BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  24.04.2014 12:46:04

Bakala spouští IPO RPG Byty

Avizovaná primární emise (IPO) holandské společnosti Domus, která nově zaštiťuje domácí společnost RPG Byty, na sebe nenechala dlouho čekat. Informace se prvně objevila v úvodu měsíce s tím, že k transakci má dojít v průběhu tohoto kvartálu. Neuběhl ani měsíc a prostřednictvím hlavního manažera JPMorgan se dnešním dnem v Amsterdamu již rozbíhá úpis. V základu může IPO dosáhnout 250,1 mil. EUR (přes 6,8 mld. ).

Parametry emise

Nabídka sestává jak z nově emitovaných akcií, tak z dosud vydaných (registrovaných) akcií společnosti Domus. Těch v rámci IPO Z.Bakala nabízí až 9,9 mil., tj. 55 % současného stavu. Sama společnost by pak měla prodat až 2,3 mil. nových akcií. Cenové pásmo IPO bylo stanoveno na 16,50-20,50 EUR, tj. sama společnost by si mohla polepšit až o 47,2 mil. EUR hrubého. V případě Z.Bakaly lze hovořit až o 203 mil. EUR, resp. v případě následného využití přidělené opce ze strany JPMorgan, až na dalších 15 % akcií, se částka může zvýšit o dalších 30 mil. EUR.

Na emisi se dále podílí skupina Wood & Company a Kempen & Co.

Zajímavé je, že nabídka je striktně určena jen pro institucionální investory, nikoliv pro retail. Jak sama společnost, tak akcionář se zavázal v následujícím půl roce neprodávat žádné akcie. Titul bude pod označením DOMUS listován na Euronextu v Amsterdamu.

O hospodaření a zamýšlené dividendě společnosti Domus naleznete podrobnosti zde.

V rámci budoucích záměrů společnosti není nic, co by se týkalo možného prodeje bytů. Nájemníci lačnící po privatizaci tak dle očekávání zůstávají stranou. Domus chce dle zveřejněných materiálů naopak zvyšovat hodnotu aktiv dalšími investicemi a hodlá také dosáhnout růstu tržeb prostřednictvím smluvní konvergence tržních sazeb.  

Záměry

Domus chce získané prostředky z IPO využít na kapitálové výdaje, resp. na posílení kapitálu a rezerv. O využití prostředků ze strany Z.Bakaly můžeme spíše jen spekulovat. Mířit mohou na oznámený rozchod investorů ve skupině BXR, či mohou být zamýšleny směrem do NWR.

Jak známo Z.Bakala avizoval, že se hodlá podílet na nové kapitálové struktuře těžební společnosti. Ta je stále velkou neznámou a je otázkou, jak se dotkne podílů současných akcionářů NWR. Shodou okolností právě dnes NWR pořádá od 10 hod. v sídle v Amsterdamu svou výroční valnou hromadu. V očekávání tak budou nové zprávy, zejména stav jednání s věřiteli.

NWR také dnes překvapivě v průběhu obchodování zveřejnila údaje o produkci a prodejích za 1Q i očekávaných cenách ve 2Q. Mezikvartální 6 % pokles nasmlouvané ceny pro koksovatelné uhlí pro 2Q lze z našeho pohledu považovat spíše za zklamání. Trh však čekal ještě vyšší pokles. Lepší se naopak zdá dosažená cena v 1Q u energetického uhlí ve výši 60 EUR/t oproti dříve dohodnuté ceně 54 EUR pro 80 % letošní této produkce.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

19.07.2021Robinhood spouští IPO, nabízí 55 milionů akcií Jiří Zendulka (Kurzy.cz)
23.08.2015Analýza: Firma RPG, Bakala a privatizace. Kde je pravda? Ekonomický deník (Ekonomický deník)
08.04.2014Nájemci bytů RPG budou s koupí bytů hodně váhat Jiřina Kavková (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688