Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  08.04.2014 10:42:49

Je mi čtyřicet, co mám vědět o důchodu?

Dnešní čtyřicátníci a mladší občané budou odcházet do státního důchodu za odlišných podmínek než jejich rodiče. Především je nutné se na vlastní odchod do důchodu včas připravit, aby důchod neznamenal propad do "chudoby".

Demografické změny (nízká porodnost, prodlužující se střední délka života) zvyšují nároky na důchodové systémy vyspělých zemí světa. Zodpovědní občané se pouze na státní penzi nespoléhají a vlastní finanční prostředky tvoří značnou část příjmu v důchodu. Čím více let do důchodového věku máme, tím více je nutné spořit a investovat.

Jak to bude v budoucnu?

"Malá důchodová reforma" a "velká důchodová reforma" přinesly několik významných legislativních změn, které se v mnoha případech projevují postupně. Důležité parametry pro přiznání důchodu nebo výpočet důchodu se zpřísňují. Postupně se zvyšuje důchodový věk, odejít do důchodu není tak snadné, státní důchod postupně klesá a valorizace u důchodu je minimální. Pravděpodobně nejdůležitější změnou je postupně prodlužování důchodového věku. V přiložené tabulce máme uveden důchodový věk u vybraných ročníků narození, aby bylo názorně vidět, o kolik později musí čtyřicátníci odejít do důchodu později než současní důchodci.

Důchodový věk dle roku narození

Rok narození

Muži

Ženy dle počtu dětí

0

1

2

3 a 4

5 a více

1937

60r+4m

57r

56r

55r

54r

53r

1947

62r

60r

58r+8m

57r+4m

56r

54r+8m

1957

63r+8m

63r+8m

62r+2m

60r+8m

59r+4m

58r

1967

65r+4m

65r+4m

65r+4m

65r+4m

64r+2m

62r+8m

1972

66r+2m

66r+2m

66r+2m

66r+2m

66r+2m

65r+2m

1977

67r

67r

67r

67r

67r

67r

Jak vysoký je státní důchod?

Poměr průměrného důchodu a průměrné mzdy v Česku klesá a klesat bude. Občan, který má průměrnou mzdu v současné hodnotě 25 000 a získá 40 let pojištění, tak má měsíční státní důchod dle legislativy roku 2014 ve výši 11 309 . Měsíční důchod v tomto případě dosahuje 45,2 % hrubé mzdy. Čistá mzda se u každého zaměstnance liší v závislosti na výši uplatněných nezdanitelných položek a slev, proto jsme pro zjednodušení porovnali důchod s hrubou mzdou. V budoucnu však bude tento poměr mnohem nižší. V některých vyspělých zemích světa nedosahuje státní důchod u průměrné mzdy ani třetiny předchozího příjmu, např. ve Velké Británii, Irsku nebo USA.

Důchody nejsou pro každého

Státní důchod není přiznáván automaticky při dosažení řádného důchodového věku, který se liší dle roku narození. Druhou nutnou podmínkou je získání potřebné doby pojištění. Kdo nezíská potřebnou dobu pojištění, tomu není důchod přiznán a je odkázán na přiznání sociálních dávek, v některých případech je možné si chybějící dobu pojištění zpětně doplatit, pouze však při splnění zákonných podmínek. V roce 2014 je nutné získat dobu pojištění v rozsahu 30 let, po roce 2018 však již v rozsahu 35 let. Do doby pojištění se započítává doba, kdy je z příjmu odváděno důchodové pojištění a náhradní doby pojištění (např. péče o dítě do 4 let věku, studium v zákonném rozsahu, evidence na úřadu práce v zákonném rozsahu). V některých zemích je nutné získat dokonce 40 let pojištění. Potřebná doba pojištění komplikuje především případný odchod do předčasného důchodu, neboť doba pojištění musí být splněna ve stejné výši jako u řádného důchodu.

Bez vlastního spoření to nepůjde

Čtyřicátníci, kteří se odchodem do důchodu nechtějí propadnout do "chudoby", kdy jejich měsíční příjem nebude dosahovat ani 60% mediánu mzdy, musí zařadit finanční zabezpečení na důchod na přední místa v rodinném finančním plánování. Na vlastní penzi si v Británii, Kanadě či USA spoří více než 80 % všech občanů. Dostatečná vlastní finanční zodpovědnost je důvodem spokojeného podzimu života občanů. Soukromé úspory jsou vyšším příjem důchodců i v Dánsku - zemi s velmi propracovaným sociálním systémem.

 

Čtěte články o spoření na PenizeNAVIC.cz: http://www.penizenavic.cz/sporeni/clanky

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688