ZUNO (ZUNO)
Bankovní okénko  |  09.04.2014 14:19:01

Jsou bezkontaktní karty bezpečné?

Platby bezkontaktními kartami jsou dnes již téměř samozřejmostí. Spousta lidí se ale ptá, co se stane, když jim někdo bezkontaktní kartu ukradne a jak jsou tyto karty vůbec zabezpečeny.

Bezkontaktní platby do 500 Kč se zpravidla realizují v režimu off-line, ověření limitů tedy proběhne mezi čipem a terminálem. Pro toto ověření se používají dva limity, maximální limit na jednu transakci (500 Kč) a kumulativní limit na všechny za sebou jdoucí transakce (1500 Kč). 

Abychom držitele našich karet ochránili a v případě ztráty nebo krádeže nebylo možné opakovaně aktivovat kumulativní limit, doplnili jsme další validace na disponibilní zůstatek na účtu klienta. Pro Zuno kreditní karty MasterCard používáme nejnovější standard čipu, který umožňuje operativnější management limitů na kartě a tím i větší bezpečnost používání karty. 

Kontaktní versus bezkontaktní platby
Platby kontaktní a bezkontaktní kartou se příliš neliší, bezkontaktní platba je ale samozřejmě rychlejší a jednodušší pro držitele karty i pro obchodníka. Banka, která kartu vydala, může o bezkontaktní transakci držitele karty informovat esemeskou nebo prostřednictvím online bankovnictví.

Nezáleží na tom, zda byla transakce provedena v režimu offline nebo online, tedy zda se POS terminál spojil s vydavatelskou bankou v průběhu transakce, nebo ne. 

Bezkontaktní platby do 500 Kč v ČR (cca do 20 EUR v zahraničí) jsou provedeny zpravidla v režimu offline a také bez potřeby zadání PINu. O této transakci se banka, která kartu vydala, dozví až na základě transakčních dat, které dostane z kartové společnosti Visa/MasterCard a na jejich základě držiteli transakci zaúčtuje, což může být dva dny po její realizaci.

Tedy to, zda banka upraví disponibilní zůstatek na účtu držitele karty o bezkontaktní transakci hned, nebo až za dva dny, nesouvisí se způsobem zpracování v bance, ale se způsobem realizace u obchodníka. A protože banky vydávající karty informace o takovéto transakci nemají, nemohou ji poskytnout okamžitě.

Více než 50 % všech transakcí prostřednictvím kreditních karet Zuno je realizováno u obchodníků s potravinami nebo pohonnými hmotami. Právě u nich se často platí bezkontaktně, a to jak kreditními, tak debetními kartami.

Počet bezkontaktních transakcí roste každý měsíc, s tím roste i objem peněz tímto způsobem zaplacených.

Jozef Dudáš

Jozef Dudáš

Produktový specialista úvěrových produktů online banky Zuno

Od roku 2012 působí jako produktový specialista úvěrových produktů pro Českou republiku a Slovensko. V této funkci je zodpovědný za analýzy a statistiky v oblasti úvěrů, tvoří také nabídky pro stávající i nové klienty, Vedle toho se podílí na testování a kontrole funkcionalit online bankovnictví. Pracuje rovněž na vývoji nových produktů a jejich aktivního začleňování do celkového portfolia banky.

Logo ZUNOOnline banka Zuno zahájila svou činnost v roce 2010 na Slovensku, po kterém následovala v polovině roku 2011 Česká republika. Patří mezi vůbec první online banky působící v regionu střední a východní Evropy. Jako jediná banka v Česku ani na Slovensku nedisponuje žádnými fyzickými pobočkami, funguje pouze online. Během 3 let se ze start-up společnosti stala online banka s 200 000 klienty nabízející široké produktové portfolio (běžný účet s debetní kartou, spořicí účet, online půjčka a refinancování, kreditní karta nebo kontokorent). Nekonveční značka zaměřená na jednoduchost dle motta Less bank, more life. Další informace o českém zastoupení Zuno Bank AG naleznete na zuno.cz nebo .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688