STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  17.04.2014 09:10:38

Muž, který udělal z 20 mil. USD neuvěřitelných 14 mld. USD

Peter Lynch

Autor: Monika Horáková


Peter Lynch se narodil v roce 1944 v malém městě Newton ve státě Massachusetts. Vystudoval Boston College se zaměřením na finance v roce 1965 a pak vstoupil do armády. Po dvouleté vojenské službě se vrátil ke studiu a navázal na Wharton School v Pensylvánii, kterou dokončil v roce 1968. Rok po dokončení studií nastoupil do společnosti Fidelity Investments, kde začal pracovat jako analytik. Na této pozici si vedl velmi dobře a po pětiletém působení, ve výše zmíněné firmě, již vedl kolektiv analytiků, který o tři roky později opustil, aby se stal jedním z nejúspěšnějších portfolio manažerů na světě.

V roce 1974 se stal portfolio manažerem jednoho z fondů firmy Fidelity, konkrétně to byl v té době nijak nevýznamný fond Fidelity Magellan fund, který disponoval majetkem 20. milionů dolarů. Již po třech letech od doby, kdy se ho chopil Lynch, se tento fond stal nejvýkonnějším fondem a tuto pozici neopustil až do roku 1990, tedy 13 let.

Během let hodnota toho fondu narostla z 20 miliónů dolarů až na astronomických 14 miliard dolarů a krátce na to v roce 1990 Peter Lynch tento fond opustil a odešel ve 46 letech do důchodu. V roce 2005 Fidelity Magellan fund disponoval dokonce majetkem kolem 50 miliard amerických dolarů a v současné době celková aktiva činí přes 16 mld. USD. V průběhu své výkonné funkce portfolia manažera fond v 11 ze 13 let překonal index S&P 500 a jeho roční výnos za dané období činil 29,2 %.

Peter Lynch se tak stal jedním z největších investorů své doby a lze jen souhlasit s tím, že byl jedním z největších investorů všech dob. Měl velký talent v obchodování, kterým hýřil již za středoškolských let a v investorských kruzích se mu říkalo "chameleon" pro svoji přizpůsobilost různým situacím na trhu, které dokáže využít ve svůj prospěch. Byl dobrý organizátor a jeho pracovní vytížení by se dalo specifikovat do dnešní doby jako 24/7.

Základním pravidlem, kterým se Lynch řídí, zní: „Investuj do toho, co znáš!“. Tímto výrokem pobízí investory, aby investovali pouze do toho, co znají, aby vsadili na vlastní úsudek a nestrhli se při tom stádovitostí trhu. Sám Lynch investoval, pouze a jen do toho, čemu rozuměl, vybíral především menší společnosti, které měly dobrý a propracovaný business model, a které nebyly známy mezi investory. V tomto se velmi podobá dalšímu guru mezi investory Warrenu Buffettovi. Poukazuje i na to, že krátkodobé zisky jsou pro hledače adrenalinu, ale rozumní investoři potřebují vždy svůj čas. A mezi poslední nezbytnou vlastnost každého investora řadí poučení ze svých vlastních chyb. Protože i ty nejúspěšnější potká ztráta, se kterou je potřeba se vyrovnat. I u Lynche ne všechny investice byly úspěšné a sázkou na jistotu, například velkou ztrátu utrpěl u společnosti ACLN, kdy dokonce Komise pro cenné papíry pozastavila obchodování s akciemi této společnosti.

Oblíbený výrok úspěšného „chameleona“ zní:  „Klíčovým orgánem akciového investora je žaludek. Na akciový trh má mozek každý, ale ne každý má na něj i žaludek.“

Od roku 2007 pracoval Peter Lynch jako Fidelity's investment advisor ve  Fidelity Management & Research a od svého odchodu do důchodu se účastnil mnohých filantropických aktivit. Za svůj život Peter Lynch napsal několik poučných knih pro investory, které jsou dnes ceněny a doporučovány jak povinná četba pro každého investora.

Díla: "One up on Wall Street" Peter Lynch s Johnem Rothchild (1989)

         "Beating the Street" Peter Lynch s Johnem Rothchild (1993)

         "Learn to Earn" Peter Lynch s Johnem Rothchild (1996)

Více zajímavých osobností z finančního světa můžete najít zde:
http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/osobnosti-investicniho-sveta

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

23.08.2016Pfizer koupil Medivation za 14 mld. USD Research (J&T BANKA)
07.02.2014Apple během 2 týdnů koupil vlastní akcie za 14 mld.USD Research (Česká spořitelna)
15.05.2013HSBC chce ušetřit 3 mld.USD, propustí 14 000 zaměstnanců Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688