Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  09.04.2014 11:19:39

Proč není inflace jako inflace a co by investoři měli sledovat

Jedním z významných faktorů, které ovlivňují finanční trhy, je politika centrální banky. Ceny dluhopisů i akcií obvykle klesají, když banka zpřísňuje měnovou politiku. Měny naopak mívají tendenci zhodnocovat.

Ve většině zemí je hlavním úkolem centrálních bank zajišťovat cenovou stabilitu, což bývá nezřídka definováno jako takzvané cílování nebo cílení inflace. Inflace je tedy významným faktorem, který má vliv na měnovou politiku. Ovšem z pohledu centrální banky není inflace jako inflace. Vysoký růst cen ještě neznamená, že centrální banka zareaguje utažením měnové politiky.

Inflace v ČR - jednotlivé složky
Inflace v ČR - jednotlivé složky

První graf zobrazuje českou inflaci rozebranou na části podle toho, jak jednotlivé složky spotřebního koše v podobě různých druhů zboží či poskytovaných služeb přispívají k celkovému růstu cen. Ukazuje tedy, jak každá z kategorií přispívá v procentních bodech k celkové inflaci. Suma příspěvků všech položek se rovná meziroční míře růstu spotřebitelských cen.

Jsou mezi nimi položky, které centrální banka nemá pod kontrolou:

To jsou externí faktory, na jejichž inflační dopady centrální banka obvykle nereaguje, neboť jejich přímý dopad na spotřebitelské ceny je dočasný. Ve výsledku by na ně proto finanční trhy neměly reagovat. V extrémním případě může takovýto typ inflace vést k tak výraznému snížení kupní síly domácností, že je výsledek naopak dezinflační.

Inflační očekávání v ČR
Inflační očekávání v ČR

Pro centrální banku je klíčový zdroj inflace

Zcela jistě však bude centrální banka sledovat sekundární dopady výše uvedených faktorů do inflačních očekávání a mzdového vývoje, protože to je klíčové z pohledu dlouhodobých inflačních rizik. Právě sekundární inflační tlaky spolu s ostatními, které generuje domácí ekonomika (například poptávkové inflační tlaky, které generuje nadměrná poptávka), jsou klíčové pro posouzení toho, jak bude centrální banka reagovat.

Hráči na finančních trzích proto pozorně sledují takzvanou jádrovou inflaci (core inflation). Ta vylučuje z výpočtu položky (například potraviny a energie), které jsou obvykle ovlivněny vnějšími faktory. Díky tomu jádrová inflace přesněji odráží tu část inflace, která je relevantní pro politiku centrální banky.

Jádrová inflace v ČR

Jádrová inflace v ČR

Čtěte také: 

  20 lekcí z kolapsu trhu v roce 2008 od Setha Klarmana 20 lekcí z kolapsu trhu v roce 2008 od Setha Klarmana

Nejzkušenější profesionálové z Wall Street by se měli umět vyhnout tržní katastrofě. Skutečnost je ale jiná. Renomované firmy bankrotují, protože krizi jen málokdo dokáže předpovědět. Najde se hrstka jasnovidců, co před krachem varuje, nicméně ani oni neumějí říci, kdy přesně přijde. Historie se neopakuje, ale rýmuje se. Jaká poučení bychom si podle Setha Klarmana z fondu Baupost měli vzít z roku 2008?

  10 důvodů, proč vyzkoušet investiční certifikáty 10 důvodů, proč vyzkoušet investiční certifikáty

Máte volné peníze, které právě nepotřebujete, a zdají se vám úroky z vkladů nebo výnosy dluhopisů hodně vzdálené vaší představě o zhodnocení investice? Chcete vyzkoušet investici do komodit nebo na akciovém trhu a nechcete hned budovat sklady nebo spravovat rozsáhlé portfolio? Pokud jste to ještě neudělali, stojí za to vyzkoušet investiční certifikáty. Mají totiž řadu zajímavých vlastností.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688