Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  27.06.2014 22:58:07

M. Mobius: Hledání nigerijských hodnot

Nigérie má své problémy a to včetně občanských nepokojů, korupce a náboženské netolerance. Sociální nerovnost je příčinou nestability na celém světě, ale my si myslíme, že největším problémem Nigérie je nedostatek veřejných služeb a také byrokracie, která brzdí rozvoj země.

S tím, jak se mobilní telefony staly již velmi běžnou záležitostí, občané Nigérie si začínají být daleko více vědomi neefektivnosti vlády a korupce. Následkem toho jsou spory a nepokoje, jenž mohou bohužel vést až k násilí, jakého jsme byli nedávno v Abuji svědky. Ačkoliv smutná, tato větší průhlednost může inspirovat lidi k pozitivní změně, a zdá se, že lídři Nigérie si to uvědomují. Technologie také umožnila lidem, kteří nemají rádi násilí, aby se organizovali a společně vystupovali za mír. Velmi doufáme, že se země a její lidé sjednotí, aby vyřešili své problémy, a posunuli se tak kupředu k pozitivnější budoucnosti.

Vidíme, že ocenění některých oblastí v Nigérii a dalších frontier markets, těšících se většímu zájmu investorů je trochu nafouknuté, ale stále je možné najít spoustu potenciálních investičních příležitostí nejen v Nigérii, ale také na Pobřeží Slonoviny, v Ghaně, Keni a dalších frontier markets. Vybíráme si konkrétní akcie a trávíme hodně času analýzami a návštěvami co největšího počtu společností abychom mohli s jistotou říci, kde se nachází skutečná hodnota a potenciál v dlouhodobém investičním horizontu.

Ze sektorů a témat, jsou pro nás v tuto chvíli nejzajímavější společnosti orientované na spotřebitelský trh (nigerijské i z ostatních oblastí Afriky), protože celkový důchod na hlavu roste a růstový potenciál se zdá být docela dobrý nejen v Nigérii, ale i na dalších místech Afriky. Zaměřujeme se na cokoliv, co se týká spotřebního zboží a služeb, včetně běžného bankovnictví. Při rozhovoru s manažerem jedné společnosti vyrábějící nealkoholické nápoje mě překvapila jeho odpověď na otázku kdo je jejich největším konkurentem. Řekl: „Našimi největšími konkurenty nejsou další společnosti vyrábějící nealkoholické nápoje, jak by se dalo čekat, ale telefonní operátoři, protože když má zákazník trochu peněz navíc, musí se rozhodnout, jestli si koupí nealko nápoj anebo více volání na telefon!“

Věřím, že dobré zprávy ohledně ekonomické situace v Nigérii spolu se souhlasem pořádat v tomto roce Světové Ekonomické Fórum pro Afriku pomůžou přitáhnout ještě více pozitivních změn a také umožní další pokrok hnutí za mír. Jako investor si myslím, že je součástí mé práce zůstat optimistou ohledně vývoje zemí a společností do kterých investuji, a že ostatní investoři zaměření na emerging a frontier markets by neměli přehlédnout potenciál, který vidíme v africkém obru, Nigérii.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius  

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.

Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/05/12/nigeria-african-giant/ 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.06.2014M. Mobius: Nigérie – africký gigant Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688