STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  23.04.2014 14:17:21

Rodíl mezi ETF, ETN, ETV apod. co je co?

EXCHANGE TRADED PRODUCTS

Autor: Tomáš Kvapil

Exchange traded products v posledních pár let zaznamenávají velký boom a těší se stále rostoucí popularitě investorů. ETP jsou aktiva, jejichž ceny jsou odvozeny od jiného investičního instrumentu jako například komodity, měny, akcie nebo úrokové sazby. Tyto produkty jsou obchodovány intradenně na národních burzách.

Exchange traded products pod sebe zahrnují, pro investorskou veřejnost nejznámější, exchange traded funds (ETFs) a dále také méně známější exchange traded vehicles (ETVs) a exchange traded notes (ETNs).

Každý investor by před koupí ETP do svého portfolia měl znát především základní rozdíly mezi ETF a ETN, jelikož oba instrumenty přinášejí různé benefity a je jen na požadavcích investora čemu dává přednost a co se mu do portfolia hodí více. Proto se nyní na tyto odlišnosti zaměříme.

ETF versus ETN

ETN jsou strukturované investiční produkty, vydávané většinou velkými bankovními domy jako tzv. senior debt notes. To znamená, že investor nakupuje dluhový produkt podobný dluhopisu přímo od emitenta. Podmínky těchto dluhových produktů záleží na struktuře každého ETN a v dnešní době na trhu můžeme naleznout jejich 4 typy. Podle prémiového emitenta ETN, banky Barclays, to jsou ETN komoditní, měnové, rozvíjejících se trhů a strategické. Na druhé straně koupě ETF, znamená investici do fondu, který drží rozličné typy aktiv- od akcií, přes dluhopisy až ke komoditám, čímž poskytují určitou diverzifikaci a také šetří náklady, které by byly mnohonásobně větší při jednotlivých nákupech těchto aktiv.

Dále jsou ETN produkty považovány za poměrně bezpečnou investici a to díky tomu, že jsou vydávány a kryty velkými bankami s vysokým ratingem. Nevýhodou avšak je, že investor musí počítat s kreditním rizikem a případným defaultem. Kromě kreditního rizika, může investor při investici do ETN čelit také menší likviditě oproti masivně obchodovaným ETF.

Dalším velkým rozdílem mezi zmíněnými produkty je fakt, že ETN mají ohraničené trvání. Tudíž pokud investor drží ETN až do tzv. maturity date, pak obdrží jednorázovou výplatu na základě výkonnosti podkladového aktiva/ indexu/ strategie. Když by však prodával před dnem splatnosti, tak se prodej uskuteční za cenu při otevření trhu.

Další odlišností ETN od ETF je absence, pro ETF typického, tracking erroru, což může být pro určitý typ investora výhodou. Absence tracking erroru, vyplývá z povahy těchto produktů, jelikož se ETN považují za předplacený kontrakt, jehož vlastníkovy je smluvně přislíbena míra zisku od emitující banky. U ETF je tato chyba způsobena tím, že se fond snaží přesně kopírovat vývoj podkladového aktiva, avšak ne vždy se to vydaří podle plánu.  

ETV

Jsou velmi podobné ETF, kopírují vývoj podkladového aktiva a jsou poměrně likvidní. Avšak jako podkladové aktivum tady většinou vystupují komodity. Poskytují tak investorovi dobrou možnost získání expozice v komoditách, aniž by musel obchodovat futures nebo dokonce tyto kontrakty fyzicky nakupovat.

Více zajímavostí z oblasti investic můžete najít zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.05.2018Poznáte rozdíl mezi ETF a ETN? STOX.CZ (Grant Capital)
08.05.2018Rozdíl mezi ETF a ETN STOX.CZ (Grant Capital)
07.05.2018Jaký je rozdíl mezi ETF a ETN? STOX.CZ (Grant Capital)
17.05.2017Co byste měli vědět o ETN? STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688