STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  25.04.2014 12:58:42

Technická analýza pro začátečníky 1 - Typy grafů

Jak se říká, že jedna facka je lepší pro výchovu než tisíce slov, tak u obchodování platí podobné přísloví a to, že jeden pohled na graf je lepší než tisíce zpráv o akcii. V praxi to znamená, že může být 100 kladných doporučení od ratingových agentur, ale při pohledu na stále klesající trend na grafu by Vám mělo napovědět, že není něco s takovým titulem v pořádku.

Jak šel čas tak se vyvíjí stále nové tipy grafů, ale v tomto článku si ukážeme ty nejvíce používané, které jsou i snadno dohledatelné na veřejných investičních webech.

Line chart (čárový graf)

Tento graf je úplně tím nejzákladnějším grafem, který se používá ve finančnictví. Hned při prvním pohledu si může investor udělat obrázek o vývoji kurzu daného titulu.  Propojení historických údajů se dají různě nastavovat, nejčastěji se však pro vykreslení grafu používají closing price, neboli uzavírací ceny. Tyto hodnoty se dříve zakreslovaly na papír a posléze se tyto body jednoduše spojili a vznikl tak obchodníkovi jednoduchý graf.


Níže se můžete podívat na vývoj ceny futures kontraktu na zlato za období 30.4.2012 po současnost 



Bar chart – Schodový graf

Schodový graf patří do skupiny tzv. OHLC grafů, neboli grafů, které zakreslují v daný úsek open, high, low a close price (otevírací, maximální, nejnižší a zavírací cenu). Investor tak má k dispozici hned čtyři údaje, jak se cena pohybovala v ten daný okamžik. 


Na prvním obrázku je znázorněn jeden Bar (přiklad na denním grafu, znázorňuje pohyb ceny za jeden den) Schodový graf je pak souborem barů, které jsou pokládány vedle sebe. Bary ve většině případů na sebe navazují a to, že kde předchozí bar vytvoří uzavírací cenu, tak následující bar naváže otevírací cenou.  Jak můžete vidět na obrázku níže.

Níže se můžete podívat na vývoj ceny futures kontraktu na zlato za období 30.4.2012 po současnost 



Candlesticks chart (svícový graf)
Jako poslední si představíme v dnešním článku „Svícový graf“, v angličtině nazývaný „candle stick“, který má dlouhou historii. Již kolem roku 1700 vznikl v Japonsku a řadí se tak mezi první způsoby zhotovování grafů. Nejprve byl ale známý pod původním názvem „linie protiúderu“ jak jej nazývali japonští obchodníci. Na internetu můžete také narazit na název „strom pokročilého vojska“.Svícový graf se skládá ze dvou základních částí a to „těla“ a „knotu“. Tělo je tlustá část svíce, která vyjadřuje otevírací a zavírací hodnoty, zatím co knoty označují maxima a minima dosažené z daném období viz. Obrázek níže. 
Níže se můžete podívat na vývoj ceny futures kontraktu na zlato za období 30.4.2012 po současnost  


Na závěr snad jen zmínka, že díky studiím grafů vznikl prostor pro technickou analýzu, která se opírá o opakující se jevy v grafech a člověk se díky tomu může v podobných situacích snadněji rozhodnout pro vstup, nebo výstup do a z pozice. Předmětem zkoumání jsou současné a minulé ceny aktiv, od kterých jsou odvozené pomocí různých vzorců a výpočtů technické indikátory. Tyto ukazatele (indikátory) nám mohou poskytovat informace o objemu obchodů (volume), dočasné tzv. přeprodanosti resp. překoupenosti aktiva a hybnosti trhu (cenové oscilátory, momentum). Zkrátka informace o vhodnosti vstupu do obchodní pozice. Nejjednoduššími technickými ukazateli jsou trendové přímkyhladina podpory, hladina rezistence a klouzavé průměry.

Více o technické analýze můžete najít zde: http://stox.cz/vzdelavani/technicka-analyza

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.01.2017ČEZ: Technická analýza burzovního grafu (16.1.2017) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
16.06.2015Zlato: Technická analýza grafu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.06.2015Komerční banka: Technická analýza grafu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688