Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Měny-forex  |  08.04.2014 08:43:59

Citigroup varuje: Teď není moudré shortovat dolar

Podle analýzy banky Citigroup existuje množství paralel jak v samotné dynamice, tak v průběhu událostí během 90. let a v posledních sedmi letech. Podle technického analytika Toma Fitzpatricka se navíc tyto podobnosti neomezují jen na americkou ekonomiku, ale zahrnují vývoj v globálním měřítku. Na této analýze Citi zakládá názor, že dolar čeká zhruba dva roky trvající rally.

Spojené státy

1989-1990: Boom na trhu s nemovitostmi vedl k úvěrové krizi, která vyústila v recesi. Fed reagoval snížením sazeb a dolar dále oslabil.

2005-2007: Nemovitostní bublina praskla ve chvíli, kdy již úvěrování nebylo udržitelné, především kvůli takzvaným subprime hypotékám. Dolar klesl a Fed v září 2007 začal snižovat sazby.

Podobnosti v průběhu událostí ve světě a trendů ve vývoji dolaru
Podobnosti v průběhu událostí ve světě a trendů ve vývoji dolaruZdroj: Citigroup
Podobnosti v průběhu událostí ve světě a trendů ve vývoji dolaru
Podobnosti v průběhu událostí ve světě a trendů ve vývoji dolaruZdroj: Citigroup

Spojené království

1992 a 2008: Vývoj ve Spojeném království je s USA pevně svázán. V roce 1992 zde končí boom na trhu s nemovitostmi, kurz GBP/USD během několika týdnů klesá z maxima nad 2,00 na 1,40. Vývoj v roce 2008 byl totožný - bublina praskla, celý systém byl prorostlý úvěry a GBP/USD se zřítil s více než 2,00 na 1,35.

Evropa

1995: Všechny státy postupně vystupovaly z mechanismu směnných kurzů Evropského měnového systému. Ten implodoval. Všechny měny devalvovaly vůči německé marce, ale pro dolar to byl odrazový můstek pro pětiletý býčí trh.

1998: Všechny evropské měny před přijetím eura zažívají rally. Vůči dolaru od srpna 1997 do října 1998 vyletěly nahoru o 16,5 %. S postupnou konvergencí na euro ale americká měna získávala půdu pod nohama a EUR/USD během dvou let do roku 2000 klesal.

2011: Žádná z měn eurozóny nemůže devalvovat vůči ostatním. Dochází k dluhopisové krizi, euro se v letech 2008 až 2011 opakovaně pohybuje okolo 1,5 EUR/USD, v roce 2008 je dokonce na maximu.

2014: Dluhopisům periferních ekonomik se daří - španělské a italské desetileté dluhopisy se nacházejí jen 60 bazických bodů nad americkými. Pokud budou dlouhodobé výnosy v USA stoupat, nezdá se to Citi jako dostatečná prémie za riziko.

 

  Akcie, zlato, dolar a dluhopisy: Tak dlouhé grafy jste ještě neviděli Akcie, zlato, dolar a dluhopisy: Tak dlouhé grafy jste ještě neviděli

Investoři občas přes stromy nevidí les. Co to znamená? Že dávají zbytečně velký důraz na krátkodobé výkyvy trhů a utíká jim dlouhodobý trend. Opravdu širší názor na některá aktiva vám pomohou získat následující grafy.

 

Japonsko

1995: Kurz USD/JPY zažívá klesající trend, ale zemětřesení v Kóbe ho obrací. USD/JPY se dostává až na 79,75.

1997: Japonsko zvyšuje spotřební daň.

2011: USD/JPY opět vykazuje klesající trend. Rozdíly mezi americkými a japonskými sazbami mluví ve prospěch Japonska. Vývoj opět zvrátí přírodní katastrofa - tsunami a následující neštěstí ve Fukušimě.

2014: Japonsko plánuje v dubnu zvýšení spotřební daně.

Lokální trhy

1997-1998: Režim směnných kurzů v Asii krachuje. Zatímco na trzích skupiny G10 panuje volatilita v reakci na to, že dolar klesá namísto toho, aby rostl (protože trh drží příliš silnou pozici long na německou marku), korekce na dolaru je jen krátkodobá a dolar čeká více než dvouletá rally.

2013-2014: Množství trhů je pod tlakem, aktiva se prodávají a příliv zahraničního kapitálu je omezený. To je dopad změny politiky Fedu (omezování tempa nákupu dluhopisů) a ekonomické situace na těchto trzích. Je pravděpodobné, že odliv kapitálu bude pokračovat společně s tím, jak se Fed bude vracet k normálnější měnové politice.

Čtěte také:

  Začíná ústup amerického dolaru? Chybí alternativa Začíná ústup amerického dolaru? Chybí alternativa

Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil Spojeným státům, že pokud zavedou sankce proti jeho zemi, budou Rusové nuceni zvážit současný status amerického dolaru jako světové rezervní měny. Pokud by to Rusko učinilo, jednalo by se o negativní informaci pro dolar a mohlo by to vést k jeho oslabení.

 

  Světová superměna jako odpověď na krize aneb Soumrak dolaru jako světové měnové jedničky na obzoru Světová superměna jako odpověď na krize aneb Soumrak dolaru jako světové měnové jedničky na obzoru

Nic netrvá věčně, ani dominance jedné světové rezervní měny. Když bývalý hlavní ekonom Světové banky Justin Yifu Lin varoval, že je dominance dolaru příčinou světové finanční a ekonomické krize, málokdo naslouchal. (Kdo by také bral vážně Číňany? Ti musejí proti dolaru stále něco mít!)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688