Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  24.06.2014 11:01:45

Invalidní důchod nemusí být ani 6 tisíc

Vlastní komerční zajištění pro případ dlouhodobého nepříznivého zdravotního stavu je nutností, vždyť invalidní důchod prvního stupně u poloviny příjemců důchodu nedosahuje ani 6 tisíc měsíčně.

Výše invalidního důchodu závisí na přiznaném stupni invalidity, výdělcích a době pojištění. V Česku jsou vypláceny invalidní důchody prvního, druhého a třetího stupně. Čím vyšší přiznaný stupeň invalidity, tím vyšší invalidní důchod.

Výpočet invalidního důchodu je rozdílný

Při podání žádosti o invalidní důchod je posouzen posudkovým lékařem místně příslušné OSSZ zdravotní stav. Případně je přiznána invalidita prvního, druhého nebo třetího stupně. Invalidita prvního stupně je posudkovým lékařem místně příslušné OSSZ přiznána, když pracovní schopnost žadatele o invalidní důchod poklesla nejméně o 35 % a nejvíce o 49 %. Invalidita druhého stupně je přiznána, když pracovní schopnost poklesla nejméně o 50 % a nejvíce o 69 %. Invalidita třetího stupně je přiznána, když pracovní schopnost poklesla o 70 % a více. Dle přiznaného stupně invalidity závisí, jak se při výpočtu invalidního důchodu bude započítávat doba pojištění. U invalidity prvního stupně činí procentní sazba za každý rok pojištění 0,5 %, u invalidity druhého stupně 0,75 % a u invalidity třetího stupně 1,5 %.

Kolik občanů pobírá invalidní důchod?

Ke konci roku 2012 pobíralo nějaký invalidní důchod celkem 425 718 občanů (invalidní důchod třetího stupně 206 549, druhého stupně 61 578 a prvního stupně 157 591 občanů). Počet vyplácených invalidních důchodu v posledních letech klesá a v některých případech dochází při přezkoušení zdravotního stavu ke snížení přiznaného stupně invalidity. Přiznaná invalidita není totiž napořád, invalidní důchodci se musí dostavit k pravidelným kontrolám k posudkové komisi a přiznaný stupeň invalidity může být snížen, což automaticky znamená i snížení invalidního důchodu.

Spoléhat se na invalidní důchod nelze

Vyjít pouze s invalidním důchodem není pro většinu invalidních důchodců vůbec snadné. Naprostá většina invalidních důchodců v prvním nebo druhém stupni nemá měsíční invalidní důchod ani 7 tisíc měsíčně. I v příštích letech bude klesat poměr mezi invalidním důchodem a průměrnou mzdou. Stejně jako se mění výpočet starobního důchodu, tak se mění i podmínky výpočtu invalidních důchodů.

Při dlouhodobých zdravotních problémech klesá citelně životní úroveň, především invalidní důchod prvního a druhého stupně je poměrně nízký. Posouzení zdravotního stavu je přitom přísnější a invalidní důchod prvního nebo druhého stupně je přiznáván častěji než tomu bylo v minulosti. Častěji dochází ke snížení invalidity. Invalidních důchodců ve třetím stupni je méně než v předchozích letech.

  • Nižší invalidní důchod mají především mladší občané, kteří pracovali krátkou dobu a měli nízké nástupní mzdu.

Vlastní zajištění je nutností

Správně nastavené vlastní komerční pojištění je velmi důležité i pro mladé tatínky, jedná se o zodpovědný krok, neboť při dlouhodobých finančních problémech by na tom byla rodina finančně značně hůře, neboť invalidní důchody prvního a druhého stupně jsou nízké. Pracovat v invalidním důchodu není jednoduché, nabídka práce odpovídající zdravotním možnostem invalidních důchodců je nízká, najít uplatnění na trhu práce pro invalidní důchodce není vůbec snadné. Na nenadálé zdravotní problémy je vhodné myslet včas a mít sjednány vlastní komerční produkty, při sjednávání je vhodné myslet i na těžší zdravotní problémy, konzultace s odborníkem je rozhodně přínosná.

 

Čtěte další články ze sekce finanční plán na http://www.penizenavic.cz/financni-plan/clanky

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688