Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  10.04.2014 09:33:28

ČNB může prodloužit platnost devizových intervencí

CZ: Míra inflace stále poblíž nule
Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu pokračoval ve stejném tempu (0.2%), jako v lednu a v únoru. Jediným výraznějším tahounem meziročního růstu spotřebitelských cen zůstaly potraviny, nápoje a tabákové výrobky (příspěvek 1,0 p.b.). Guvernér Singer v reakci na březnový vývoj inflace zopakoval, že ČNB může prodloužit platnost devizových intervencí (v případě nižší než očekávané inflace) hlouběji do roku 2015. Singer dále uvedl, že po rozhodnutí o opuštění režimu devizových intervencí se ČNB bude snažit o pokud možno pozvolný návrat měnového kurzu ke své tržní úrovni (snaha vyvarovat se nadměrným výkyvům kurzu).

PL: Zasedání centrální banky beze změny
Polská centrální banka po svém včerejším zasedání “odložila“ jednání o možné změně měnových podmínek nejdříve na letošní červenec, kdy bude zveřejněna nová ekonomická projekce. Míra inflace zůstává navzdory solidnímu ekonomickému růstu stále nízká (1,5%, cíl centrální banky 2,5%), přičemž výraznější inflační tlaky prozatím nelze očekávat. K prvnímu zvýšení úrokových sazeb tak dle nás nedojde dříve, než v prvním čtvrtletí 2015.

GER: Domácí poptávka motorem růstu
V Německu byla zveřejněna statistika obchodní bilance (únorový import zboží meziměsíčně vzrostl o 0,4%, kdežto v případě exportu zboží došlo k poklesu o 1,3%), která naznačuje, že s čistým exportem, jakožto tradičním tahounem německého hospodářství, to letos nebude kdovíjaké terno. Na vině však rozhodně není váznoucí konkurenceschopnost německé ekonomiky, nýbrž růst importu zboží v důsledku výraznějšího oživení domácí poptávky a růstu investic. Z dosavadního vývoje mají radost především kritici (USA, Evropská komise) přílišné koncentrace Německa na exportní výkonnost, kteří přesun příspěvku čistého exportu k růstu HDP na domácí spotřebu již delší dobu akcentují.

US: Zveřejnění záznamu z jedání FOMC
Nejdůležitější informací, kterou jsme získali z poznámek z posledního zasedání FOMC je, že by trh neměl přeceňovat určitý posun v predikci vývoje sazeb jednotlivých členů FOMC směrem nahoru. Klíčové je prohlášení po zasedání, jak ostatně zdůraznila i J. Yellen. Záznam také potvrdil „zastaralost“ kvantitativního kritéria pro míru nezaměstnanosti. Ze záznamu si tak můžeme vzít především to, že se velmi pravděpodobně nemusíme bát toho, že by Fed spěchal s utahováním měn. politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688