Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  10.06.2014 14:50:31

Offsetový program Gripen přinesl ČR 29,2 mld. Kč

 

Společnost Saab, výrobce technologií pro obranu a bezpečnost, zveřejnila výsledky výroční zprávy o realizaci českého Offsetového programu Gripen za rok 2013.

 

Zpráva, kterou schválilo Ministerstvo obrany České republiky, zachycuje roční plnění programu průmyslové spolupráce, doprovázejícího pronájem 14 letounů Gripen od švédské vlády. 

 

 

 

Nejvýznamnější události roku 2013:

 

 

 
  • K prosinci 2013 program vytvořil kumulativní hodnotu ve výši 29,2 miliardy

  • Je splněno 114 % hodnoty offsetového závazku (130 % hodnoty pronájmu letounů) v České republice

  • Nepřímý offsetový závazek splněn

  • Přímé offsety spojené s obranou a letectvím budou splněny do konce roku 2014

  • Plnění offsetových transakcí dosáhlo v roce 2013 objemu 1,78 miliardy

  • K prosinci 2013 bylo v programu registrováno celkem 51 offsetových transakcí

 

„S hrdostí oznamujeme, že český Offsetový program Gripen překročil svou plánovanou hodnotu již o téměř 15 procent. Jak přímé, tak nepřímé závazky budou dokončeny v dohodnutém časovém rámci, a díky podpoře místních průmyslových partnerů i vlády můžeme tento program označit za velký úspěch jak pro Českou republiku, tak i pro společnost Saab,“ říká Daniel Boestad, viceprezident společnosti Saab AB zodpovědný za Gripen ve střední a východní Evropě.

 

 

 

Ministerstvo obrany schválilo zprávu o výsledcích českého offsetového programu Gripen za uplynulý rok. V roce 2013 byly do programu zahrnuty další dvě přímé offsetové transakce a je tak vytvořen předpoklad ke splnění Smlouvy o Programu průmyslové spolupráce v souladu s podepsanými podmínkami,“ říká  Jitka Nalevajková, ředitelka Národního úřadu pro vyzbrojování.

 

Offsetový program Gripen

 

Cílem společnosti Saab je vytvářet offsetové projekty, které přispějí k dlouhodobému ekonomickému růstu jejích partnerů v sektoru obrany i v civilní sféře.

 

 

 

Český Offsetový program Gripen s sebou nese smluvní závazek navázání průmyslové spolupráce v objemu 130 % hodnoty smlouvy na pronájem Gripenů, což představuje 25,545 miliardy . Hodnota offsetové transakce se stanovuje jako čistý export (jsou odečteny náklady na zboží a služby nakoupené v souvislosti s plněním offsetové transakce v zahraničí) generovaný v souvislosti s danou zakázkou, nebo jako čisté tržby z prodeje vlastních výrobků firmy v návaznosti na investici zahraničního partnera. Offsetová smlouva požaduje přímé offsety ve výši minimálně 20 % hodnoty celkové offsetové smlouvy (přímé offsety se vztahují k transakcím v oblasti obranného, bezpečnostního a leteckého průmyslu). Offsetový program běží od 14. června 2004 do 31. prosince 2014.

 

Všechny aspekty Offsetového programu se řídí Smlouvou o programu průmyslové spolupráce, dvoustrannou smlouvou uzavřenou mezi společností Saab a Ministerstvem obrany ČR. České offsetové předpisy stanovuje vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu č. 19/2010. Konečné slovo při schvalování nebo odmítnutí offsetových transakcí a hodnot jednotlivých offsetů v rámci programu má Ministerstvo obrany. Ministerstvo průmyslu a obchodu je administrátorem a technickým garantem Offsetového programu, spolu s meziresortní Offsetovou komisí. V souladu se smluvními podmínkami podléhá Offsetový program každoročním nezávislým auditům.

 

 

 

Gripen

 

Gripen je první víceúčelový nadzvukový letoun nové generace zařazený do operační služby. Gripen je vybaven špičkovými technologiemi a nejnovějšími zbraněmi tak, aby mohl plnit širokou škálu operačních misí vzduch-vzduch, vzduch-země a průzkumných misí. Gripen slouží ve vzdušných silách pěti národů: Švédska, České republiky, Maďarska, Jižní Afriky a Thajského království. Gripeny používá britská Škola testovacích pilotů (ETPS) jako platformu pro školení pilotů v létání na vyspělých stíhačkách po celém světě. Švédsko rozhodlo o nákupu 60 stíhacích letounů Gripen E, letounu nové generace.

 

 

 

 

 

 

 

Pro více informací kontaktujte, prosím:

 

Saab Press Centre

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688