volit úplnou nezávislost. Včerejší průzkum publikovaný Daily Record ukázal, že 47,6 procenta dotázaných Skotů by hlasovalo proti nezávislosti a 42,4 procenta za nezávislost Skotska od Spojeného království. Převaha hlasů proti nezávislosti Skotska tak dodala libře trochu síly. Referendum se bude konat příští čtvrtek 18. září.

Makrokalendář pro dnešní den:

AUD/USD již v úterý úspěšně uzavřel pod klíčovou „supportní“ úrovní 0,92220. Včera prorazil klesající trendový kanál a dnes se obchoduje hluboko pod ním, a to i navzdory výborným datům z australského trhu práce. Vzhledem k tomu, že AUD nebyl schopen návratu do klesajícího kanálu ani po dobrých makroekonomických zprávách, pravděpodobnost pro jeho další oslabení vůči USD roste. Dalšími cíli jsou Fibonacciho úrovně 50 a 61,80.

AUD/NZD včera díky zasedání centrální banky (RBNZ) vytvořil na denním grafu býčí svíčkovou formaci „pinbar“, která předznamenává další růst tohoto páru. Díky této denní svíčce jsme včera rovněž otestovali návrat k rostoucímu trendovému kanálu, který měnový pár na konci srpna opustil. 100denní průměr rovněž protíná 200 denní průměr směrem nahoru, což je pozitivním signálem.  Podle všeho bychom mohli opět otestovat předchozí maxima u hodnoty 1,1284. Nákupní možnost by byla vyvrácena v případě propadu AUD/NZD pod hodnotu dna „pinbaru“.

USD/JPY má jasně našlápnuto směrem na sever. Když hledáme nejbližší rezistenci, která by jej mohla v cestě nahoru zastavit, pak po překonání letošních lednových maxim, musíme zamířit na graf o větších časových rámcích. Nejbližší rezistence se tak nyní nachází na úrovni 108,50, kde dochází k souběhu červené trendové linie a maxim z roku 2008 (modře).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 15:03  Počet zahájených staveb nových domů klesl (16.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688