CEMI (CEMI)
Osobní finance  |  20.06.2014 10:14:40

Při výběru kvalitního MBA studia rozhoduje nejen cena, ale i dostupnost, akreditace či lektorský sbor


Ani dnes u nás neexistuje žebříček kvality českých škol či institucí zaměřených na MBA studium, jako tomu je například u standardních vysokých škol. To však neznamená, že české instituce nejsou kvalitní a titul je bezvýznamný, o čemž nepochybují zástupci institutu CEMI.

Jedním z prvních seznámení se vzdělávací institucí bývá často návštěva internetových stránek. Ty by měly být velmi transparentní a zájemce by se z nich měl v ideálním případě dozvědět vše potřebné pro kvalifikované rozhodnutí. Počínaje jasně danou cenou studia důležitými termíny, přes možnost zjistit obsah konkrétních studijních modulů a seznámit se s profesními profily lektorů, konče možností prostudovat si předem a v klidu domova studijní řád a smlouvu o studiu. Pokud tyto informace na webu nenajdete, ptejte se na ně přímo dané školy.  

Na co se ptát při výběru kvalitního MBA studia


  • Má již vůbec škola nějaké absolventy? Pokud ano, kolik?
  • Kdo jsou lektoři?
  • Jsou k dispozici reference od absolventů?
  • Co vše je obsaženo v ceně školného?
  • Dostanu k dispozici kompletní studijní materiály?
  • Platí se poplatek i jen za samotnou přihlášku?
  • Mohu se předem seznámit se smlouvou o studiu a studijním řádem?
  • Jaká je pravděpodobnost otevření příslušného oboru?


Lektoři musejí předat nejen praktické znalosti

Kvalitní lektorský sbor je pravděpodobně nejzásadnější položkou při rozhodování o studiu MBA. Kvalitní škola by měla mít dostatečně rozsáhlý pedagogický sbor, s lektory, kteří mají jak zkušenosti z praxe, tak zkušenosti s výukou na vysokých školách. Kvalitní školy zveřejňují na webu profesní profily všech svých lektorů. Není pak nic příjemnějšího, než kladná zkušenost. „Lektoři předávali teoretické informace i zkušenosti z praxe, čehož si nesmírně vážím, a to vše v přátelské a motivující atmosféře. 
Na základě toho hodnotím studium jako velmi efektivní a co bylo nejdůležitější, bylo skutečně přínosem pro praktický život,“ nechal se slyšet pojišťovací poradce Ing. Bc. Miroslav Polák, MBA, který absolvoval obor Veřejná správa na institutu CEMI v akademickém roce 2012/2013.


Rozdíly jsou i v akreditacích

Akreditace je v dnešní době jedna z možností, jak odhalit kvalitní a nekvalitní poskytovatele MBA studia. Školy a vzdělávací instituce by je měly mít jasně uvedeny na webových stránkách. Pro tyto účely existují uznávané mezinárodní akreditace jako je EQUIS (European Quality Improvement System), americké AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) a britská AMBA (Association of MBAs), akreditace s regionálním dosahem FIBAA a ACBSP. V oblasti distančního vzdělání je takovou mezinárodní asociací například IADL (International Association for Distance Learning).  Tyto akreditace lze doporučit, vždy je ale také dobré zjistit si, zda jsou instituce asociacemi již skutečně akreditovány nebo jsou jen členy či mají teprve o členství zažádáno.

Cenu volte s rozumem

Vynaložená částka za studium je v případě kvalitních škol mnohdy vysoká a některé nabízí MBA studium za ceny přesahující i půl milionu korun. Na druhou stranu se cena kvalitního MBA studia může dostat i na částku okolo 100 tisíc korun za celé studium. Tak tomu je zejména v případě, že se jedná o instituce specializované pouze na MBA studium (většinou v online formě), které mají obvykle nižší náklady na administrativu, prostory atd. než například vysoké školy, které tyto programy nabízejí. Velmi nízká cena v řádu tisícikorun však není v žádném případě obvyklá a ukazuje na nekalost, jelikož není schopna ani pokrýt požadavky na mzdy kvalitního lektorského týmu. 

Specializované programy jsou také MBA

Školy a instituce zabývající se MBA studiem v dnešní době nabízejí specializace jako Bezpečnostní a krizový management, Management zdravotnictví, Ekonomika a finanční management, Veřejná správa, Management obchodu a další. Ty jsou zaměřeny na zájemce, kteří již působí či chtějí působit v dané oblasti a kombinují manažerské a odborné znalosti. Pro zájemce o generální manažerské znalosti a dovednosti jsou určeny obory typu Executive MBA, které připraví studenty na řízení různých typů firem či oddělení.
 

Pozor na podmínky přijetí ke studiu

Jestliže má být studium kvalitní, musí zájemci o studium předložit alespoň doklad o ukončení bakalářského studijního programu. V některých případech jsou přijímáni i zájemci, kteří splňují podmínku středoškolského vzdělání s maturitou v kombinaci s dostatečnou doloženou manažerskou praxí. Pokud se rozhodujeme o volbě školy pro MBA studium, měli bychom se tedy raději vyhnout těm, které nevyžadují žádný doklad o vysokoškolském vzdělání či doložení profesní praxe. 

Distanční MBA získává na oblibě

Stejně jako na klasických vysokých školách je možné studium absolvovat prezenčně a být každý den v osobním kontaktu s pedagogy. V dnešní době moderních technologií, a hlavně z důvodu velké časové vytíženosti studentů, jich čím dál více volí distanční formu vzdělání přes internet a moderní e learningové systémy, kde naleznou veškeré studijní materiály a informace. Mohou se tak nadále věnovat své práci v plném nasazení i výuce kdekoli a kdykoli a neztrácí čas dojížděním. I v případě online studia je však potřeba, aby měla daná instituce sídlo, kam je možné zajít a řešit vše osobně, pozor tedy na čistě „virtuální“ školy.

„V dnešní době moderní technologie je e-learnigová forma studia velmi pohodlná, nejen z hlediska času, ale také lokality. Lze studovat odkudkoli a kdykoli, pokud k tomu máme k dispozici funkční prostředky a internet. Já jsem hlavně studovala v noci a to denně,“ potvrdila například RFP Manager Corinthia Hotels International Olivie Rubášová, MBA, která absolvovala obor Executive MBA 2012/2013 na institutu CEMI. 


Ukončení studia

Délka standardního denního kurzu je zpravidla rokrok a půl. Kombinované studium dosahuje většinou dvou let. Samostatnou kapitolou je distanční e-learningová forma, která si dnes v případě kvalitních institucí nezadá s prezenčním či kombinovaným studiem. V dnešní době moderních komunikačních kanálů se za dostatečnou považuje i délka v období jednoho roku, resp. dvou semestrů. E-learningová forma výuky má velkou výhodu pro studenty také v tom, že mohou mít k dispozici kompletní studijní materiály připravené v elektronické podobě. Kratší než dvousemestrální studium však rozhodně doporučit nelze. Každý předmět by měl být ukončen zkouškou nebo odevzdáním závěrečné práce. Závěrem studia musí být vypracována standardní diplomová práce, která je obhájena před komisí

 Central European Management Institut (neboli CEMI) byl založen s cílem poskytovat MBA a LLM vzdělávání evropské úrovně, dostupné pro studenty z České republiky a Slovenska. S 242 úspěšnými absolventy a více než 260 současnými studenty patří mezi nejvýznamnější a největší poskytovatele MBA a LLM studia ve střední Evropě.

Výuka je koncipována tak, aby umožnila profesní vzdělávání i časově vytíženým studentům. Pro tyto účely je na CEMI zaveden nejmodernější e-learningový systém Fronter, v němž jsou studentům zpřístupňovány všechny potřebné studijní materiály a další nezbytné informace a jejž mohou studenti využívat jak pro komunikaci s lektory, tak mezi sebou navzájem v rámci svých studijních skupin. Tento systém využívá například Vídeňská Univerzita, Univerzita v Lillehammeru či Cambridge ESOL.

CEMI je plně akreditovaným členem IADL (International Association for Distance Learning), členem EADL (European Association for Distance Learning), členem AIVD – Asociace Institucí Vzdělávání Dospělých ČR, členem AMSP (Asociace malých a středních podniků) a kolektivním členem ČMA (Česká manažerská asociace).

 CEMI podporuje vzdělávání handicapovaných osob a v této oblasti dále spolupracuje také s Nadací Českého rozhlasu Světluška a občanským sdružením Život dětem. Kromě toho podporuje také nadační fond Dobrý anděl či organizaci Člověk v tísni.

Více informací na: www.cemi.cz 

 
20.09. 17:09  MBA a jeho cena (Pitr Brach)
17.08. 14:25  MBA a jeho cena (Anna)
14.08. 11:59  MBA a jiné (Milliband)
31.07. 15:04  výběr MBA (vojtech_tim)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688