Jan Žák (Zlaťáky)
Okénko investora  |  29.07.2014 10:42:01

USA, ČÍNA, RUSKO: týden velkých očekávání a trestů

29/7/2014/ Zlaťáky.cz - Centrální banky Ruska, Kazachstánu a Mexika navyšují podle údajů MMF dál svoje zlaté rezervy. Jedním z důvodu může být reakce na očekávané zpřísnění sankcí vůči Rusku. Přiřadily se k nim i další země jako např. Kyrgystán, Tádžikistán, Srbsko, Řecko, Ekvádor. Z celkového pohledu však centrální banky snížily zlaté devizové rezervy již druhý měsíc po sobě, a to na hodnotu 1,022 miliardy uncí.

 

Graf vývoje zlata za měsíc

Zlato poskočilo v červnu nejvíce za poslední čtyři měsíce, v období, kdy investoři hledali útočiště ve žlutém kovu z důvodu nepokojů na Ukrajině, v Iráku a Izraeli. Hedgové fondy během června téměř zdvojnásobily dlouhé pozice ve zlatě, vyplývá z údajů US Commodity Futures Trading.

Rusko, jakožto šestý největší držitel zlatých rezerv, zvýšilo v červnu své zlaté rezervy na hodnotu 35 197 000 oz (květen – 34 656 000 oz). Země se vyskytuje ve své nejhorší politické krizi s USA a jeho spojenci od konce studené války po připojení Krymu k Rusku a díky neoficiální podpoře separatistických povstalců ve východní Ukrajině. Ruské devizové rezervy amerických dolarů mezitím klesly v červnu na 472 miliard dolarů.

 

Graf vývoje stříbra za měsíc

S očekáváním přísnějších sankcí proti Rusku a křehké důvěře zemí v Evropě budou investoři vyhlížet návrhy na podporu globální ekonomiky ze strany Číny a USA. Hrubý domácí produkt (HDP) USA a údaje o zaměstnanosti pomohou trhům posoudit sílu oživení ekonomiky a stanovení bližšího časového harmonogramu FEDu k návratu k více konvenční měnové politice. Fed plánuje setkání v úterý 29.7.2014 a ve středu 30.7.2014.

Tento týden se rovněž očekávají zajímavá data z Pekingu, která by měla potvrdit, že čínská ekonomika je v červenci na vzestupu poté, co vláda uvolnila finanční prostředky na podporu úvěrů pro podnikání v důsledku snížení množství hotovosti bank, které mohou držet v rezervě. Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla (7,5%), avšak stále ji brzdí pokles cen nemovitostí. Analytici se dále domnívají, že pro hlubší reformy je zapotřebí provést generální opravy velkých státních podniků, aby mohla ekonomika v dlouhodobém horizontu růst tempem, které si vláda předsevzala.

„Ekonomická situace USA-Čína vypadá více než povzbudivě,“ uvedl James Knightley, ekonom ING. Dále poznamenal, že i z tahů Evropské centrální banky získává pozitivní dojem směrem k oživení, ale s dobrým 6-ti až 12-ti měsíčním zpožděním.

Na začátku tohoto týdne se očekává, že EU dokončí sankce vůči Rusku, které by mohly zahrnovat uzavření kapitálových trhů EU u ruských státních bank, vyhlášení embarga na prodej zbraní a omezení dodávky energetických technologií.

Hlavní ekonomické události tohoto týdne, které mohou ovlivnit komoditní kovy:

 

1.

29. července 2014 v 01:50

Japonsko

data maloobchodních tržeb Japonska

2.

30. července 2014 v 10:30

Japonsko

data průmyslové produkce Japonska

3.

30. července 2014 v 14:30

USA

HDP USA

4.

30. července 2014 v 20:00

USA

rozhodnutí o úrokové sazbě (FED)

Predikce na tento týden:

1. Zlato se vyskytuje nad úrovní 1304.00 dolarů/unci. V tomto týdnu se očekává cenový pokles vlivem úterního a středečního jednání FEDu o úrokové sazbě. Investoři budou pravděpodobně ve velkém odprodávat zlaté futures, jejichž obliba obecně klesá. Cenový nárůst by mohla způsobit vyhrocenější situace na Ukrajině a Rusku, která by mohla vést investory k vyšší poptávce po bezpečném útočišti. Hranice odporu by se v této situaci vyskytovala na 1324/1328 dolarech za unci

2. Cenová podpora je vedena na úrovni 1300/1295.00 dolarů/unci. Po 12 letech zisků zlato spadlo v roce 2013 o 28 procent, kdy akciové rally přiměly některé investory ztrácet víru v kov. Pokud by cena zlata šla pod hranici 1260 dolarů/unci, očekává se opět vysoká vlna poptávky ze strany Číny, která aktuálně při této cenové hladině poptávku zpomalila.

Přejeme Vám hodně úspěchů!  

Jan Žák

Jan Žák

je členem představenstva společnosti Zlaťáky.cz, která je jedním z největších prodejců na trhu s drahými kovy a numismatikou v České republice. Na svém kontě má řadu publikací v odborných ekonomických časopisech. Investice a numismatika byla jeho vášeň již od mladých let. Po studiích se začal aktivně věnovat podnikání a investicím. Ke sběratelství a numismatice získal vztah díky dědečkovi, který byl vášnivým sběratelem mincí a umění


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688