Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  29.08.2014 10:43:48

Těžba uhlí na Ukrajině v ohrožení. Je to (poslední) šance pro NWR?

Konflikt na Ukrajině ohrožuje produkci z ukrajinských uhelných dolů. Některé doly musely omezit, nebo dokonce pozastavit těžbu. Polsko navíc uvažuje o zákazu dovozu uhlí z Ruska. Všechny tyto zprávy na první pohled mohou nahrávat těžařům z Polska a ČR, tedy i zadlužené NWR.

Ukrajina je druhým největším producentem uhlí v Evropě. Centrem ukrajinské těžby uhlí jsou Doněcká a Luhanská oblast, kde se již několik měsíců bojuje. Podle ukrajinského nezávislého svazu těžařů již provoz zastavila zhruba polovina ze 115 ukrajinských uhelných dolů.

Mnohý investor, který drží akcie NWR, by mohl po těchto informacích zajásat. Mohly by být impulzem pro růst cen uhlí, což by do budoucna mohlo znamenat, že se NWR po očekávané restrukturalizaci vzpamatuje.

Jenže podle analytiků by na tuto úvahu měli investoři rychle zapomenout. "Případné omezení exportu uhlí z Ukrajiny by patrně nemělo vychýlit cenové poměry uhlí v našem regionu, které se odvíjejí od cen světových. Ukrajinský export představuje celkově ve svém objemu zhruba objem těžby NWR (8 až 10 milionů tun ročně) a z regionu ukrajinské uhlí dovážejí jen Polsko a Maďarsko. Případné výpadky dovozu by se patrně daly nahradit domácí těžbou, což by případně mohla být příležitost pro NWR; viděli bychom asi určitý nárůst těžby a prodejů, ale nečekal bych velký pohyb. Proto s omezením exportu z Ukrajiny do střední Evropy nespojuji nějaké velké naděje na zlepšení hospodaření NWR. S tím souvisí i názor, že to neovlivní (pozitivně) probíhající proces restrukturalizace," říká analytik z BH Securities Petr Hlinomaz.

Vliv konfliktu na Ukrajině na NWR vidí jako minimální i Marek Hatlapatka ze společnosti CYRRUS. Ukrajina je sice velkým těžařem uhlí, nicméně dle Hatlapatky z globálního pohledu už ne tak významným exportérem, což platí zvláště pro koksovatelné uhlí. "Takže vliv na cenu uhlí, potažmo na hospodaření NWR, vidím jako velmi omezený," uvedl Hatlapatka.

Podle Jana Rašky z Fio banky je zásadní a primární věcí pro NWR to, zda nakonec dojde ke schválení navrženého restrukturalizačního plánu. Fundament spojený s hospodařením společnosti je nyní podle něj u akcií NWR potlačen, když je zřejmé, že i v následujících letošních kvartálech bude společnost pravděpodobně ve ztrátě na provozní úrovni hospodaření (a bude bojovat maximálně o mírně kladný EBITDA). "Navíc se domnívám, že NWR v současnosti nemá ani vybudované dostatečné odběratelské vazby na Ukrajinu, když dodává uhlí především svým zákazníkům ze středoevropského regionu. Otázka budování nových odběratelských vztahů je spíše dlouhodobější záležitostí," uvedl Raška.

"Hrát" akcie NWR, které jsou značně volatilní a reagují především na zprávy ohledně restrukturalizace, nemá smysl.

Nějaký pozitivní efekt pro ceny uhlí by se však nakonec mohl objevit. "Malou naději pro uhlí v souvislosti s děním na Ukrajině a v Rusku vidím. Německo je kromě ruského plynu poměrně závislé i na dodávkách ruského uhlí, které kryje až 25 % německé spotřeby. Narušení těchto dodávek by mohlo jeho cenu zvednout. Otázkou je, na jak dlouho. Osobně jsem ale přesvědčen, že k narušení dodávek plynu, ropy a uhlí mezi Ruskem a klíčovými zeměmi EU, jako je Německo, nedojde," říká energetický analytik z J&T Michal Šnobr.

 

 Aktuální přehled doporučení a cílových cen na akcie NWR 

 

 

Co potřebujete vědět o trhu se zlatem

Co potřebujete vědět o trhu se zlatem

Druhý kvartál nepřinesl výraznější překvapení. Loňské kotrmelce se zatím neopakují.

 

Tenhle graf akciovým býkům neukazujte!

Tenhle graf akciovým býkům neukazujte!

Závěry studie švýcarské konzultantské společnosti Wellershoff & Partners jsou pro fanoušky akcií obzvláště znepokojující. Firma, jejíž šéf Klaus Wellershoff je bývalým ekonomem UBS, odhalila velmi silnou korelaci mezi valuacemi akcií a ohromným poklesem akciového trhu v následujících pěti letech. Podle nové studie mohou brzy akcie přijít až o třetinu hodnoty.

 

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688