Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Úvěry, půjčky  |  28.05.2014 14:48:45

Na půjčku bez příjmu se spoléhá stále více lidí

Nebankovní sektor je již delší dobu ve společnosti vnímán negativně. Stále častěji se ozývají hlasy, které požadují značnou regulaci, ba dokonce úplný zákaz takového druhu podnikání. Nicméně, realita vypadá úplně jinak. Již téměř milionů občanů České republiky využívá právě služby nebankovních společností. Proč je to tak?

Každá mince má dvě strany. A tak to je i v případě nebankovních společností. Právě v těchto společnostech totiž vidí lidé záchranu v podobě půjčky bez příjmu a bez zbytečného dokládání. Když totiž banka odmítne podat lidem v těžké finanční situaci pomocnou ruku, přicházejí na řadu nebankovní společnosti. Vždyť mnohdy, i když za cenu vysokého úroku, jsou tou jedinou možností pro lidi, kteří nemají pravidelný příjem, nedostali bankovní úvěr a peníze si potřebují půjčit ihned.

Je regulace nebankovních společností nutností?
O aktivitách odpůrců nebankovního sektoru slýcháme neustále. Opatřeními na omezení a zrušení nebankovních společností se zabývá nejeden stát. Na Slovensku převládaly ze strany několika poslanců snahy o zavedení úrokového stropu takových společností.

Proti tomuto návrhu se postavili samotní nebankovní poskytovatelé. „Nesprávně nastavená regulace může snížit výběr pro spotřebitele, způsobit odchod seriózních firem z trhu a vyhnat lidi do šedé a černé zóny ekonomiky,“ vyjádřil se pro Hospodářské noviny Ivan Kahanec, výkonný tajemník Asociace poskytovatelů spotřebních úvěrů. Vláda tento návrh novely zákona o spotřebitelských úvěrech na zavedení úrokového stropu neschválila.

A právě při dohadech o regulaci nebankovních společností se nabízí otázka, zda by neměl být podobný tlak vyvíjený na banky. Právě ty většinou nemají snahu upravit své striktní úvěrové podmínky a tímto způsobem přicházejí o množství klientů. Jednoduše se nezajímají o to, v jaké složité finanční situaci se klient nachází. Pokud nesplňuje všechny někdy až nesmyslné podmínky, půjčku od banky nedostane. Právě proto jsou zde nebankovní společnosti, které mají na trhu již dlouhodobě své místo a ekonomickou základnu.

Podmínky musí být dány jasně a zřetelně
Výhodným a zejména racionálním zásahem státu do formy nebankovního podnikání je boj proti podvodným společnostem. Samozřejmě, při využití nebankovní půjčky je nutné počítat s vysokým úrokem. O tom, jakož i o ostatních podmínkách a poplatcích vás musí společnost předem jasně a zřetelně informovat.

Na trhu však působí řada firem, které nabízejí půjčky za skutečně závratné úroky, neseznámí klienty s množstvím skrytých poplatků ani obrovskými sankcemi za opožděné splácení. Proti takovým nebankovním poskytovatelům se rozhodla zakročit Česká obchodní inspekce, která pravidelně sleduje firmy s podobnými nekalými praktikami. Za jejich podvodné chování vůči klientům jsou trestány nemalými sankcemi.

Proto by se měl zákazník i při hledání půjčky bez příjmu poohlédnout po několika nabídkách seriózních nebankovních společností, které mají jasně stanovené podmínky. Například na stránce nebankovní společnosti MoneyNOW si jednoduše a rychle můžete podívat na přesnou částku, jakou na půjčce přeplatíte. Bez žádných skrytých poplatků si zde můžete vyřídit klidně i půjčku bez příjmu a na cokoliv.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688