Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Okénko numismatika  |  23.04.2014 11:48:51

Poprvé v ČR: Pražská mincovna razí technikou reverse proof

Motiv s vyobrazenou lidskou lebkou není na pamětní ražbě z Pražské mincovny tak úplně nový. Poprvé se objevil už loni, jako připomínka podivuhodné historické památky Kostnice v Sedlci. Ta je vyzdobená artefakty z lidských kostí. 

Nové provedení je ale přesto výjimečné. Poprvé v České republice byla totiž aplikovaná úprava nazývaná jako reverse proof. V čem tato technika spočívá? „Jak už anglický název napovídá, jedná se o provedení ve špičkové kvalitě. U běžných proof ražeb vystupuje matovaný reliéf z leštěné mincovní plochy. Tady je tomu ale přesně naopak. Ve vysokém lesku je vyveden ústřední motiv, který je zasazen do matované plochy,“ vysvětluje mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík. „Výroba touto technologií je o něco náročnější, výsledek však působí velmi exkluzivním dojmem,“ upřesnil mincmistr.

Pouhých jedenáct zlatých exemplářů
Vzácnost těchto ražeb podtrhuje i velmi nízký náklad. Exemplářů Kostnice Sedlec -  reverse proof z ryzího zlata vznikne pouhých jedenáct kusů. Stříbrných, upravených stejnou technikou, pak bude sto jedenáct. Obě varianty mají průměr 37 milimetrů a shodná je i hmotnost 31,1 gramu.

Vyobrazenou lebku, jako symbol smrti, opisuje text MEMENTO MORI, CARPE DIEM (pamatuj na smrt, užívej dne). Prastaré latinské výroky připomínají, že vše na tomto světě je pomíjivé: člověk by se měl snažit využít přítomný okamžik a příliš se nezabývat budoucností. 

 

Výtvarný námět pro tuto unikátní ražbu vypracoval akademický sochař Miroslav Kovářík. Už od loňského roku je motiv dostupný také v provedení proof, standard a u stříbra nechybí ani stále oblíbenější patina. Všechna provedení je možné si prohlédnout ZDE

Ražba upozorňuje na jednu z nejpozoruhodnějších českých památek: kostnici vyzdobenou artefakty z lidských kostí. Nachází se v kostelíku Všech svatých na hřbitově v Sedlci a má připomínat pomíjivost lidského pobytu na zemi. Nynější podobu dostal interiér kostnice po reformách Josefa II., kdy sedlecký klášter koupili Schwarzenbergové.

Netradiční výzdobu má na svědomí řezbář František Rint z České Skalice, který je autorem také tamního kostěného kříže, monstrance nebo mohutného lustru. Odhaduje se, že sedlecká kostnice ukrývá ostatky až čtyřiceti tisíc lidí.

Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688