Research (Conseq)
Dluhopisy  |  14.04.2014 11:16:58

Ukrajinské státní dluhopisy jsou potenciálně velmi výnosnou investicí

 

Ukrajinský státní dluh dosáhl 31. ledna letošního roku 42,9 % celkového objemu ekonomiky. Ukrajinský ministr financí Oleksandr Šlapak očekává, že se podíl dluhu k HDP zvýší do konce roku na téměř 53 %. O napjaté fiskální situaci svědčí jednak výnosy do splatnosti vládních dluhopisů (pohybující se aktuálně mezi 9 – 11 %), za druhé pak hodnocení ratingových agentur. Agentura S&P v únoru snížila rating Ukrajiny na CCC, tedy na úroveň Kypru a Řecka. Na konci března následovalo i snížení kreditního hodnocení společností Moody’s. Objem dluhu sice vypadá na první pohled velmi nízko v porovnání s průměrem Evropské Unie, který je téměř na dvojnásobku tohoto podílu, je však třeba při interpretaci tohoto čísla nezapomenout na několik zásadních rozdílů.

 

Ukrajina s oblibou vydávala obligace denominované v dolaru a euru. Jen dolarových emisí je čtvrtina celkového dluhu. Ukrajina nyní trpí oslabováním vlastní měny, což prodražuje splácení dluhu v tvrdé měně. Ukrajinský dluh je z jedné poloviny držen zahraničními vlastníky, což zvyšuje volatilitu požadovaných výnosů do splatnosti. Třetím zásadním problémem je pak veliký deficit běžného účtu, který dosahuje 9% HDP. Tento deficit je způsoben hlavně importem plynu a ropy z Ruska, jež navíc před několika dny zrušilo Ukrajině dosud platné výrazné slevy.

 

ukrajinských státních dluhopisech lze vidět i velmi zajímavou investiční příležitost. Současné výnosy do splatnosti většiny vyspělých zemí nestačí na pokrytí inflace. Investoři jsou tak nuceni hledat rizikovější investice, aby uchovali reálnou hodnotu svých úspor. Třetinu dolarových obligací drží ve fondech Templeton Global Bond a Templeton Emerging Markets společnost Franklin Templeton, které se již podobné investice podařily v Irsku a v Maďarsku. Podíl ukrajinského dluhu tvoří v současné době 4 % fondu. Templeton tedy pravděpodobně nebude chtít ukrajinské obligace prodávat. Aby země získala půjčku od Mezinárodního měnového fondu, musela se zavázat k několika opatřením, mezi nimi i ke zvýšení daně z příjmů a zvýšení ceny plynu pro domácnosti, čímž projevila akceschopnost. Západní instituce pak ukázala vůli k řešení problému.

  V současné době hodnotíme ukrajinské státní dluhopisy jako potenciálně velmi výnosnou, ale zároveň také vysoce rizikovou investici. Opatření, která přijala centrální vláda, povedou ke kontrakci ekonomiky, ale zároveň i ke snížení deficitu platební bilance. Velikou otázkou ještě zůstává postup Ruské federace a zda bude Ukrajincům umožněno v prezidentských volbách, které by se měly odehrát 23. května, svobodně se rozhodnout, jakým směrem se jejich země bude chtít vydat.

 

Vojtěch Železný,

 

Portfolio Manager

 

Conseq Investment Management

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt   9:30  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 911 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St 15:43  Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy Fidelity International (Fidelity International)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688