Změna dodavatele energií vám ušetří peníze

Díky liberalizaci energetického trhu se mohou čeští spotřebitelé sami rozhodnout od koho a za jakou cenu budou odebírat energii. Tuto svobodnou volbu mají možnost domácnosti využít od 1. července 2007, a to zcela bezplatně. Ne každý o tom ale ví a mnohdy tak zbytečně platí energetickým gigantům přemrštěné částky. Volbou toho správného dodavatele přitom lze ušetřit až několik tisíc ročně. Jednotlivé ceny dodavatelů energie se totiž mezi sebou výrazně liší, přitom kvalita dodávky je stejná.

Proč změnit dodavatele energií?

  • Proces změny je jednoduchý
  • Změna dodavatele je zdarma
  • Zákazník může ušetřit až tisíce ročně
  • Změnu lze provést každých 6 měsíců
  • Zákazník nepodstupuje žádné riziko (odříznutí od energií apod.)
  • Žádné výrazné zásady do elektroměru či elektrického vedení
  • Jediná změna je v podobě faktury a ceně

 

Snížení nákladů na energie začíná porovnáním nabídek jednotlivých dodavatelů. Existuje několik možností, jak zjistit, která z nich je nejvýhodnější. Tradiční je návštěva poboček jednotlivých dodavatele, která je oblíbená zejména mezi staršími spotřebiteli. Mnoho lidí komunikaci s obchodním zástupcem na pobočce důvěřuje nejvíc. Tato volba je navzdory své oblibě časově náročná a informace, které se spotřebitel od obchodníka dozví, mohou být zkreslené. Dalším informačním zdrojem jsou internetové stránky jednotlivých dodavatelů. Některé z nich nabízí snadný kalkulátor úspory, který rozhodování může pomoci. Další a pravděpodobně nejrychlejší možností jsou online srovnávače energií. Ty na jednom místě porovnají nabídky jednotlivých dodavatelů. Pro spoustu lidí je rozhodujícím faktorem ke změně dodavatele pouze cenová úspora, důležitou roli by však měl hrát i kvalitní servis a důvěryhodnost společnosti. Experti proto doporučují pár vytipovaných dodavatelů vyhledat na diskusních fórech. Názory ostatních spotřebitelů mnohdy napoví nejvíc.

Jestliže si spotřebitel vybere výhodnějšího dodavatele, má napůl vyhráno. Samotná změna je totiž velmi snadná. S novým dodavatelem uzavře smlouvu o sdružených službách dodávky elektřiny či plynu, jejíž součástí často bývá i plná moc. Díky ní bude moci nový dodavatel vyřídit za zákazníka veškerou administrativu spojenou se změnou. Těm, kteří chtějí uspořit kromě nákladů na energii i čas, pomáhají online srovnávače. Na nich mohou spotřebitelé učinit nezávaznou objednávku na změnu dodavatele v řádu minut. Následně se jim telefonicky ozve vyškolený specialista, pomůže mu vyplnit smlouvu a postará se o všechny dokumenty, které zákazníkovi pošle – buď poštou, nebo elektronicky. Na něm pak zbývá akorát smlouvu dovyplnit, podepsat a zaslat nazpět.

Při změně dodavatele je třeba zohlednit i výpovědní lhůtu u stávajícího dodavatele. U smlouvy na dobu neurčitou trvá zpravidla 3 měsíce a začíná prvním dnem následujícího měsíce. K urychlení výpovědi může ze zákona dojít, pokud dodavatel změnil smluvní podmínky nebo ceník služeb. Delší dobu potrvá výpověď ze smlouvy na dobu určitou – zákazník by měl podat výpověď 3-6 měsíců před vypršením stanovené lhůty, jinak se smlouva automaticky prodlouží. Je proto na místě důkladně si pročíst obchodní podmínky u stávajícího dodavatele a zaměřit se především na sankční poplatky, které vyplývají z předčasně ukončené smlouvy.

O chystané změně současného dodavatele zákazník informovat nemusí, automaticky se o to postará nový dodavatel právě na základě plné moci. Spotřebitel může výpověď podat také sám. Řádně vyplněný formulář (zpravidla se nachází na webových stránkách dodavatele) zašle na sídlo společnosti, nebo osobně přinese na jakoukoliv pobočku.

Po uplynutí výpovědní doby přijde tzv. ukončovací faktura, tedy konečné vyúčtování energií za odběrné místo. A počínaje touto chvílí bude spotřebitel odebírat levnější energii od nového dodavatele.

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko