BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  19.08.2014 12:12:13

Kiwi čeká další zkouška v podobě aukce mléka, nízká inflace podkopnula libře nohy, americký dolar na koni. Analýza USD/CAD, USD/JPY, GBP/AUD

Novozélandský dolar (NZD) v noci oslabil vůči americkému dolaru (USD) o 0,5 centu poté, co data inflace PPI (index cen výrobců) ukázala na pomalejší růst cenové hladiny, což znamená, že tamní centrální banka (RBNZ) si bude moci dát pauzu od dalšího zvyšování úrokových sazeb a utahování monetární politiky. NZD po datech oslabil i vůči AUD, a to až na letošní minima. AUD/NZD tedy v noci posílil na 9měsíční maxima na hodnotu 1,1075. Hlavní rezistencí se nyní pro měnový pár stává hodnota 1,1200. NZD v noci rovněž oslabil o 0,5 procenta vůči JPY, GBP, EUR. Cenová hodnota 0,84 NZD vůči USD byla v posledním období několikrát testována, a tak se nyní stává pro měnový pár silnou rezistencí, jejíž prolomení by „kiwi“ otevřelo další cestu dolů. Negativní náladu podpořily i zprávy tamního ministerstva financí, které mírně snížilo odhad růstu ekonomiky a následně i přebytek státního rozpočtuNZD čeká v noci další zkouška, a to v podobě aukce mléka, která určí cenu této komodity. Cena mléka letos oslabila již o 40 procent. Mléko je hlavním exportním artiklem a podílí se více než 7 procenty na HDP Nového Zélandu.

Zápis z posledního zasedání australské centrální banky (RBA) v noci odhalil stabilní výhled banky na vývoj úrokových sazeb a opět zdůraznil nejistoty ohledně ekonomického růstu. Ten může být podle RBA ohrožen hlavně kvůli klesajícím investicím v těžebním průmyslu, fiskální konsolidaci a poměrně silné domácí měně.

Americkému dolaru včera pomohla data z trhu bydlení. Index stavitelů domů (NAHB) posílil v srpnu již 3. měsíc v řadě, a to až na 7měsíční maxima, tedy na úroveň 55 bodů, čímž smazal špatné výsledky ze začátku letošního roku. Dnes USD čekají odpoledne data inflace (index CPI). Vyšší hodnoty cenové hladiny by pak pro USD byly dalším pozitivním signálem, protože by se zvyšovaly šance na dřívější zvýšení úrokových sazeb. Naopak pomalejší růst cenové hladiny by byl pro USD negativní. Nicméně top událostmi tohoto týdne budou zápis ze zasedání bankovní rady (FOMC) z konce července a 3denní sympózium v Jackson Hole, které začíná v pátek.

Libra dnes propadla na 4měsíční minima vůči USD poté, co data inflace (index CPI) klesla v červenci na hodnotu 1,6 procenta a minula tak očekávání o 0,2 procenta. Inflace klesla i vůči červnu, kdy dosáhla 1,9 procentního meziročního růstu. Tlak na britskou centrální banku ve smyslu zvýšení úrokových sazeb je tak po datech minimální vzhledem k 2 procentnímu inflačnímu cíli. Výnosy z britských 10letých státních dluhopisů klesly na 2,4 procenta.

Makrokalendár pro dnešní odpoledne:


Měnový pár USD/JPY opustil před několika dny trojúhelníkovou formaci, kterou pak opět otestoval a zůstal nad ní, což je pro něj signál k růstu. Nyní se pohybuje v nahoru mířicím kanálu, který by ho mohl dovést k hodnotám předchozích maxim 102,80 až 103,00, jež by mohl opětovně otestovat.

GBP/AUD po datech inflaceBritánie testuje důležité předchozí hodnoty supportů na úrovni 1,7830 z května a června. Po překonání i dubnových minima na úrovni 1,7735 se GBP/AUD podle všeho otevře poměrně velký prostor dolů k nejbližší hodnotě podpory 1,7440.

Měnový pár USD/CAD testuje dolní hranu rostoucího kanálu, pod níž se nachází několik supportů v podobě 55 (červeně), 100 (růžově) a 200 (zeleně) denního průměru, které by mu mohly poskytnout silnou podporu. Nákupní pozice se jeví zajímavá i hlediska posledního poklesu cen ropy, které pro CAD nejsou pozitivní.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688