Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  26.06.2014 16:51:47

M. Mobius: Nigérie – africký gigant

Jsem fanouškem frontier markets již nějakou dobu obzvláště pokud jde o Afriku, a částečně také o investováníNigerii. Sedmého až devátého května, hlavní město Nigérie Abuja, mělo čest hostovat Světové Ekonomické Fórum pro Afriku, které Jižní Afrika pořádala 17 z posledních 23 let. Událost poskytla Nigérii příležitost ukázat svůj ekonomický potenciál a vybudovat důvěru investorů. Naneštěstí, šokující únos školaček provedený Boko Haramem, pravděpodobně zamýšlený aby uškodil vládě v době konání Fóra, ukázal, že cesta Nigérie k rozvoji nebude jednoduchá. Jsem myšlenkami s rodinami dívek a věřím v jejich šťastný návrat domů.

Nemyslím si, že dokonce takový ošklivý skutek by měl zabránit Nigériicestě k budoucímu ekonomickému růstu. Navzdory některým výzvám i nadále vidíme v Nigérii investiční potenciál a to hned z několika důvodů.

Ačkoliv Nigérie není největší africkou zemí, co se rozlohy týče, je africkým obrem – a určitě ne spícím, podle jiných měřítek. S přibližně 174 miliony obyvatel (07/2013) se Nigérie chlubí největší populací v Africe, a nedávno se stala největší ekonomikou na kontinentě, když překonala Jižní Afriku. Jak se to stalo? Ví se, že ekonomika Nigérie za posledních několik let rostla rychlým tempem – jedním z nejrychlejších v Africe. Růst HDP byl 6.3% v roce 2013 a očekává se, že v tomto roce dosáhne 7.1%, zatímco Jižní Afrika rostla skromnějšími 1.9% v roce 2013 a v roce 2014 se očekává růst 2.3%. S růstem HDP překračujícím 6% již od roku 2003 se tak Nigérie může pochlubit jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik nejen v Africe, ale i ve světě.

Říká se, že údaje o HDP Nigérie skrývají tajemství; odhady stavu ekonomiky byly dlouhé roky nepřesné, protože vstupní údaje pro Nigerijský HDP nebyly přepočítány od roku 1990. V roce 2013 Nigerijský Národní Statistický Úřad oznámil úmysl přepočítat dataroku 1990 na 2010, a objevily se náznaky, že přepočítání ukáže obrázek mnohem větší ekonomiky, než se původně předpokládalo. Odvětvím, která kolem roku 1990 ještě téměř neexistovala, byla proto přidána vyšší váha. Na začátku dubna 2014 byly zveřejněny nové údaje o Nigerijském HDP, a s 509.9mld USD je nový HDP za rok 2013 asi 1.9 větší, než byl předchozí odhad.

Samozřejmě se nelze dívat jenom na čísla, protože je několik důležitých věcí, o kterých je třeba vědět. HDP Jižní Afriky na hlavu zůstává daleko vyšším než ten nigerijský a její akciový trh má tržní kapitalizaci více než dvakrát větší než Nigérie. Jako jediný trh Afriky, obecně klasifikovaný jako „emerging“ (na rozdíl od „frontier“ pro zbytek kontinentu), jsme toho názoru, že Jižní Afrika pravděpodobně zůstane klíčovou počáteční investiční destinací v Africe po nějaký čas a také my v ní zůstáváme i nadále velmi zainteresováni.

Nehledě na způsob měření zastáváme názor, že rozvoj Nigérie má významný dopad na celý kontinent. Nigérie by se mohla stát příkladem pro ostatní země a zafungovat tak jako „motor růstu“ pro zbytek jižní Afriky. Je zřejmé, že se Nigérie potýká se spoustou problémů a to, jak je její lídři budou řešit, ovlivní, jak rychle bude dosaženo změny k lepšímu. Nejdůležitější jsou veřejné služby. Nejvíce zřejmým problémem je elektrický proud. Většina hotelů a byznysů musí mít své vlastní benzínové nebo dieselové motory na výrobu elektřiny a to kvůli nespolehlivosti vládou spravovaného systému. S mým týmem jsme si zkusili jaké to jet uvíznout v Nigérii ve výtahu, když selže dodávka proudu, takže víme, jak důležité je pro ekonomiku a byznysy v ní udržet věci v chodu. Pokud bude privatizace v Nigérii úspěšná, mohlo by to pro zemi znamenat revoluční změnu.

Zdá se, že nigerijská vláda je odhodlaná vypořádat se s několika závažnými problémy, které ji v posledních desetiletích bránily v ekonomickém růstu. Typickým příkladem jsou ohromné nigerijské zásoby ropy a plynu. Země je v tomto ohledu světovým hráčem na trhu, ale korupce, nízká výkonnost a velmi rozšířené krádeže omezily výstup, zatímco dotované ceny paliva narušily podněty k rafinování a prodeji ropy tak, že Nigerie patří k jednomu z největších dovozců rafinovaných ropných produktů v Africe. Z našeho pohledu investora, bude pro Nigérii největší výzvou vybudovat vládní vedení, které bude zaměřeno na ekonomický rozvoj a na využívání surovin země k rozvoji infrastruktury jako např. cest, železnic, elektrického vedení, kanalizace, vody a tak dále. Toto by vedlo ke vzniku platformy pro růst nových společností a také k větší zaměstnanosti.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius 

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.

Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiusehttp://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/05/12/nigeria-african-giant/ 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.06.2014M. Mobius: Hledání nigerijských hodnot Research (Penizenavic.cz)
13.05.2014M.Mobius: Indičtí investoři čiší optimismem Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688