BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  30.07.2014 11:42:14

Co dnes čekat od makroekonomických dat USA? ADP, HDP, FOMC, analýza USD

Včera večer promluvil americký prezident Barack Obama, jenž se přidal k Evropské unii v rozšíření sankcí vůči Rusku. Restrikce z obou stran (USA i EU) se dotknou klíčových ruských odvětví - bankovnictví, ropného průmyslu, obraného vybavení i citlivých technologií a oslabí již tak tenkou ruskou ekonomiku. USA odstřihly od kapitálových trhů 3 banky – VTB, Moskevskou banku a Ruskou zemědělskou banku.  Rovněž ruské banky vlastněné státem ztratí přístup na evropské finanční trhy. Unie také zakáže vývoz zbraní nebo citlivých technologií využitelných při těžbě ropy do RuskaUSA zastavily půjčky a rozvojové financování projektů v Rusku a zakázaly Američanům obchodovat s ruskou státní společností United Shipbuilding Corporation.   Na projev Baracka Obamy reagoval včera večer americký akciový trh výprodejem. Index Dow Jones uzavřel pod klíčovou hodnotou 17 000 bodů.

Dnes nás čeká důležitá série makroekonomických datUSA, a to datatrhu práce (ADP), HDP a ukončení 2denního zasedání americké centrální banky (Fed). Podle všeho by trh mohl nejvíce zareagovat na data HDP, protože ta by mohla nejvíce překvapit, a to oběma směry. Trh práce prokazuje již několik měsíců svoji sílu, navíc mu pomáhají letní měsíce, kdy ožívají sezónní práce. Proto z této oblasti neočekáváme žádné zásadní změny. Pohyby finančních aktiv by mohly nastartovat data HDP, minou-li se očekáváním. Překvapit by mohla i další revize dat z prvního čtvrtletí. Patová situace by nastala, kdyby data za první čtvrtletí byla revidována směrem nahoru a čísla za druhý kvartál by byla pod očekáváními. Americká centrální banka podle všeho zredukuje na svém zasedání objemu programu QE o 10 mld. USD na hodnotu 25 mld. USD. Absence projevu Janet Yellen, by mohla snížit obvyklou volatilitu spojenou se zasedáním centrální banky. V průběhu středy rovněž zveřejní svá hospodářská čísla více než 40 společností z indexu S&P 500, a tak i tyto výsledky mohou ovlivnit vývoj amerického akciového trhu.

ADP – počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru 14:15

V červnu bylo v USA vytvořených 281 000 nových pracovních místamerickém soukromém sektoru, což je nejvyšší číslo od listopadu 2012 a páté nejvyšší číslo v historii reportu ADP, tedy od roku 2001. Ekonomové dnes očekávají dosažení hodnoty 230 000, což je nad 3měsíčním průměrem 222 000. Jakékoliv číslo nižší než 200 000 bude trhy vnímáno negativně, jelikož ty si již zvykly na výborná čísla z pracovního trhu.

HDP USA 14:30

Spojené státy americké dnes zveřejní svá data HDP za 2. kvartál. Ta jsou středobodem zájmu hlavně po výsledcích prvního kvartálu, kdy HDP oslabilo o 2,9 procenta (q/q) a spadlo tak na 5letá minima. Dnes se očekává dosažení mezikvartálního růstu ve výši 3 procent. Bude-li tohoto čísla dosaženo, tak USA smažou ztrátu předchozích třech měsíců. V polovině roku 2014 se tak dostanou na úroveň konce roku 2013. Očekávání od dnešního výsledku HDP jsou skutečně vysoká, a tak číslo menší než 2,9 procenta růstu (předchozí ztráta) bude vnímáno velmi negativně. Pozitivní výsledky HDP podpoří očekávání trhu ohledně dřívějšího růstu úrokových sazebUSA a negativní zase naopak.

Nejvíce sledovanou složkou HDP bude domácí spotřeba, která se na něm podílí více než 60 procenty. Ta by podle odhadů měla mezikvartálně vzrůst o 1,9 procenta. Pro srovnání v prvním čtvrtletí letošního roku posílila o 1 procento, což byl nejpomalejší růst za poslední 4 roky. Třetí měření HDP za 1. kvartál, jež bylo na konci června revidováno výrazně dolů, způsobilo propad USD/JPY z 101,90 na 101,21 a posílení EUR/USD z 1,36 na 1,365. Podobnou reakci trhu při dalším zklamání HDP nelze vyloučit.

FOMC 20:00

Dnes končí 2denní zasedání americké centrální banky (Fed). Po něm tentokrát nenásleduje tisková konference a bude publikována jenom zpráva ze zasedání, v níž budou trhy pečlivě sledovat reakci banky na dnešní data HDP a rovněž pohled Fedu na ekonomický vývoj země, z něhož se budou snažit odvodit budoucnost úrokových sazeb. Jakýkoliv náznak dřívějšího růstu úrokových sazeb, pak může i večer popudit trhy k nečekané aktivitě. Nicméně vzhledem k absenci tiskové konference, na níž by mluvila Janet Yellen, očekáváme nižší volatilitu. Fed si totiž podle všeho ponechá jakékoliv ekonomický výhled pro summit v Jackson hole, jež startuje na konci srpna.
 

Americký dolar vyjádřen pomocí měnového indexu BOSSA USD má při pohledu na týdenní graf po proražení modré trendové linie nakročeno směrem nahoru, přičemž první překážka ho čeká v podobě rezistence kulatého čísla 69,0 a následně pak opětovné testování hnědé trendové linie. V případě, že by se USD vyvíjel námi očekávaným směrem, tak posilování by mohlo být pozorováno hlavně vůči CHF, EUR a NZD.V prospěch silnějšího dolaru v průběhu několika týdnů mluví i zlepšující se situace na trhu práce a oživující inflace. Tyto argumenty by mohly přesvědčit i Janet Yellen o možnosti zvýšit úrokové sazby. Nicméně jde o pohled na týdenní graf, a tedy dlouhodobější výhled. V případě horších dat HDP USA nevylučujeme dnes oslabení USD.

U hlavního měnového páru EUR/USD budou tento týden důležitá data inflace (čtvrtek). Zůstane-li index CPI na úrovni 0,5 procenta a jádrový index CPI pod 1,0 procentem, bude euro nadále oslabovat. Zajímavé je rovněž sledovat “spread“ (rozdíl) mezi výnosyamerických a německých 10letých státních dluhopisů. Právě ty německé jsou na historických minimech (1,123 procenta). Vyšší výnosamerických dluhopisů tak podporuje poptávku po USD na úkor eura.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688