Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  30.07.2014 10:46:36

Nemilovaný rostoucí trh vstupuje do rozjařené fáze. Část druhá, závěrečná.

 

Graf: Index Dow nevyvádí z míry pokles indexu firem s malou tržní kapitalizací

 

 

 


Exkluzivní akcie z Dow se nenechají rozhodit otřesy akcií malých firem ani špičkami Nasdaq

 

Již 34 měsíců jsme nezaznamenali 10% korekci na indexu S&P 500. Historicky se korekce dostavují v průměru s 18 měsíčním intervalem. Přesto zde byla na americkém akciovém trhu od začátku března do poloviny května skrytá korekce, která unikla nic netušící americké veřejnosti. Například index malých společností Russell 2000 nedávno spadl o 10 % ze svých historických maxim na úroveň 1100.

 

Také některé segmenty vysoce letícího indexu Nasdaq, jako jsou sociální média, biotechnologie, a akcie internetových prodejců byly zasaženy. Spadly o 20 % nebo ještě víc. Dokonce i takové držáky Nasdaqu, jako je Amazon, (AMZN) ztratily více než čtvrtinu své tržní hodnoty ze svých špičkových úrovní, a šampion v těžké váze Google (GOOGL) se zarazil 15 % pod svým maximem. Dne 17. května 2014 se zhruba jedna třetina všech akcií listovaných v USA obchodovala o 20 % níž pod ročním maximem (to znamená klesající trh) a průměrné akcie z indexu Russell 2000 se pohybovaly dokonce o 24 % níž.

 

Na svých maximálních úrovních na začátku března měl index Russell 2000 poměr P/E na neuvěřitelné hodnotě 102 vzhledem ke klouzavému 12 měsíčnímu zisku. Průměrná historická úroveň P/E = 35. Pokud je na trhu někde bublina, tak nejvhodnějším místem, kde bychom ji měli hledat je index Russell 2000, který je domovem dvou třetin všech společností listovaných v USA. Je to kolekce domácích firem, které 85 % svých příjmů generují uvnitř USA a často bývá používán jako proxy pro americkou ekonomiku. Náhlá korekce o 10 % uprostřed května oholila poměr P/E indexu Russell 2000 na hodnotu 73.

 

Obvykle, když se dostanou do potíží akcie firem s malou tržní kapitalizací, následuje výprodej i u těch velkých. Nicméně ve svém vystoupení před Kongresem 7. května 2014 se nová šéfová FEDu Janet Yellen snažila zabránit, aby firmy s velikou tržní kapitalizací shromážděné v indexu S&P 500 potkal stejný osud, když prohlásila, že: „ohodnocení celkového akciového trhu zůstává v úrovni historických norem. Celkově lze říci, že širší metriky nenaznačují, že bychom se zřetelně pohybovali na území bubliny.“ A s těmito magickými slovy, Yellen položila podlahu pod Dow Jones Industrial na úrovni 16350. Dow Idustrials a Dow Transports rychle získaly pevnou půdu pod nohama a vyšplhaly se do nových výšin, malé firmy si oddechly úlevou. Russell 20000 si vybudoval podporu na úrovni 1100 a zacelil většinu svých nedávných ztrát uzavřením na úrovni okolo 1165. Když „protipoklesový tým“ intervenuje na trhu akciových futures indexů, soustřeďuje svoji palebnou sílu na index Dow Industrials, kde je možné získat nejvíc muziky za nejméně peněz.

Graf: Obchodní objemy klesají, jak FED žene SPY do stratosféry

 

 

 

Míra strachu je na sedmiletém minimu, nastává euforie 

 

V dnešní době je situace taková, že čím výš vystoupá S&P 500, tím menší mají investoři obavy. Díky halucinogenním účinkům QE-injekcí FEDu, firemním QE (zpětné odkupy), a fúzím a akvizicím se riziko nepromítá již do ničeho. Všichni mají vymyté mozky a interpretují a přetáčejí smysl všech ekonomických zpráv, jako pozitivní pro růst akciového trhu. Není třeba se zajišťovat a není třeba odlehčit obchodním pozicím nesoucím obrovské papírové zisky. Stačí jen sedět, dívat se a užívat si ohňostroj. Tak jako tak, obchodní objemy na burzách v USA se zmenšily. Například, v týdnu končícím 6. červnem zobchodovalo jen 353 milionů akcií SPY, což je fond sledující index S&P 500. Je to o 62 % menší obchodní aktivita, než před rokem.

 

Když 23. května 2014 dosáhl historického maxima, pouze 24 z jeho 500 členů dosáhlo nového 52 týdenního maxima. To je nejnižší množství za poslední rok. Od roku 1990 byla čtyři další období, kdy SPX dosáhl nového 52 týdenního maxima s méně než 10 % členů a zbytek se pohyboval v průměru. Ve třech ze čtyř těchto příležitostí poklesl SPX během následujících dvou až tří měsíců nejméně o 5 %. Pokud objem a šířka jsou slabé, a akciové indexy přepětí, to je často sloužil jako varovný signál, který předcházel ztráty v minulosti. Pokud se v minulosti během růstu indexu snižoval obchodní objem a snižovala se i velikost přírůstků, bylo to obyčejně považováno za varovný signál.

 

Nicméně, to co platilo v minulosti, dnes neplatí v tomto halucinogenním světě QE a politiky nulové úrokové míry. FED zajistil, že vývoj na trzích se ubírá jen jedním směrem. Riziko je eliminováno a tím, že stimuluje životní elán investorů, může všemocný FED vytvořit účinný cyklus, který bude podporovat ekonomickou expanzi.

 

Prudký pokles v počtu akcií, které mění majitele není nutně známkou nebezpečí, protože za stejné peníze se dá koupit stále menší množství akcií s tím, jak cena roste. Většina společností si zvolila, že nebude rozdělovat své akcie, a to navzdory vyšším cenám. Firemní zpětný odkup akcií však ztrácí ze své účinnosti, protože účetní mohou zakoupit méně stále dražších akcií, jejichž cena roste v důsledku jejich vlastních nákupních aktivit. Nicméně, většina obchodníků nyní není ochotna seskočit z vlaku pohaněného QE a se záchrannou brzdou zpětných odkupů.

Graf: Strach na 7 letém minimu, S&P 500 míří k úrovni 2000


 

Vyrovnaný pocit klidu mezi investory s filozofií Kup a Drž

 

Warren Buffett řekl 4. března 2014 televizi CNBC, že investoři by neměli věnovat mnoho pozornosti krátkodobým pohybům. „Většina investorů je zaslepena výkyvy na trzích a tráví příliš času ve snaze formulovat nějaký makro názor, nebo poslouchají předpovědi pohybu trhu, místo toho aby jednoduše a opatrně dlouhodobě investovali. Vyhrává ten, kdo svoji pozornost soustředí na hřiště, a ne na výsledkovou tabuli.“ řekl Buffet. A nejsou potřeba investiční zkušenosti. Buffett doporučuje neprofesionálům nízkonákladový index S&P 500. „Formovat makro názory nebo poslouchat tržní předpovědi ostatních je ztráta času,“ dodává. Jeho základní rada zní: „Ignorujte tlachání, udržujte své náklady na minimu a investujte do akcií, jako byste byli na farmě.“ Jinými slovy: Kup a Drž a buď v klidu.

 

Po 5 letech měnového útlumu obchodníci nevidí potřebu nakupovat levné pojištění proti možnosti ošklivé korekce trhu. CBOE Index volatility (VIX), také známý jako index strachu, lze koupit jako zajištění proti pádu trhů. Pokles indexu VIX na nejnižší úroveň za 7 let, odráží nedostatek strachu i proti sebemenšímu poklesu na trhu. Místo toho investoři na Wall Street jsou poháněni FEDem. Mají pohodlné bydlení v klidném a předvídatelném vesmíru, kde neexistuje strach z turbulence. V minulosti sloužil pohled na podobný typ uspokojení jako hlavní výstražné znamení, že bublina je těsně před prasknutím.

 

Výhled: „Nemilovaný“ rostoucí trh stále jede na drogách, i když už trvá 63 měsíců. Průměrná doba života posledních dvanácti rostoucích trendů je 55 měsíců. Takže ten poslední již o 8 měsíců přesluhuje. Deseti procentní korekce se nedostavila již 34 měsíců. To je skoro dvakrát déle, než je průměrná doba 18 měsíců mezi korekcemi. Přesto to vypadá, jako když index S&P 500 vstoupil do fáze euforie – čtvrté a poslední fáze rostoucího trhu. Nemělo by nás překvapit šílenství davů, kdy frustrovaní investoři z toho, že jim uniká příležitost, přestanou stát stranou, naskáčou do vody a začnou nakupovat akcie. Společně s účetními realizujícími zpětné odkupy akcií firem tak vytvoří nákupní paniku. Fáze rozjařilosti by mohla posunout úroveň indexu S&P 500 o dalších 5 až 10 % výš, než je jeho současná úroveň. Nicméně i kdyby FED do října ukončil pumpování svého QE, stále zde budou jeho velcí kamarádi, Bank of Japan a Evropská centrální banka, kteří se spuštěnými tiskovými stroji budou udržovat v chodu dodávky alkoholu na večírek.

Čtěte dále:
Nemilovaný rostoucí trh vstupuje do rozjařené fáze. Část první

 

 

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688