Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  17.04.2014 11:29:48

M. Mobius: Ve službách rozvíjejících se zemí

V Templeton Emerging Markets Group vidíme rostoucí poptávku spotřebitelů v rozvíjejících se zemích jako klíčové téma dalšího vývoje těchto ekonomik. V rámci tohoto tématu nám připadá jako obzvlášť zajímavý obor služeb. V jedné z našich analýz se nám pak podařilo odhalit množinu odvětví, které těží ze současného vývoje v těchto zemích a v případě kterých by tento růst mohl být zároveň udržitelný.

Podle světové banky se služby podílely v roce 2012 v tzv. vysoko příjmových zemích na celkovém HDP 70 %. V případě nízko a středně příjmových zemí to pak bylo 53 %. Odvětví služeb by mohlo v rozvíjejících se zemích těžit nejen z ekonomického růstu, ale také ze sdílení služeb s vyspělými zeměmi.

Neobvykle malý podíl služeb na celkovém HDP má i Čína, kde toto odvětví přispívalo k celkovému HDP země 45 %, což je stejně jako v případě průmyslu. V Indonésii tvořily službyroce 2012 39 % HDP, zatímco v Nigérii to bylo 26 %. Věříme, že segment služeb nabízí potenciální investiční příležitost v širokém spektru zemí. Za zmínku jistě stojí i spotřebitelský sektor, kdy v rozvíjejících se zemích dochází k růstu prodejen jednotlivých řetězců, které nyní vytláčí drobné podnikatele a šedou ekonomiku.

Růst v jednotlivých odvětvích se může vyvíjet neúměrně k tomu, jak roste kupní síla obyvatel. Objevili jsme mezeru v oblastech, jako je šperkařství a kosmetika, kde by měly být růsty prodejů a zisků silnější, než ve zbylých odvětvích. Rostoucí příjmy obyvatel v rozvíjejících se zemích rovněž znamenaly růst prodejů v odvětví zábavy a volnočasových aktivit.

Například, v roce 2013 jsme viděli dramatický růst prodejů v zábavním průmysluMacau. Lepší dopravní infrastruktura, spojující Macau se zbytkem pevniny, výstavba nových hotelů a zábavních atrakcí způsobily silný nárůst turistů. Růst turistického průmyslu zaznamenává i samotná pevninská Čína, kde řízené a regulované zájezdy nahrazuje individuální turistika, která navíc dává v tomto oboru vzniknout novým příležitostem.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na PenizeNAVIC.cz:

- Frontier markets – stabilizace před dalším růstem

- Přesun v globální ekonomické sféře

- Trpělivost s Asií

 

Za další potenciálně zajímavý obor považujeme finanční služby. Jak totiž rostou příjmy spotřebitelů v rozvíjejících se zemích, roste i jejich poptávka po spořicích či úvěrových produktech. Napříč celou skupinou rozvíjejících se zemí pak vidíme, jak dobře řízené banky ze soukromého sektoru nahrazují státem vlastněné „molochy“.

Dále je podle nás zajímavé i pojišťovnictví, které může profitovat ze stárnutí populace a sním spojený růst poptávky po produktech na zajištění penzí a životním pojištění. Potenciál pojistných produktů je v tuto chvíli zajímavý především v Číně, kde může poptávku po nich hnát rozšiřování sociální sítě, k němuž se zdejší vláda odhodlala.

Dalším atraktivním odvětvím jsou telekomunikace, které rovněž viděly růst prodejů napříč celou skupinou rozvíjejících se zemí. Obzvláště dobře se přitom dařilo mobilním telekomunikacím.

A to nejlepší na konec. Vůbec nejzajímavější jsou podle nás příležitosti spojené s internetem. Je úžasné sledovat, jak se v globálním měřítku daří obchodním platformám z Jižní Ameriky, rezervačním systémům z Číny a mobilnímu transferu peněz z Afriky. V čínštině vedené portály zaznamenaly dramatický nárůst. Čínským vyhledávačům v tomto směru pomáhá, že zdejší vláda brání vstupu zahraniční konkurence, především z USA. Zajímavý je rovněž vývoj v oblasti mobilního internetu a mobilních her.

Jsme nadšeni vlnou nových potenciálních příležitostí v odvětví služeb v rozvíjejících se zemích, které by podle nás mělo i nadále růst, tak jak poroste kupní síla zdejších obyvatel.

 

Čtěte články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.
Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse

http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/03/26/service-emerging-market-consumers/

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688