Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  10.06.2014 14:46:06

Daňoví poplatníci, máme to za sebou! Den daňové svobody je tady!

Cítíte dnes mimo horka nějakou změnu oproti normálu? Ne? Měli byste. Dnes je totiž Den daňové svobody, první den, kdy v letošním roce vyděláváme pro vlastní kapsu a ne pro potřeby veřejných financí. Dočkali jsme se o jeden kalendářní den dříve než v loňském roce.

„Veřejné výdaje v České republice dosáhnou letos takového objemu, že jsme na ně všichni společně a nerozdílně museli odpracovat 160 kalendářních dní. Den na to, tedy dnes, přichází přirozeně Den daňové svobody,“ vysvětluje Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz (CETA), který na výpočtu Dne daňové svobody spolupracuje s Liberálním institutem. „Již můžeme říci, že v porovnání s některými – zejména jihoevropskými – zeměmi přečkala Česká republika post-krizové období a s ním spojený obrovský tlak na veřejné finance relativně dobře. Nicméně měli bychom se porovnávat s těmi nejlepšími – a například od nejsvobodnější Jižní Koreje nás dělí propastných 49 dní,“ upozorňuje Rod.

Nejen výše uvedené srovnání zaznělo na mezinárodním semináři, který dnes při příležitosti vyhlášení Dne daňové svobody 2014 uspořádal Liberální institut v centru Prahy. Příspěvky jednotlivých přednášejících se jako nit vinulo téma neefektivity veřejných financí. Ekonom Ján Dinga z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS SK) ve svém příspěvku vyzdvihl hlavně neustálý tlak na zvyšování daní, které je vynuceno zbytečnými výdaji státu. „Na Slovensku pozorujeme neefektivnosti například v sociálním systému, ve kterém se rodičovské příspěvky vyplácí i rodinám s vyššími příjmy. Také dlouhodobě navrhujeme poctivý audit stovek státních institucí, který by odhalil rozšířené případy neefektivity a plýtvání ve slovenské veřejné správě.“ řekl Dinga.

Jonáš Rais, analytik z CETA představil novou metodiku evaluace činnosti poslanců Parlamentu České republiky. „Poslanci často hřeší na to, že jejich počínání v poslaneckých lavicích nikdo nesleduje. Například absence na důležitých jednáních ve sněmovních výborech a podvýborech, které také sledujeme, je zarážející – horší než u středoškoláků, známých to absentérů,“ zmínil Jonáš Rais.

Zajímavý příklad hodný následování představil Mihkel Lees z Ministerstva sociálních věcí z Estonska. Tamní dokonale propracovaný systém elektronické komunikace mezi veřejnými institucemi a obyvateli šetří náklady všude, kam se podíváte. „Jde o byrokracii bez papíru. Od zdravotnictví a efektivně předepisované lékařské předpisy přes jednoduché daňové přiznání až po elektronické volby – úspory vidíme všude, kam se podíváte. Nesporným plusem je i úspora času - čekání ve frontě na úřadech v Estonsku neexistuje,“ šokoval Mihkel Lees přítomné výčtem kladů e-government, který ulehčuje občanům život a zároveň limituje úředníky v neefektivnostech.

Doufat, že i v České republice budou kroky pozitivním směrem pokračovat, rozhodně nestačí – je třeba politiky kontrolovat a systematicky vytvářet tlak. „Všichni si uvědomujeme, že Den daňové svobody je zjednodušený ukazatel. Ale právě v tom je jeho síla – má popularizovat fakt, že neexistuje analogie obědu zdarma a že sklon veřejných institucí utrácet a přerozdělovat je nekonečný. Mezinárodní srovnání ekonomických ukazatelů dokládají, že obyvatelé v zemích s nižšími daněmi rychleji ekonomicky rostou, vytvářejí více pracovních míst a stávají se konkurenceschopnými,“ řekl Jiří Schwarz, předseda Akademické rady Liberálního institutu.

 

Zdroj: www.dendanovesvobody.cz

Více informací o metodice Dne daňové svobody a ekonomických souvislostech naleznete na internetových stránkách www.dendanovesvobody.cz. Doporučujeme shlédnout i krátké tematické video – naleznete jej ZDE!

Ing. Aleš Rod CETA - Centrum ekonomických a tržních analýz


Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

Čt   1:00  Za deset let Daňová Kobra uchránila celkem 16 miliard Kč FS (Finanční správa)
St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)

Přečtěte si také:

13.06.202313. června 2023: Dnešek je Dnem daňové svobody! Tisková zpráva (Tisková zpráva)
17.06.2022Dnešek je Dnem daňové svobody! Tisková zpráva (Tisková zpráva)
31.05.2017Den daňové svobody gtnews.cz (Grant Thornton)



?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688