BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  21.08.2014 12:42:14

Rally na USD pokračuje, co na to zítra řekne Janet Yellen? Analýza USD/JPY, NZD/USD, AUD/JPY

Americký dolar (USD) má za sebou další úspěšnou seanci. Zápis z červencového zasedání bankovní rady americké centrální banky (FOMC) poslal USD až na 11 měsíční maxima vůči euru (EUR) a 4 měsíční maxima vůči JPY. EUR/USD se po zveřejnění zápisu propadl pod listopadová minima, čímž překonal hladinu podpory 1,3300. Zápis ze zasedání odhalil investorům mnoho novinek. Největší z nich byla existence diskuze o tom, zdali by úrokové sazby neměly být raději zvýšeny dříve vzhledem ke zlepšující se situaci na trhu práce. Nicméně někteří členové by rádi počkali na další sérii makroekonomických dat, která by bezesporu potvrdila sílu amerického hospodářství, jež nezlomí ani vyšší úrokové sazby. Nyní se čeká na slova Janet Yellen, která bude v pátek odpoledne mluvit na sympóziu v Jackson Hole, a to právě na téma trhu práce. Nicméně šéfka Fedu je známa svým ochranářským postojem k trhu práce a přísnými kritérii hodnocení tohoto odvětví. Z tohoto důvodu se mnozí obávají, že „dolarová rally“ by po slovech hlavy Fedu mohla zítra přibrzdit.

Poslední makroekonomická data stále více poukazují na rozdílný vývoj ekonomik USA a eurozóny, což podle všeho bude reflektovat i odlišné směřování monetárních politik těchto ekonomických celků. Zatímco Fed zvažuje zvýšení úrokových sazeb díky stabilnímu, silnému ekonomickému růstu a prosperujícímu trhu práce, eurozónu trápí nízká inflace, nezaměstnanost na úrovni 12 procent a její HDP opět stagnuje. Navíc Německu, největší ekonomice měnového bloku, docházejí síly. Kromě toho za rohem je krize na Ukrajině, jejímž výsledkem jsou stále silnější ekonomické sankce mezi EU a Ruskem, které podkopávají podnikatelskou důvěru.

Novozélandský dolar (NZD) pokračuje ve svém poklesu. V noci překonal důležitou hladinu supportu vůči USD a kulaté číslo 0,84. Důvodem byla špatná dataČíny. Index nákupních manažerů (PMI) ze sektoru výroby od společnosti HSBC v srpnu dosáhl 50,3 bodu, přičemž se očekával zisk až 51,5 bodu. Pro srovnání v červenci index dosáhl 51,7 bodu. Horší čínská data podkopnula nohy v noci i australskému dolaru (AUD).

Dopoledne byly zveřejněny indexy nákupních manažerů (PMI) ze sektorů výroby a služeb z jednotlivých členských zemí eurozóny. Dvě největší ekonomiky, Francie a Německo, sice dosáhly vyšších hodnot, než byla očekávání, nicméně čísla byla nižší než v červenci, což indikuje slabší výkon HDP. Celkový index za celou měnovou unii pak v srpnu dosáhnul 52,8 bodu, tedy o 1 bod méně než v červenci a o 0,6 bodu níže, než byla očekávání. Indexy PMI tak zatím reagují nejméně citlivěji na Rusko - ukrajinskou krizi a vzájemně uvalené ekonomické sankce. Připomeneme, že německé indexy ZEW, IFO a index  německé podnikatelské důvěry odrážejí obavy ze situace na východě mnohem citlivěji.  

Britské maloobchodní prodeje v červenci meziměsíčně mírně posílily (+ 0,1%), přičemž nenaplnily očekávání ani výsledky z června. Meziročně maloobchodní prodeje posílily o 2,6 procenta, přičemž se očekával až 3 procentní nárůst. Celkově však jde o mírně pozitivní číslo, které by zemi mohlo zabezpečit stabilní ekonomický růst i ve třetím čtvrtletí. Maloobchodní prodeje na ostrovech kontinuálně rostou již 17. měsíc v řadě, což je nejdelší perioda od listopadu 2007.

Makrokalendář pro dnešní den:


Měnový pár USD/JPY nezadržitelně postupuje směrem nahoru, a to hlavně díky posilujícímu dolaru. USD v pondělí i úterý pomohly lepší dataamerického trhu bydlení a ve středu jej podpořil zápis ze zasedání Fedu. USD/JPY nyní stoji před rezistencí 104,00, hodnotou ze začátku letošního dubna. Předpokládáme, že USD/JPY postupně dosáhne až k Fibonacciho hladině 78,6 (104,35). Karty by mohla zítra zamíchat Janet Yellen, a to svým proslovem. Použije-li "holubičí slova", čímž by oslabila USD, dalo by se tohoto pohybu využít právě k otevření nákupních pozic na nižších úrovních.

NZD/USD včera překonal důležitou podporu, Fibonacciho hladinu 38,2 a kulaté číslo 0,84. Z technického pohledu se tak NZD otevřel prostor dolů a mohl by cílit k Fibonacciho hladině 50 (0,8270).

Měnový pár AUD/JPY se nyní nachází v silné zóně rezistence, s kterou neúspěšně bojuje již od března letošního roku. Včera se mu podařilo uzavřít na denní svíci nad Fibonacciho hladinou 50 (96,00), což je prvním pozitivním signálem. Proto, aby dostal zelenou k dalšímu růstu, musí ještě zdolat předchozí maxima, a to na úrovni 96,50. Uzavře-li, nad touto hladinou, pak se mu otevře  cesta k další Fibonacciho hodnotě, a to 61,8 (98.15). Rezistencí by se v takovémto případě mohla stát Fibonnacciho hladina 50, která koresponduje s kulatým číslem 96,00.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688