BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  20.08.2014 12:27:14

Dolar na 11měsíčních maximech, 2členové bankovní rady hlasovali v Británii za růst sazeb; analýza EUR/USD, EUR/GBP, EUR/JPY

Další pozitivní série zpráv z amerického trhu bydlení dala včera dodatečnou sílu americkému dolaru, který dosáhnul 11 měsíčních maxim vůči koši hlavních měn. Měnový index amerického dolaru, je tak nejvýše od loňského září poté, co datatrhu nemovitostí naznačila další expanzi největší ekonomiky světa. Oba ukazatelé počet nových započatých staveb a stavebních povolení v červenci výrazněji posílily. Vůči euru se USD obchoduje na 9měsíčních maximech, vůči NZD na 5měsíčních maximech a vůči JPY a GBP na 4měsíčních maximech. Výnosy z 10letých amerických státních dluhopisů, jejichž růst je důležitý pro posilování USD opustily 14měsíční minima (2,303 procenta) a včera dosáhly na hodnotu 2,407 procenta. Nicméně pokud budou pod hodnotou 2,5 procenta, bude udržitelný růst USD pochybný. Dnes bude zveřejněn zápis z červencového zasedání americké centrální banky (Fed), v němž se budou hledat náznaky růstu úrokových sazeb, případně bude investory zajímat celkový pohled Fedu na americkou ekonomiku. Vyjádří-li členové bankovní rady spokojenost s ekonomickým oživením, bude to pro USD pozitivní.

EUR/USD včera překonalo důležitou hranici podpory 1,3330, momentálně testuje minima z loňského listopadu na úrovni 1,3303. Dostane-li se pod ně, otevře se mu další cesta dolů. Klíčové v tomto směru budou páteční projevy Maria Draghiho a Janet Yellen a čtvrteční data PMIeurozóny.

Australský dolar (AUD) včera odpoledne oslaboval před plánovaným nočním projevem tamního guvernéra centrální banky (RBA) Stevense. Ten má ve zvyku využít svých vystoupení k slovní intervenci vůči domácí měně, přičemž upozorňuje investory na její neadekvátní vysokou hodnotu vhledem k fundamentům země. RBA by ráda viděla hodnotu AUD níže vůči ostatním měnám kvůli klesajícím cenám komodit a upadajícím investicím v těžařském odvětví. Navzdory slabším fundamentům je australský dolar se základní úrokovou sazbou 2,5 procenta stále lákavým investičním přístavem a jeho hodnota z tohoto důvodu neklesá.

Libra (GBP) včera oslabila na 4měsíční minima vůči USD po slabších datech inflace. Mnozí se nyní domnívají, že Mark Carney odloží načasování zvýšení úrokových sazeb vzhledem k tomu, že inflace ve výši 1,6 procenta se vzdaluje od inflačního cíle 2 procenta. Nicméně dnešní zápis z posledního zasedání BoE ukázal, že 2 z 9 členů bankovní rady na tomto zasedání hlasovali za zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procenta.  Aktuální výše základní úrokové sazbyBritánii je 0,5 procenta. Mezibankovní přes noční úroková sazba tak naznačuje zvýšení sazby za 5 měsíců, před zveřejněním zápisu to bylo 6 měsíců. Libra po zveřejnění zápisu posílila vůči USD na 1,6680, britský akciový index FTSE naopak mírně oslabil. Klíčové nyní bude dnešní uzavření trhu pod nebo nad hodnotou 1,6675, která představuje 200denní průměr. Informace, že 2 členové bankovní rady již hlasovali za zvýšení úrokových sazeb, je pro libru velmi pozitivní. Nicméně hlasování proběhlo před zveřejněním včerejších špatných dat inflace a předchozích informací o stagnaci mezd.

Německý index cen výrobců (PPI), jeden z ukazatelů inflace, v červenci meziměsíčně oslabil o 0,1 procenta a meziročně až o 0,8 procenta. Tato čísla indikují jak zpomalení ekonomické aktivity v největší ekonomice společné měnové unie, tak i pokles cenové hladiny. Německá Bundesbanka rovněž v pondělí varovala o možnosti pomalejšího růstu HDP letos v zemi. Nižší ekonomická aktivita Německa by mohla přesvědčit ECB o dalším uvolnění monetární politiky. Zítra budou zveřejněny indexy PMIeurozóny.

Co se týče geopolitického vývoje, tak ten je nyní mimo hledáček investorů vzhledem k oslabení JPY, CHF, zlata a růstu amerických akciových indexů. Ty si včera připsaly přes 0,5 procenta zisku. Technologický Nasdaq dokonce atakoval 14letá maxima. Ruský a ukrajinský prezident Vladimir Putin a Petro Poroshenko se mají setkat 26. srpna v Minsku. Boje mezi Izraelem a Gazou po ukončení příměří pokračují.

Měnový pár EUR/USD včera překonal klíčovou hodnotu supportu 1,3333. Nyní bojuje s minimy z předchozího listopadu na úrovni 1,3300. Podaří-li se euru propadnout i pod tyto hodnoty, pak se mu podle všeho může otevřít cesta až k číslu 3,3100. Pozor na zítřejší data PMI a hlavně na páteční sympozium v Jackson Hole, na němž mluví jak Janet Yellen, tak i Mario Draghi. Jejich slova mohou způsobit na trhu volatilitu. 



Hodnota 0,80305, která odpovídá i 100dennímu průměru se podle všeho stala pro EUR/GBP silnou rezistencí. Vezmeme-li v potaz ekonomickou situaci Británie a eurozóny spolu s možností zvýšení úrokových sazeb na ostrovech za 5 měsíců versus další nalévání eur do ekonomiky eurozóny, pak se zdá krátká pozice u tohoto měnového páru celkem logická. Podpořit by ji mohla i medvědí divergence na stochastiku.

U měnového páru EUR/JPY bychom doporučili sledovat reakci na horní hranu klesajícího kanálu kolem hodnot 137,60 – 80, k níž by EUR/JPY mohl dorazit díky býčí divergenci. Nicméně domníváme se, že EUR/JPY horní hranu kanálu a 55 denní průměr nepřekoná a následně opět oslabí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688