Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  03.04.2014 09:40:10

Vítězné akcie roku 2014

Investiční konference nabídla názory ekonoma, makléře, odborníka na certifikáty i portfoliomanažera.

Vítězné akcie roku 2014  - Martin Urban (hlavní makléř, brokerjet ČS)

Akciový trh jako jeden z posledních dokáže investorům zajistit zajímavé výnosy. Vzhledem k současným cenám se ale stále častěji mluví o hrozbě bublin a prudkých korekcí. Na které tituly nyní sázet, a od kterých dát ruce pryč? Nad tím se zamyslí expert s více než patnáctiletou zkušeností a s přehledem o domácích i zahraničních trzích.

16.48 Urban: Jsou tady dvě důležité věci - v jakém stavu jsou akciové trhy a co od nich ještě čekat. To určuje celou diskuzi - jde o to vybrat správnou akcii ve správnou chvíli.

16.50 Za pět let je nejlepší S&P 500, po něm DAX a úplně dole EuroStoxx 50. Když však graf rozšíříme na deset let, výsledek je jiný - nejlepší výkon má za sebou DAX, po něm S&P 500 a na konci je EuroStoxx 50.

16.52 Je důležité správně vybrat zemi, a to podle toho, v jakém je stádiu a jaký má potenciál.

16.53 V současnosti se akciové trhy opírají o zlepšující se ekonomickou situaci - jak Evropa, tak Amerika jsou venku z nejhoršího, ekonomika roste. Zadruhé máme na trzích příznivé prostředí pro riziková aktiva - nízké sazby, nízká inflace, dostatečná likvidita. Je málo alternativních investic se zajímavým výnosem. Akciové indexy jsou na maximech, pak si musíme jednoznačně myslet, že všechno poroste. Co ale od současné situace očekáváme?

16.55 Očekáváme jednoznačně zvýšenou volatilitu, pokračující uvolněnou politiku v Evropě, a naopak utahování v USA. Vzhledem k utahování kohoutků v USA rozhodně nevěřím rozvíjejícím se trhům. Vyberu si tedy rozvinuté trhy, a to ty, které jsou nahoře. Protože když dochází k utahování kohoutků, jako první se stáhne likvidita z rozvíjejících se trhů, je tedy lepší zůstat v Evropě a USA.

16.57 Vyvaroval bych se bankovních titulů. Jsou možná dobré pro krátkodobé obchodování, ale v průběhu celého roku 2014 bych byl obezřetný.

16.58 Co se týče konkrétních společností: McDonald's - je zde příležitost pro pokračující globální expanzi, zajímavý výplatní dividendový poměr (72 %) a možný další budoucí růst, dlouhodobě rostoucí dividenda a odkup vlastních akcií. Dlouhodobě může být společnost jednou z těch, které dokáží vykompenzovat nervozitu na trzích. Růst ceny akcie není strmý, je spíše v jakémsi koridoru, což je pro defenzivní akcii ideální.

17.01 Další investice je Ralph Lauren, tedy oblast luxusního spotřebního zboží, kterému se daří i v době krize. Ralph Lauren je ekonomicky zdravá společnost, nabízí určitou stabilitu, je to prémiová značka v USA (oblečení pro olympioniky v Soči), má nízké zadlužení, 70-80 % příjmu generuje v USA. Myslíme si, že rostoucí poptávka po luxusním zboží v Asii a Číně je obrovská příležitost.

17.03 Další americkou akcií je Peabody Energy - ta již není defenzivní, spíše pro "hráče". Je to těžař uhlí orientovaný především na Ameriku a Austrálii. Daří se jí dobře, byť ji trochu zasáhly klesající ceny uhlí. Dá se vsadit na rostoucí ceny uhlí, akcie je to výborná, pokud ji budete sledovat. Dokáže za den "udělat" i 3-4 %.

17.04 Další volbou je Priceline.com, významný turistický internetový portál, který těží ze strukturálních změn na trhu se zájezdy v důsledku rozvoje internetu. Je to takový náš černý kůň. V Evropě je známá spíše skrze booking.com. Myslím si, že se budoucnost cestování posune od cestovek právě k těmto internetovým portálům, a tato společnost by tak mohla mít zajímavou budoucnost.

17.06 Další akcií je Adidas, máme na ni doporučení nakupovat. Akcie je v posledních týdnech zajímavá především díky Ukrajině - krize vedla k tomu, že cena klesla. Ale je před námi mistrovství světa ve fotbale, kdy se sportovním značkám tradičně daří. V tuto chvíli je Adidas na ročních minimech a když se historicky podíváte na korelaci se sportovními událostmi, uvidíte, že těmto značkám velmi prospívají. Je to zajímavá investice.

17.07 Další v pořadí je BMW. Vybral jsem ji proto, že má velmi dobré prodeje v Americe i Asii. Překonává veškeré své výhledy, letos se očekává prodej 2 milionů aut, což původní plán předvídal až za dva roky. Akcie je na maximu, ale podle nás to není konec. Růst prodeje oblíbených automobilových značek podle nás bude pokračovat a BMW má velký potenciál.

17.09 Existují samozřejmě i rizika pro akcie. Indexy jsou na maximech a nějaká výrazná zpráva může způsobit výprodej. Proto jsem nedoporučoval pouze akcie na maximech, ale takový mix.

17.10 Nabízíme i jiné produkty než akcie. Podívejte se nejen na akcie, ale i na certifikáty, které s tím souvisejí.

17.12 Kdybych měl říci, co se mi nelíbí, tak bych zůstal na pražské burze. Klientům radím nekupovat CETV a NWR. Neříkám, že na nich nemohou vydělat, ale je to kasino, ne investování. NWR má hotovost tak na tři čtvrtě roku, pak by za normální situace měla zkrachovat. Samozřejmě ale existují možnosti financování a její životnost se dá prodloužit.

17.13 V druhé půlce roku budu sledovat Fed a ECB, protože jsou mnohem důležitější než hospodářské výsledky firem.

17.15 Dlouhodobě platí, že když se utahuje měnová politika, má se utíkat od akcií. V tuto chvíli to neplatí, protože není alternativa. Není kam jinam investovat, aby byl stejný výnos.

 

 

Přepisy vystoupení dalších zajímavých speakerů z investiční konference, včetně Jána Hájka, nejúspěšnějšího českého akciového manažera, najdete na Investičním webu

  5 lekcí z býčího trhu 5 lekcí z býčího trhu

Vzpomínáte si, jak jste se cítili 9. března 2009? Zdá se, že většina investorů zapomněla, co se tehdy dělo. Pět let poté, co se index S&P 500 dostal na dno, teče do akcií stále více peněz a index překonává rekordy.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)

Přečtěte si také:

25.12.2014Nejlepší a nejhorší české akcie v roce 2014 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688