Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  17.04.2014 06:47:30

Jaké jsou investiční návyky boháčů?

Trumpovi, Hiltonovi, Jacksonovi, ale možná jednou i Jágrovi. Bohatí investoři udržují v aktivech vysokou likviditu, věnují maximální pozornost daním a co nejrychleji se zbavují ztrátových pozic.

Donald a Ivanka Trumpovi

Bohaté rodiny s majetkem nad 100 milionů dolarů mají jedno společné – investiční návyky, díky kterým se jejich majetek neustále rozrůstá. Leckterý investor by se od nich mohl učit.

1. Udržovat likviditu

Podle různých výzkumů drží bohaté rodiny minimálně 20 až 30 procent majetku v hotovosti nebo v krátkodobých dluhopisech. Ze stomilionového portfolia se tedy jedná o 20 až 30 milionů dolarů. Proč někdo potřebuje držet 20 milionů v hotovosti, když by je mohl investovat?

Řada těchto rodin získala obrovský majetek podnikatelskou činností. Velké společnosti mívají období, kdy se nedaří přesně podle představ, a hotovost pak znamená příjemný polštář na pokrytí případných ztrát nebo překlenutí podobného období. Život nabízí samozřejmě i další nečekané zvraty, a to nejen pracovní. Podobný polštář se zkrátka hodí.

2. Platit co nejnižší daně

Zvažte poplatky

Řada hedgeových fondů po odečtení poplatků tolik nevydělá. Fondy argumentují za poplatky tak, že potřebují vytvořit rezervy na období, když trh klesá. V roce 2009 se těchto uváděných důvodů část z nich zřekla a dnes jich mnoho dokonce končí.

Boháči se snaží vyjednat podobné podmínky a daňové sazby, jaké mají průměrně vydělávající institucionální investoři, např. penzijní fondy. Takovýmto jednáním jsou ochotni věnovat spoustu času.

Pokud investujete do fondu a držíte peníze na účtu, za jehož vedení platíte poplatky, zaplatíte vlastně třikrát – poplatek fondu, poplatek za transakci a poplatek za vedení účtu. Veškeré investice by se měly zvažovat nejenom ve srovnání s ostatními možnostmi, ale také až po odečtení nákladů na poplatky.

3. Nedržet ztrátové pozice

 

Bohatí investoři své investice pečlivě sledují, buď sami, nebo si na to najímají profesionály. Ve ztrátových investicích se snaží nepokračovat.

 

Mají totiž dobrý přehled o dalších možnostech na trhu. Investují do fondů, které jsou oceňovány v průzkumech mezi investory a analytiky. Sledují jejich absolutní výkonnost. Pokud na trhu není dobrá situace, nebojí se vrátit k hotovosti.

 

V rámci investování do rizikových pozic, jako jsou například rozvojové trhy, je nutné sledovat velikost dané pozice. A to i v rámci celkového rozložení portfolia.

 

4. Nezapomínat – daně krátí zisk

 

Bohatí investoři si nechávají neustále přepočítávat příjem z investic po zdanění. Na tento výsledek se zaměřují. Snaží se vybírat investice na takovou dobu, od které už nemusejí platit daně, nebo investovat do takových entit, u kterých je výhodnější zdanění.

 

Čtěte také:

   Investice vs. spekulace: Rozdíly v kostce Investice vs. spekulace: Rozdíly v kostce

Když investor do svého portfolia zařadí novou "long" pozici, říká se, že spekuluje na růst ceny aktiva. Toto konstatování ale není vždy úplně přesné. Na kapitálových trzích je potřeba důsledně rozlišovat mezi spekulováním a investováním, jelikož rozdíl mezi oběma termíny je propastný.

      Většina investorů vůbec neví, co dělá Většina investorů vůbec neví, co dělá

Howard R. Gold, zakladatel a editor GoldenEgg Investing, vzpomíná, jak rozšíření individuálního a disciplinovaného investování v 90. letech slibovalo demokratizaci trhů a konec krutovlády Wall Street. Od splasknutí nemovitostní bubliny a finanční krize ale rostou pochybnosti. Investoři opakují stále stejné chyby, honí se za "žhavými" tipy, kupují ETF s nadměrnou pákou a obchodují zbytečně často. Jako kdyby vůbec nevěděli, co vlastně dělají.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

09.04.2021Jaké jsou nyní nejlepší investiční příležitosti? B3 Technology (B3 Technology)
03.08.2020Jaká je ta nejlepší inflace? A jaká bude? Patria (Patria Finance)
13.02.2019Investiční doporučení, jaké se jen tak nevidí Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688